Huid en haar verzorgen op je veertigste (en een beetje)

In Gezichtsverzorging & make-up, Lifestyle by Roryblokzijl34 Comments

Op je veertigste (en een beetje)? Tikje in de ontkenning Rory? Nieuwe fase in je leven? Nee hoor, maar ’47’ of ‘veertigste (en een beetje)’. Wat vind jij nu leuker klinken? Ik maak gekkigheid natuurlijk, maar het is wel waar. Alles boven de veertig lijkt ineens wat ‘rijper’ te klinken. Heb je het weer. Dat nare woord. Ik voel mij namelijk zo jong als ik ben. Mijn gevoelsleeftijd so to say. En dat is soms ergens in de dertig, heel soms eind twintig, maar ook veertigplus.

Je leeftijd voel je … of niet?

Gevoelsleeftijd, ik schreef er al eerder over. Het is iets wat veel beter bij mij past. Een klein kind houdt je jong. Je danst in de woonkamer. Speelt in de speeltuin. Puzzelt wat af. Net als tekenen en knutselen trouwens. Tegelijkertijd merk ik wel dat ik door het drukke leven (ik werk vanuit huis op alle momenten dat Mila op school is of wanneer H. thuis is) minder puf heb om daadwerkelijk ’s nachts weer eens een dansje te doen. Dat merk ik dan wel weer op mijn veertigste (en een beetje).

Mens, je lijkt wel niet goed snik!

Waar ik dat in de eerste maanden na Mila’s geboorte nog wel deed (ik leek wel niet goed snik. Na de start met borstvoeding en tijdens dat pittige eerste jaar verloor ik véél te veel gewicht. En dan ook nog eens uren gaan dansen) is het nu alweer een fiks aantal maanden terug dat ik heb gedanst. Het Silent Disco-moment tijdens het Hema-kerstevent niet meegerekend.

Op je veertigste (en een beetje)? Vroeg naar bed en inkakken

Dat zijn trouwens wel de momenten dat ik voel dat ik het dansen zo ontzettend mis! Maar ja, de tijd voordat je om elf uur ’s avonds de deur uitgaat. Dat nekt mij. H. begint om een uur of negen al te gapen en vertrekt al voor tienen richting bed. Dan zou ik mij dus al opgemaakt en omgekleed moeten hebben, anders laat ik hem in het stralende licht van onze slaapkamer wakker blijven. En dan nog opgeprikt op de bank een uur zitten wachten totdat ik weg kan gaan? Dan kak ik helaas al in.

Huid en haar verzorgen op je veertigste (en een beetje)

Sportschool? Nu.even.niet

Maar goed voor jezelf zorgen kan je ook op een andere manier doen natuurlijk. Ook op je veertigste (en een beetje). De muziek en dansmomenten pakken in de sportschool bijvoorbeeld. Note to self: dit na de feestdagen weer oppakken. Want de periode in de drukke decembermaand is zó gevuld met veel te veel deadlines (wannneer luister ik nu eens echt goed naar mijzelf) en allerlei klachtjes en kwaaltjes dat ik ook aan sporten niet toe kom. ’s Avonds hang ik – letterlijk – uitgeput op de bank. Het enige wat ik dan wil en kan. En eigenlijk moet doen is een Netflix-aflevering (of twee).

Op je veertigste en een beetje goed voor jezelf zorgen? Ikigai baby! Ikigai

Maar hoe zorg je dan voor je lichaam? Sowieso een goede hydratering van je huid door juist in deze maand met (soms) veel en vettig eten regelmatig water te drinken. Of kruidenthee. Niet teveel naar de latte macchiato grijpen, of de fles wijn, port, bier of bubbels. Ok, dat laatste is natuurlijk wel heel erg ‘into December‘ en erg fijn. Maar houd die hydratie wel op gang. Veel water en / of kruidenthee naast die cava. En eet ook eens wat minder. Ik schreef al eerder dat ik door het boek Ikigai geïnspireerd ben om niet teveel te eten. Te stoppen bij 80% Het moment waarop je vaak denkt: ik zou nog wel wat lusten.

Ook de buitenkant ‘matters’

Genoeg over de binnenkant. Want ook aan de buitenkant geldt: hydratatie is key. Zeker op je veertigste (en een beetje). En laat ik nu net de twee nieuwste bodycrèmes van Kneipp – Patchouli en Silky Secret – hebben ontvangen. Fijn! Welkom! En heerlijk. Natuurlijk moest dochtertje ook even mee testen. Een keer noodgedwongen omdat haar eigen bodylotion op was, maar ook omdat ze nu al mee wil doen met testen: “Mama, deze ruikt wel heel erg fijn” en “Deze crème lijkt wat dunner qua substantie” (dit laatste heeft ze serieus gezegd. Wie zei dat kinderen je een spiegel voorhouden?).

Huid en haar verzorgen op je veertigste (en een beetje)

Patchouli en Silky Secret

Na een paar weken testen ben ik toch het meeste fan van Patchouli met sheabutter, omdat de geur zo overheerlijk is. Ik ken de geur nog van de Kneipp body mousses die ik destijds voor Twinkelbella mocht testen. Maar de andere variant, Silky Secret is ook heel fijn. Juist omdat de geur wat subtieler, wat zachter is. En dus ideaal voor wanneer je een aanwezige, volle, zwoele eau de parfum gebruikt (in mijn geval Chanel No.5 of Cartier Panthère). De beide body crèmes zijn romig, rijk maar toch luchtig en niet té vol, al was dat wel wat ik in eerste instantie had verwacht (een dikkere substantie bedoel ik).

