Hoe puzzelen de echte gezelligheid terugbrengt

In Lifestyle, Opvoeding, Ouders by Roryblokzijl29 Comments

Nostalgie Rory? Hoe puzzelen de èchte gezelligheid terugbrengt? Dat moet ik even uitleggen. Ik kan mij herinneren van bij mijn schoonouders thuis – en dat doen ze nog best regelmatig – dat er zomaar een mega grote puzzel op de eettafel kon liggen. Dat wil zeggen, het beginnetje lag er. Iedere keer dat een van hen – of iemand van de visite – langsliep, werd er aandachtig gekeken en een puzzelstukje gelegd. Diezelfde puzzel kon er rustig een tijdje liggen. En dat was juist weer zo gezellig. Vind ik.

Puzzelen in de seventies & eighties

Throwback naar mijn eigen jeugd? Ik was al jong bezig met puzzelen. Mijn moeder stimuleerde mij wat dat betreft zeker. De Nijntje-puzzels van toen ik nog een kleine Rory was, kreeg ik dan ook terug toen ik uit huis ging. Waar ze jarenlang werkeloos in een kast hebben gelegen, totdat ineens die kleine Mila er was. Mijn moeder heeft regelmatig gevraagd of ik alsjeblieft de puzzels nooit weg wil doen. En dat begrijp ik.

Hoe puzzelen de echte gezelligheid terugbrengt

Dick Bruna, een belangrijke factor in mijn jeugd

Want Nijntje en Dick Bruna. Opperste nostalgie. Dierbaar. Waardevol. En zeer de moeite waard om door te geven. Puzzelen is iets wat je namelijk altijd kan blijven doen. Je leert het van kleins af aan. En kan het blijven doen totdat je – pakweg – ergens in de tachtig bent. Of negentig misschien? Houdt je ook scherp. Blijft je prikkelen. Ik zie het aan ons dochtertje. Begonnen met eenvoudige houten puzzels met puzzelstukken met die ‘knopjes’ eraan, zodat je het als peuter goed vast kan pakken.

Oldskool puzzelen

Ging ze ineens van 20 puzzelstukjes naar 50 en meer. Inmiddels kan ze zelfstandig – dus zonder onze hulp – puzzels maken van 100 stukjes! Iets met jong geleerd is oud gedaan. Puzzelen, iets wat echt in ons leven hoort. En zien puzzelen doet puzzelen. Want wij kregen er ook zomaar ineens meer zin in. Waar je leven al snel gevuld is met werk. En waar je thuis het beeldschermwerk voortzet, maar dan op je laptop of tablet of smartphone. Is het juist zo goed om eens lekker ouderwets te lezen, of … te puzzelen.

Hoe puzzelen de echte gezelligheid terugbrengt
Puzzelen, ook een gezellige zondagochtend bezigheid

Mama, zullen we samen een puzzel bouwen?

Dat laatste is wat makkelijker te combineren met een kleuter van 5 jaar. Voor (boeken) lezen is het belangrijk om je te kunnen concentreren, te focussen. Zodat je in het verhaal kan komen. Ik kan je in alle oprechtheid vertellen. Het enige wat ik in de nabijheid van ons dochtertje kan lezen is even snel een tijdschrift. Maar dan heb ik het over bladeren. Een artikel lezen? Vind ik een uitdaging. Maar als je samen iets onderneemt. Of dat nu bouwen met Lego is of ‘bouwen’ van (een deel van) een puzzel, zoals Mila het noemt. Dan is dat veel makkelijker.

Ravensburger puzzle

Ik was dan ook heel blij dat ik een ontzettend vrolijke en ‘kerstige’ Disney-puzzel van Ravensburger toegestuurd kreeg. En wel een van 1000 stukjes. Dat is wel even puzzelen kan ik je vertellen. In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat H. en Mila samen zijn begonnen. Want ‘mama moest even werken’. Ja, ook op zondag. Alles loopt gewoon door. Toch werd ik getriggerd door hun uitroepen: “Dit zijn ècht veel stukjes“, “Laten we eerst alles op kleur leggen” tot “Dit is best een moeilijke puzzel. Dit gaan we niet in een weekend afkrijgen“. Maar dat laatste is nu net de bedoeling en zorgt ook voor de gezelligheid waar ik eerder over sprak.

Hoe puzzelen de echte gezelligheid terugbrengt

De ultieme gezelligheid

Waar ik – normaal gesproken en zeker in de periode pre-kind – erg hield van opgeruimdheid en netheid. Is dat nu – met een kindje in huis – echt heel anders. Let wel. Het is niet zo dat het huis is ontploft, of dat het een grote puinhoop is. Maar dat sommige dingen wat langer blijven liggen. Knutsels, tekeningen, speelgoed. Tja, ik ben het inmiddels wel gewend. Maar een grote puzzel die op de eettafel blijft liggen? En waar je ieder gewenst moment even een blik op kan werpen? En puzzelen? Dat is voor mij de ultieme december-gezelligheid. Gelukkig maar, want we gaan denk ik de hele kerstvakantie hiermee bezig zijn.

Hou jij van puzzelen? Wat is de grootste puzzel die jij ooit hebt gemaakt?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Deze puzzel heb ik toegezonden gekregen

De puzzel is verkrijgbaar in speelgoedwinkels en bij Bol.com en varieert in prijs tussen de 9,99 en 18,95

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]