Kiezen voor jezelf is kiezen voor een gezond(er) alternatief?

In Gezichtsverzorging & make-up, Lifestyle by Roryblokzijl19 Comments

Kiezen voor een gezond of gezonder alternatief. Als je zwanger bent, word je opeens geconfronteerd met nieuwe dingen. Met name met dingen die niet meer mogen. Zoals geen alcohol (logisch), niet roken (idem), bepaalde voedingsmiddelen zijn echt even ‘off limit’ (rauw vlees zoals filet americain, ongepasteuriseerde kazen). Maar wist je dat een aantal uiterlijke zaken ook niet meer zo goed zijn om te gebruiken?

Kiezen voor jezelf is kiezen voor een gezond(er) alternatief?

Ik noem maar een dwarsstraat. Je haren verven? (deed ik al niet, maar toch) Niet zo’n goed idee. En nagellak gebruiken. Nagellak? For real? Wist je dat er in de meeste reguliere lakjes formaldehyde te vinden is? Formalde … wat? Is dat niet dat spul wat gebruikt wordt bij het balsemen van overleden personen? Dat klopt. Verder bevat nagellak nog meer schadelijke stofjes zoals kamfer, tolueen en lood (ik ben geen laborante maar google maar eens).

Strikte Rory

Nu ben ik iemand die erg strikt is. En die striktheid heb ik – onder invloed van hormonen – ontzettend precies toegepast tijdens mijn zwangerschap. Maar erná, als moeder zijnde, bleef het toch nog knagen. Onder invloed van informatieve boekjes begon ik met een andere blik naar (verf)stoffen in kinderkleding en speelgoed te kijken.

Nieuwe kleding was je eerst

Nu wist ik al dat je – met name voor baby’s en kleine kinderen – (nieuwe) kleding eerst moet wassen voordat je het aantrekt. Maar dat ben ik langzaam maar zeker ook gaan toepassen op mijzelf. Tot op zekere hoogte, want een nieuw gekochte skinny jeans trek ik toch echt meteen aan. Dan is die namelijk nog heel mooi.

Sommige dingen zetten je aan het denken

Of zou ik dat toch juist niét moeten doen, in verband met de aanwezige verfstoffen? Mijn punt is dat sommige dingen je aan het denken zetten. Of dat nu het artikel over alcohol is wat ik ter voorbereiding op mijn deelname aan de aflevering van Koffietijd moest lezen. Of de artikelen en boeken die ik las over en tijdens mijn zwangerschap over wat goed is en wat niet voor je ongeboren kind.

Iets met kiezen en een (gezonder) alternatief

Je haalt eruit wat op jou van toepassing is. Zo ben ik voorzichtiger geworden met producten die ik gebruik voor ons dochtertje. Als blogger leer je wat dat betreft ook best veel. Je maakt kennis met fijne merken als Loverock en eco.kid. Test de producten ook heel uitgebreid. Ontwikkelt een voorkeur voor deze merken. En komt er op die manier ook achter dat de stofjes die in reguliere (wat meer budget) producten zitten zo goed nog niet zijn.

Alternatief op waterbasis, kindernagellak

Aldus toog ik – digitaal – naar webshops als Green Jump om te zoeken naar geschikte kindernagellak. Dochtertje van 5 was namelijk in de fase beland dat ze echt héél graag mijn nagellak op wilde doen. Dat mocht van mij, maar alleen op haar duimnagels. Toch zat het mij niet lekker. Want ook ik bezit vooralsnog alleen maar nagellak van de reguliere merken. Budget en iets meer high end. Maar toch. Ik was dan ook heel blij met de Piggy Paint-kindernagellak die ik voor 9,95 vond bij eerdergenoemde webshop. Op waterbasis en vrij van schadelijke stoffen.

Omdat zij het waard is (en ik dan?)

Maar waarom deed ik dat wèl voor mijn dochtertje, maar niet voor mijzelf? Een contradictie. Het persbericht van Beauty Brands Agency over het in Amerika al zeer bekende merk nagellak (en aanverwante producten) Zoya kwam dan ook precies op tijd. Deze nagellak is namelijk 100% vegan, dierproefvrij en als eerste ‘Big10Free’, wat inhoudt dat de schadelijke stofjes Tolueen, Kamfer, Formaldehyde, Formaldehyde-hars, Dibutylftalaat, Triphenyl Phosphate, parabenen, Ethyl Tostlamide, Xyleen en lood ontbreken.