“Elk voordeel heb zijn voordeel”

En dat is meteen een voordeel. De body crèmes trekken goed in. Ik blijf zelf wat stoeien met het uitsmeren (ik doel op de wittige waas) al is het eigenlijk ook juist handig omdat je zo goed kan zien waar je bent gebleven met smeren. Het grote voordeel van beide crèmes? Je huid voelt heel gehydrateerd aan. Niet plakkerig (een pré). Goed gevoed. Zacht. Mijn huid is minder craquelé bij de onderbenen. Ook smeer ik trouwens heel graag (en goed) bij mijn decolleté. Ik ben ervan overtuigd dat smeren, smeren, smeren helpt om je huid jong te houden. Ja, ook op je veertigste (en een beetje).

Wat zegt Kneipp zelf?

Vanaf eind november kan je deze fijne body crèmes vinden in de winkels (of online). De patchouli-variant met sheabutter (licht kruidige patchouli geur) hydrateert en ontspant. De Silky Secret body crème (geur van zijdeboombloesem) voedt je huid intensief en is verzachtend voor je huid. Zonder paraffine, siliconen, minerale oliën, kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Dermatologisch getest (en niet getest op dieren). De Kneipp Body crèmes zijn romig, lekker lobbig van structuur, heerlijk smeerbaar en instant verzachtend voor de huid“.

Huid en haar verzorgen op je veertigste (en een beetje)
Heerlijk! Juist tijdens deze koude wintermaanden

Slapen op Satin Sleepers

Zoals jullie weten ben ik een grote fan van de producten van Kneipp en gebruik ik ze – met veel liefde – ook helemaal op. Dat gaat nu zeker ook gebeuren met deze fijne body crèmes. Heerlijk juist in deze koude wintermaanden. Het enige dilemma. Wordt het vandaag patchouli of Silky Secret? Weet je wat trouwens ook heel prettig is tijdens deze koude maanden? Waarin je haar veel te lijden heeft. Tegelijkertijd met de body crèmes van Kneipp kreeg ik een prachtig roze satijnen kussensloop toegestuurd van Satin Sleepers. Dat had niet op een beter moment kunnen komen!

Die haarkwaliteit op je veertigste (en een beetje) …

Want herkenbaar? Je hebt vaker mutsen op. De verwarming aan in huis. Je komt je auto uit. Raakt metaal aan en “pats!“. Een schokje. Een vonkje. Want je bent statisch geworden. Of in ieder geval. Je hebt statisch haar. Net als wanneer je met een ballon over je haar wrijft. Brrrr. Ik sprong dan ook bijna letterlijk een gat in het plafond dat ik nu net dit kussensloop mocht testen. In een periode waarin ik erg met mijn haar bezig ben. Oenobiol Hair Support Volume aan het testen ben. Op mijn veertigste (en een beetje) is mijn haar toch best wel een dingetje. Het is dan ook geen toeval dat dit soort dingen op mijn pad komen.

Satin Sleepers, de voordelen

Want wist je dat een satijnen kussensloop van Satin Sleepers heel veel voordelen biedt? En ja, ik heb het uitgebreid geprobeerd. Ik ervaar serieus minder knopen en klitten in mijn haar. Gespleten haarpunten? Veel minder dan bij een ‘gewoon’ kussensloop van katoen. Minder vouwen in mijn gezicht na het slapen. Dat was een van de dingen die ik de laatste tijd (voordat ik het kussensloop testte) toch wel zag gebeuren – en waar ik niet blij mee was. En … een satijnen kussensloop ligt simpelweg heerlijk zacht. Zeker gecombineerd met het nieuwe Hybrid kussen van Simba waar ik een tijdje terug over schreef en waar ik nog steeds héél blij mee ben.

Huid en haar verzorgen op je veertigste (en een beetje)

Ja, maar ik dan? (zegt De Man)

De Man is overigens ook erg nieuwsgierig (en hij mag natuurlijk prima mijn kussen met Satin Sleepers-kussensloop lenen. Voor een nachtje. Maximaal), maar de kleur (roze! dochtertje en ik zijn fan) houdt hem een beetje tegen. Plus mijn haren zijn langer. Mijn huid heeft nu eenmaal meer hydratatie nodig – en ik kan het ontkennen, maar zeker op mijn veertigste (en een beetje) is dat nu eenmaal zo – dus helaas lieverd. Eerst ik.

Tot zover mijn vrij uitgebreide verhaal over het verzorgen van huid en haar op je veertigste (en een beetje). Wanneer begon jij met het verzorgen van je huid (en haar)?

Tot de volgende keer,

Rory Blokzijl

 

De body crèmes van Kneipp en het kussensloop van Satin Sleepers heb ik toegezonden gekregen

Kneipp Silky Secret body crème – 200 ml – € 9,99
Kneipp Patchouli met sheabutter body crème – 200 ml – € 9,49
Satin Sleepers (verkrijgbaar in 12 kleuren) – 60 x 70 cm – € 19,95 (formaat 50 x 60 cm kost € 17,50)

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]