Een beter milieu? Plasticvrij is een optie

Een beter milieu? Plasticvrij is een optie

In Gezichtsverzorging & make-up, Lifestyle, Persoonlijk by Roryblokzijl8 Comments

Wat doe jij eigenlijk voor een beter milieu? Een vraag die ik mijzelf steeds vaker stel de laatste tijd. Want naast het scheiden van afval (papier, plastic, restafval), minder vlees eten (al is dat een uitdaging met een milde bloedarmoede) en minder consumeren (als ik dan toch wat nodig heb, dan schaf ik dat het liefst tweedehands aan) doe ik eigenlijk niet zo heel veel extra. Al let ik wel steeds meer op of plasticvrij ook een optie is bij aanschaf. Dat hangt dan natuurlijk wel van het product af.

Ding Dong… een pakketje!

Want als blogger krijg ik namelijk ook nog eens met enige regelmaat mooie producten toegezonden, al dan niet milieuvriendelijk verpakt. Soms omdat we het hebben afgesproken, maar het gebeurt ook wel dat ik zomaar items krijg toegestuurd. Wat ik met al die producten doe vraag je? Wanneer het huidverzorging of make-up betreft test ik ze uitgebreid en maak het zoveel mogelijk zelf op. Of ik geef het door aan belangstellenden binnen de familie of in mijn vriendenkring. Natuurlijk houd ik altijd de hygiëne regels in acht.

Een beter milieu? Plasticvrij is een optie

Milieuvriendelijke verpakkingen

Zelf? Koop ik zelden tot nooit meer producten (om bovenstaande redenen). Tenzij ik iets zo graag nóg eens wil gebruiken of oprecht nodig heb (zoals onlangs een oogcrème). Maar los daarvan zit ik wel met het verpakkingsmateriaal. De flacons en tubes, de pompjes en potjes. Dat is zeker niet altijd plasticvrij. Heel goed dat er inmiddels merken zijn die ook producten met verpakkingen van karton aanbieden. Dat scheelt al een hoop qua vervuiling voor onze leefomgeving, het is veel minder belastend.

100% plasticvrij

Maar wist je dat je ook veel producten kunt aanschaffen zónder het gebruik van plastic tubes, flacons en flesjes? Plasticvrij verpakt dus. Denk eens aan het merk ‘HappySoaps’. Wist jij dat er tegenwoordig allerlei ‘solid’ shampoos, conditioners, body lotions en body oils bestaan? Ik heb het over de zogenaamde ‘bars’. Heel handig in het gebruik en veel beter voor het milieu, want het is plasticvrij.

Een beter milieu? Plasticvrij is een optie

Er is zoveel mogelijk tegenwoordig

Wat je misschien ook nog niet wist is dat er ook natuurlijke ‘solid’ deodorants bestaan zonder schadelijke stoffen (en dan ook nog eens verpakt in een milieuvriendelijke kartonnen verpakking). Plasticvrij to the max. En dat geldt ook voor zonnebrandproducten. Als je jezelf er echt eens in verdiept, dan zie je dat er veel mogelijk is tegenwoordig. Heel inspirerend! Want willen we allemaal niet een wereld met veel minder plastic?

HappySoaps uitproberen

Hoe tof is het dat ik ook het een en ander mocht uitproberen. Ik besloot een zo gevarieerd mogelijk assortiment te testen, zodat ik jullie ook daadwerkelijk kan vertellen over mijn ervaring met plasticvrije en natuurlijke verzorging. Dochter van tien testte de ‘Baby & Kids Shampoo en Body Wash Bar Little Sunshine’, ikzelf las in de reviews dat de ‘Purple Rain shampoo bar‘ goed is voor je hoofdhuid (los daarvan word ik heel blij van de associatie met de zanger Prince).

Een beter milieu? Plasticvrij is een optie

I only wanted to see you bathing in the Purple Rain

De shampoo bar is geschikt voor alle haartypen en zorgt ervoor dat je jouw haren tussen de 90 en 110 keer (!) kunt wassen. De bar is 100% plasticvrij, palmolievrij en vegan. Wist je dat één bar gelijkstaat aan minimaal drie plastic shampooflessen? De Purple Rain Shampoo Bar bevat lavendel, een ingrediënt dat volgens HappySoap jouw haar stevig maakt en zorgt voor een kruidige geur. Ik heb dit afgelopen weekend de shampoo bar meteen geprobeerd en het voelde inderdaad fijn aan. En geen jeuk aan mijn hoofdhuid!

Plasticvrij ‘Fresh Lime‘ voor in de zon

En voor wanneer de zon weer gaat schijnen? Mocht ik een van de zonnebrand sticks (SPF 20) – geheel plasticvrij – in de geur ‘Fresh Lime’ uitproberen. Nu vind ik het een tikje jammer dat de factor lager is dan ik gewend ben (zelf ga ik het liefst voor SPF 30 of – beter nog – SPF 50), daarentegen vind ik het belangrijk om alles een kans te geven. Deze stick biedt een gemiddelde bescherming tegen UVA- en UVB-straling en is handig om in je tas te hebben voor tijdens een wandeling of wanneer je op een terrasje zit. Denk aan een zonneproduct met enkel natuurlijke ingrediënten en minerale filters (pluspunt). Vandaag zat ik ongeveer een uurtje in de zon en de stick voelde goed aan op mijn huid (en brengt makkelijk aan).

Een beter milieu? Plasticvrij is een optie

Wat zegt HappySoaps zelf?

“De producten van HappySoaps zijn 100% plasticvrij en bevatten ook geen microplastics. Daarnaast verpakken wij onze producten in gerecycled karton. Zo wordt er geen grammetje plastic gebruikt voor de productie, opslag en verzending. Echt 100% plasticvrij!” En dat klopt helemaal. Karton kan via de papierbak gerecycled worden. Hoe lang je daadwerkelijk met de producten doet kan ik niet zeggen, maar ik vermoed heel lang!

Wat zeggen Mila en Rory?

Superhandig bij de Baby & Kids Shampoo en Bodywash Bar is natuurlijk de dubbele functie! En het verdeelt veel gelijkmatiger dan een vloeibare shampoo over het dikke en vele haar van mijn dochtertje. Ikzelf ben erg tevreden over het gevoel op mijn hoofdhuid. Soms kan ik nog weleens jeuk krijgen als ik (te) vaak mijn haar was. Maar sinds ik het heb gelimiteerd tot eens in de drie dagen wassen gaat het al veel beter. En deze Purple Rain Shampoo Bar voelt daadwerkelijk goed aan op mijn gevoelige hoofdhuid. Ik dacht dat ik zou moeten wennen aan minder schuim maar niets is minder waar. Grootste pluspunt is dat de producten 100% natuurlijk zijn én dat ze beter zijn voor zowel het milieu als je huid en haren.

Heb jij weleens een ‘bar‘ gebruikt? En wist jij dat er zoveel mogelijkheden zijn?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Zonnebrandstick SPF 20 ‘Fresh Lime – 50 gr – € 12,99

Shampoo Bar Purple Rain – 70 gr – € 7,99

Baby & Kids Shampoo en Body Wash Bar Little Sunshine – 80 gr – € 8,99

 

Deze producten heb ik toegezonden gekregen

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

disclaimer