Hoe gezellig ‘Gezinnig’ kan zijn. Iets met Checkpad en Slaapklets

In Opvoeding, Ouders, Persoonlijk by Roryblokzijl16 Comments

Iets met ‘Gezinnig’ en hoe gezellig het kan zijn. Nu denk je misschien: “Waar heeft ze het over?” of “Wat betekent Gezinnig?” of “Wat is een Checkpad? En hoezo Slaapklets?“. Ik licht het even toe. Het Nederlandse merk ‘Gezinnig’ is het initiatief van Rianne van Essen. De uitgebreide collectie met planners, de checkpad en ‘klets’-boeken hebben als doel het gezinsleven te versoepelen. Het contact tussen ouder en kind te bevorderen op een speelse en vrolijke manier.

Er was eens … een perspresentatie in Blijburg

Toen ik namens Amanda van Kiddowz naar het event mocht voor de perspresentatie van de Checkpad was ik al ontzettend geïnteresseerd in het verhaal van Rianne van Gezinnig. Waarom ze de checkpad heeft bedacht, de achtergrond, het allereerste ontwerp. Hoe fijn het niet is – voor zowel ouder als kind – de ‘ochtend’- en avondspits te versoepelen. Maar ook de zelfstandigheid van je kind te stimuleren en bevorderen.

Check de Checkpad

Mila en ik hebben dit nieuwe product, de Checkpad uitgebreid uitgeprobeerd. Heel bijzonder om te merken dat ze het meesleept van slaapkamer naar woonkamer en weer terug. Fijn is de ‘matte’ ombouw van de planner, daardoor houdt het makkelijk beet en slipt het niet makkelijk uit een kinderhandje als ze van de trap afloopt. Een aandachtspunt (al zegt dat misschien meer over mijzelf): doordat de magneetjes ongeschikt zijn voor kinderen onder de 3 jaar (qua vorm, formaat en natuurlijk doordat het magneetjes zijn) geeft het mij wat stress als Mila’s neefje (bijna 11 maanden) langskomt.

Stress om een magneetje

Onlangs waren we een magneetje kwijt en dan ben ik toch wel in paniek, net zo lang totdat ik het magneetje had teruggevonden. En je weet pas dat je er eentje kwijt bent, als je alle magneetjes terug hebt gedaan in de vormpjes. Maar goed, ik ben dan ook héél precies. Verder merk ik dat ons schema op een doordeweekse dag vaak hetzelfde is, waardoor je niet heel vaak een andere volgorde hoeft te maken. Aan de andere kant zorgt dat ook voor een zekere consistentie en is het bijhouden gemakkelijker.

Hoe gezellig 'Gezinnig' kan zijn. Iets met Checkpad en Slaapklets

Willen leren en willen helpen

Mila was eigenlijk altijd al een heel lief meisje wat graag wil leren en wil helpen. Ik merk dat de Checkpad hier zeker aan bijdraagt. Het maakt het nog helderder nu je alle activiteiten met eenvoudige symbolen voor je ziet. En het is leuk – zoals ik het ook altijd fijn vind – om dingen ‘af te vinken’. Bij de checkpad doe je dat door middel van het draaien van het wieltje van rood naar wit. Als alles wit is, dan draai je de checkpad om voor het avondprogramma. De ochtend- en avondspits kan je hiermee vergemakkelijken.

Slaapklets! = afterschool klets!

Tegelijkertijd zijn we het ontzettend leuke boek ‘Slaapklets! voor kleuters’ aan het testen (geschikt voor kinderen van 4-7 jaar). Op elke linkerpagina vind je eenzelfde indeling: ‘Vertel over jouw dag’ waarbij je naast de datum ook via de plaatjes de dag door kan nemen. Heb je gegymd of niet? En vond je dat leuk of niet leuk? Maar je kan natuurlijk ook één plaatje uitkiezen en daar over gaan kletsen. Het notitie-veld gebruikt Mila eigenlijk standaard om een tekening te maken, waarbij ik dan wat steekwoorden opschrijf.

