De ontwikkeling van je kind stimuleren? Is dat werkelijk nodig dan? Ik denk persoonlijk dat het geen kwaad kan om er niet automatisch vanuit te gaan dat alleen de school verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van je kind. Je hebt daar als ouder of ouders ook een taak in. En ik denk dat je dat zelf ook wilt, toch? Invloed kunnen uitoefenen op wat je kind leert en hoe.
De (sociale) ontwikkeling van je kind
Begrijp mij niet verkeerd. Ik heb het over een kind in de kleutergroep en meer specifiek over mijn eigen kind van – inmiddels – 5 jaar oud. Een leergierig en nieuwsgierig meisje dat ik graag kennis aanbied als ze aangeeft daar klaar voor te zijn / interesse in te hebben. Natuurlijk mag en moet een kind ook echt kind kunnen zijn. Zeker in de eerste kleuterjaren. Spelen is een van de belangrijkste manieren om te leren, te groeien. Ook in je sociale ontwikkeling. Ik heb het dan niet over ‘klaarstomen’ of onderdompelen in een overvloed van kennis, feiten en informatie.
Hóeveel kinderen zitten er in haar groep?
Ik heb het over – op een speelse manier – bezig zijn met leuke dingen en wetenswaardigheden. Want tegenwoordig zijn de groepen op de basisschool best groot. Heb ik alle vertrouwen in de juf en haar capaciteiten. Maar is het volgens mij schier onmogelijk om alle dertig kinderen (het zijn er inmiddels zelfs 34) de juiste aandacht te geven. Misschien hebben de jongere kleuters meer begeleiding nodig. Of zijn er sowieso kinderen die meer aandacht vragen.
Taak voor de ouders
Hoe dan ook. Ik denk dat er wel een taak weggelegd is voor ouders. Om te ondersteunen. In de lerende rol. Vanuit huis. H. stond er dan ook vanaf het begin van de basisschool achter om een Squla-abonnement te nemen. Zodat ze zelf – als ze dan toch even op de iPad mag – spelenderwijs kan leren op een moment dat ze daar zelf zin in heeft. En weet je? Ze vindt het oprecht leuk en geniet ervan op het moment dat ze ermee bezig is.
Voorlezen vanaf dat ze een baby is
Natuurlijk hangt de mate van leergierigheid ook van het kind zelf af en van de manier waarop je jouw kind opvoedt. Ik sprak tegen haar vanaf het moment dat ze in mijn buik zat. Voorlezen deden we beiden vanaf dat ze een baby was. We vertelden en vertellen haar gewoon heel veel. In normale mensentaal (al laten we bepaalde onderwerpen zoals terroristische aanslagen en ander naar wereldnieuws wel buiten beschouwing).
Puzzelen, tekenen en spelletjes! Speels de ontwikkeling stimuleren
Afijn, hoe doen wij dat op een speelse manier stimuleren van de ontwikkeling dan? Door middel van puzzelen (een van de favoriete bezigheden van onze kleuter), tekenen (iedere dag gemiddeld een tekening of 8 en ik kan niets weggooien) en benoemen van wat we precies tekenen. Maar ook door middel van spelletjes. Ik noem allereerst de winnaar van de verkiezing ‘Speelgoed van het Jaar 2017’, in de categorie speelgoed 4 + 5 jaar: ‘Soggy Doggy’. Een ontzettend grappig bordspel, niet alleen voor kinderen, maar eigenlijk voor het hele gezin. Het is namelijk niet alleen leuk maar ook heel leerzaam.
Do the Soggy Doggy
Ogenschijnlijk een spelletje dat je speelt voor de lol. Niets is minder waar. Want je leert als kind tellen (je gooit met de dobbelsteen en telt het aantal stappen wat je mag zetten), het is spannend (wie draait er aan het kraantje met water en nog belangrijker … gaat het hondje zich uitschudden?) waardoor je leert anticiperen op wat er kan gebeuren (dat je nat kan worden geschud!). En je leert dat je kan verliezen (terug naar het startpunt) en hoe je daarmee om moet gaan. Allemaal goed voor de ontwikkeling. Terugdenkend aan vroeger weet ik dat ik erg veel lol had als mijn vader en ik gingen kaarten, of ‘Mens Erger Je Niet’ deden. Dat gun ik mijn kind nu ook.