Kiezen voor jezelf is kiezen voor een gezond(er) alternatief?
Het resultaat: hoe vind je de kleur ‘Pascha’ bij mij staan?

Kiezen voor jezelf

Ja, maar Rory, dan kan je wel niets meer doen of gebruiken. Heel veel vrouwen en meisjes gebruiken ‘gewone’ nagellak. Zit je nu toch vanuit angst te leven? Nee hoor, dat is niet het geval. Wat ik al eerder zei. Ik haal uit alles dingen die op mij van toepassing zijn. Ik merk dat ik door dit soort informatie meer bewust word van wat ik gebruik en waarom. En als ik ervoor kies om een veilig(er) alternatief voor mijn dochtertje aan te schaffen, waarom doe ik dat dan niet voor mijzelf? Ik ben het toch ook waard?

Zoya your nails

Natuurlijk wilde ik eerst de proef op de som nemen en mocht ik tijdens de ‘Coffee & Meet with Zoya’ van alweer enkele weken geleden, kennis maken met de ervaringsdeskundigen en het team van Zoya. Ik kreeg zelfs een uitgebreide Nail Treatment van ‘Lady Giovin’ en koos voor de kleur Pascha (een beige / bruine kleur). Het viel mij op dat de lak helemaal niet sterk rook (tijdens het aanbrengen en erna). Heel snel droogde (wellicht ook door de Zoya Fast Drops) en – ook niet geheel onbelangrijk – lang op de nagels blijft zitten.

Kiezen voor jezelf is kiezen voor een gezond(er) alternatief?
Het event vond plaats in het mooie Hyatt in Amsterdam

Lady Giovin rocks Zoya!

Nury (Lady Giovin) bracht eerst een basecoat op, twee laagjes van de prachtige kleur Pascha, een topcoat en vervolgens de Fast Drops. En eerlijk is eerlijk. Na vijf minuten was de nagellak gewoon droog! Het voelde goed. Zag en ziet er mooi uit (de nagellak werd aangebracht op woensdag. Wist je dat ik de lak pas eraf hoefde te halen na ruim anderhalve week ?!?) Ik ben erg benieuwd hoe het zal gaan als ik zélf de nagellak op zal brengen. Ik krijg namelijk nog een heel lichtroze kleur (Sari) toegestuurd om uit te proberen.

Kies jij voor Big10Free?

Natuurlijk, als je gewend bent om budget nagellak voor 1,99 te kopen, dan is de stap naar een (Big10Free) alternatief als Zoya nagellak (15,-) best groot. Als je toch al ‘high end‘-merken koopt, dan is het meer een kwestie van voelen, beoordelen waar je jezelf het beste bij voelt. Het is een keuze. Een persoonlijke keuze. Die iedereen voor zich moet maken. Dat begrijp ik helemaal. In mijn geval? Mijn financiële middelen (of eigenlijk het gebrek daaraan) dwingt mij tot het maken van keuzes. Ik heb ervoor gekozen om te gaan sparen voor de minder schadelijke optie.

Een alternatief voor mijzelf èn voor mijn kind

Want het is niet alleen voor mij. Ook mijn kind kan deze nagellak gebruiken (als ze weer eens haar duimnageltjes gekleurd wil hebben en haar eigen kleurtje even niet wil gebruiken). Maar ook de nagellak-remover en de base- of topcoat staan op mijn verlanglijstje. Alles op zijn tijd. Maar het is wel iets om naar uit te kijken en voor te sparen.

Ben jij je bewust van gezonde(re) alternatieven? Qua voedingsmiddelen of beauty producten? En wat is jouw persoonlijke aanrader?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Ik ben uitgenodigd voor het Zoya-event en de nail treatment. De kleur ‘Sari’ van Zoya krijg ik nog toegezonden. Dit artikel reflecteert mijn oprechte mening

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]