Hoe gezellig 'Gezinnig' kan zijn. Iets met Checkpad en Slaapklets

Pret met poep

Aan de rechterkant vind je steeds andere dingen, zoals: zingen, gek met kussens, verkleden, pret met poep of dierentuin. Hartstikke afwisselend en vrolijk. Een spelletje om te spelen. Een of twee vragen zodat je nog meer kunt kletsen. En ook een rustige afsluiter. Die min of meer is bedoeld om in bed te laten plaatsvinden. Maar wij vinden het ook heel gezellig om het op onze berber (kleed) of op de bank te doen.

Slaapklets!

Want eigenlijk is het een soort dagboek voor het slapengaan. Maar omdat H. graag elke avond voorleest (dat is zijn dagelijkse ‘quality time‘-moment alleen met onze dochter) hebben Mila en ik een geheel nieuwe invulling gevonden voor dit boek. Elke middag na schooltijd – na het fruitmoment – nemen we even de tijd om de dag door te nemen door middel van het Slaapklets-boekje. Het is juist dan ook een fijne manier om stoom af te blazen. Om de dag door te nemen. Op een heel toegankelijke (en vrolijke) manier.

Hoe gezellig 'Gezinnig' kan zijn. Iets met Checkpad en Slaapklets

Do the Kletskaart!

Ook een echte aanrader is de ‘gratis kletskaart van Gezinnig: 5 minuten Klets!’. Die hebben we vanzelfsprekend spontaan ingevuld. En waar dochterlief ervan geniet om haar naam zelf te schrijven en het gezichtje te mogen intekenen (met de bui waarin ze op dat moment is). Geniet ik ervan om te horen waar ze in alle spontaniteit voor kiest. Dat ze goed is in knuffelen maar slecht in mopperen. Ze het liefst elke dag een ander huisdier zou willen in plaats van elke dag nieuwe schoenen. Dat ze nog nooit naar de maan heeft gezwaaid. Schattig. Heel dierbaar. Een mooie herinnering voor mij – als mama – maar straks ook voor haar.

En?

Ik kan niet anders zeggen. Alledrie de producten vind ik ontzettend leuk en een echte aanvulling op ons dagelijkse ritme. De kletsboeken zijn heel handig als je een kind hebt dat iets moeilijker zegt wat er binnen in hem of haar speelt. Maar ook voor iemand die behoorlijk extravert is (zoals mijn dochtertje) is dit ontzettend leuk en leerzaam. Het zorgt voor een zekere verdieping. En voor mij is het fijn omdat je soms de dingen voor vanzelfsprekend aanneemt en je nu juist intenser in het belevingswereldje van je kind duikt.

 

Hoe gezellig 'Gezinnig' kan zijn. Iets met Checkpad en Slaapklets

Checkpad, voor zowel ouder als kind

De Checkpad zorgt weer voor een bepaalde verantwoordelijkheid die je bij je kind neerlegt. Voor iemand zoals ik – die graag alle touwtjes in handen heeft en dus overal controle over wil hebben – is dit een hele goede manier om los te durven laten. Want dat is eigenlijk ook zoveel beter voor de ontwikkeling van je kind. Voor de zelfstandigheid en dus ook de zelfverzekerdheid. Kortom, ik ben erg blij dat ik kennis heb mogen maken met Rianne en het merk Gezinnig. Want niet alleen je kind, maar ook jij als ouder leert hier van. Op een speelse en leuke manier.

Kende jij het merk Gezinnig al? Voor welk item uit de collectie zou jij gaan?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

De ‘Checkpad’ en het boek ‘Slaapklets! voor kleuters’ heb ik ontvangen

 

De checkpad is online verkrijgbaar voor € 24,95

Het boek ‘Slaapklets! voor kleuters’ is online verkrijgbaar voor € 14,95

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]