Ok, ook mama vindt het spannend. En zie, ik deel een wel heel charmante foto van dat Soggy Doggy zich lekker uitschudt bij mij …
De Grote Bosatlas versus de Tiptoi® starterset ‘Mijn grote Wereldatlas’
Ook een niet onbelangrijk detail. Plezier hebben. Want als je ergens plezier in hebt leer je ook beter. Dat zit met Soggy Doggy wel goed. Een heel ander spel met een weer ander leerdoel is de Tiptoi® starterset ‘Mijn grote Wereldatlas’. Iets met spelenderwijs de wereld ontdekken. Deze moeder heeft onder een steen geleefd want ik had geen idee dat dit ontzettend leerzame en leuke spel bestond. Ik stam nog uit de generatie die topografie kreeg op school. Er werd letterlijk gestampt om provincies, hoofdsteden, rivieren uit je hoofd te leren. De wereldkaart? Daar moest je destijds – samen met de andere schoolboeken – de dure Grote Bosatlas voor aanschaffen.
Stampen, stampen, stampen
Het gevolg van op die manier leren? De atlas prijkt nog in mijn boekenkast (hoewel hopeloos verouderd) en alles wat ik in mijn hoofd heb gestampt? Eerlijk? Is zo goed als weg. So much voor de ontwikkeling. Ik heb letterlijk negens en tienen gehaald voor topografie. Maar ik zag destijds het nut niet in van die kennis en heb het dus simpelweg uit mijn hoofd geleerd. Gewoon omdat het moest. Omdat de juf zei dat het belangrijk was voor mijn algemene ontwikkeling.
Een ontdekkingsreis langs de wereld
Weet je wat ik zo leuk vind aan deze ontdekkingsreis die kinderen (tussen de 5 en 8 jaar) rond de wereld brengt? Dat ze op een speelse manier kennis maken met begrippen als continenten, zeeën, landen en hoofdsteden. Die kennis blijft dan ook veel makkelijker ‘hangen’. Er zit zelfs een grote wereldkaart bij die je kunt ophangen in je slaapkamer, zodat je een overzicht hebt van de hele wereld. Het wordt dat of de wereldbol die ik zelf altijd heb willen hebben. In ieder geval iets om naar uit te kijken. Nu eerst maar eens regelmatig ‘luisteren’ naar en spelen met het het mooie boek.
Leren en spelen
Ik vind het belangrijk en leuk dat je op deze laagdrempelige manier (je gebruikt de stift om – zachtjes – te drukken op de plaatjes in het boek) heel veel leert over wat er eigenlijk allemaal in de wereld gebeurt. Hoe onze planeet in elkaar zit. Ik noem maar een dwarsstraat: “Wat eten mensen in andere landen?“. Ook kun je zelf kiezen of je informatie wilt krijgen over een land, dier of iets anders. Maar je kunt ook een spelletje doen. Zoals: “Zoek alle bananen op deze pagina“. Toegegeven, het kostte ons wat moeite om erachter te komen hoe je de stift precies open moest krijgen. Na lang tevergeefs uitproberen hielp vriend Google ons verder. En ineens deed hij het. Met verve!
Wat vinden jullie? De school is ervoor om onze kinderen te leren of geloven jullie – net als ik – dat er ook een taak is weggelegd voor de ouders? En wat doen jullie om de ontwikkeling van je kind te stimuleren?
Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl
Het familiespel Soggy Doggy heeft een consumentenadviesprijs van €24,95
De tiptoi® starterset ‘Mijn grote Wereldatlas’ heeft een prijs van circa € 39,99
Beide spellen zijn zowel online als bij speelgoedwinkels en warenhuizen verkrijgbaar
*** Deze spellen heb ik toegezonden gekregen ***