Een aantal redenen waarom kunst, cultuur en theater goed is voor je kind

In Lifestyle, Opvoeding by Roryblokzijl21 Comments

Kunst, cultuur en theater goed voor je kind? Ja, dat vind ik. Persoonlijk. Want ik weet niet of het herkenbaar is, maar in die koude en drukke decembermaanden. Vol met prikkels, cadeaus en feestdagen. Is het maar al te makkelijk om – als je het druk hebt – als loedermoeder je kind achter de tablet of voor de televisie te zetten. Ik beken. Als ik mij echt even moet (of wil) concentreren of druk bezig ben met een of ander baksel of gerecht. Dan is dat best even handig.

Koekeloeren naar een beeldscherm

Maar is al dat koekeloeren naar een beeldscherm, of dat nu de televisie is (we hebben geconstateerd dat kleuter van 5 aan een milde ‘My Little Pony’-verslaving lijdt) of een tablet (ja, ik weet dat Squla ook goed is voor de ontwikkeling. Daarom hebben we een abonnement genomen voor kleuter) eigenlijk wel zo goed? Want waar ze als dreumes en peuter altijd maar naar buiten wilde. Naar een speeltuintje. Fietsen, steppen of rennen. Is dat, nu zij ook Netflix heeft ontdekt, toch anders.

Loedermoeder in wording?

Een ander inzicht dat we vanochtend aan de eettafel bespraken. Tijdens die decembermaand knijp je geregeld een oogje (teveel) dicht. Pepernoten? Toe maar schat. Een stukje chocolade? Nou vooruit. Priklimonade? Je mag het nooit, maar het is nu alweer de vijfde dag in een week dat je het – bij uitzondering – wel mag. Loedermoeder in de wording? Best wel. Ongeacht of het nu aan de situatie (feestmaand) ligt of niet. Het mag eigenlijk wel even wat minder.

Een aantal redenen waarom kunst, cultuur en theater goed is voor je kind
KAF oftewel Kunstlinie Almere Flevoland

Iets met LEGO en KAF

Minder snoepen, minder uit eten, minder ‘even wat halen’, minder tablet, minder televisie. Klinkt wel heel saai hè? Niets is minder waar. Want je kan ook op een andere manier veel plezier beleven. Knutselen, werken, bouwen met je handen bijvoorbeeld. Wist je dat je in de schouwburg van Almere (KAF, oftewel ‘Kunstlinie Almere Flevoland’) regelmatig mee kunt doen aan een ontzettend leuke LEGO-workshop? Over cultuur en theater gesproken. Gewoon met zijn allen gezellig bouwen. Zo leuk om te zien hoe enthousiast en vrolijk de medewerkers de kinderen helpen en inspireren. Als je ziet wat die jonge kinderen allemaal kunnen maken, geweldig! Echt kunstwerkjes.

Een aantal redenen waarom kunst, cultuur en theater goed is voor je kind

Onze complete stad in LEGO

Terwijl man en kleuter druk aan het ‘LEGO-en’ waren, kreeg ik een uitgebreide en wederom enthousiaste uitleg over de maquette van de stad in Lego (Almere) die tentoongesteld wordt. Verkleind naar schaal  1:2500 (en de uitgelichte gebouwen op 1:200) is het werkelijk een kunstwerk om te zien. Wist je dat ze bewust voor de kleur wit hebben gekozen? Bewezen is namelijk dat kleur kan afleiden. Dirk Denoyelle, een van de veertien gecertificeerde LEGO-bouwers heeft twee jaar aan het plan gewerkt, alvorens het in 6,5 maand (met hulp van een aantal anderen) is gebouwd.

Een aantal redenen waarom kunst, cultuur en theater goed is voor je kind
Maquette van Almere, in legosteentjes!

Kunst, cultuur en theater voor je kind!

Maar om terug te komen op de werktitel van deze blogpost. Kunst, cultuur en theater voor je kind. Ik denk dat het heel belangrijk is. Ik zie het aan de blik van ons dochtertje. De blijdschap als ze rondloopt in het theater. Sommige flyers oppakt en vraagt wat het voor soort voorstelling is. De concentratie als ze aan het bouwen is aan een LEGO-kunstwerkje. Trots als ze is, wanneer haar bouwsel ook in de ’tentoonstelling-ruimte’ wordt bijgezet. Dat is onbetaalbaar. Een stukje cultuur. Misschien wel kunst. En dat in het theater van onze stad.

Wie? Dummie de Mummie

Zomaar een vrijdag in december. En het bouwen met LEGO was trouwens niet het enige. Ik mocht namelijk – samen met man en kind – voor mijn blog ook naar de voorstelling van Dummie de Mummie. De musical naar het boek van Tosca Menten. Een heerlijke vrolijke vrouw die zelf eigenlijk ook altijd kind is gebleven. Daar houd ik van. Fantasie, liefdevol geschreven, geweldig uitgevoerd door de cast. Waar kleuter het soms nog best een tikje spannend vond was de combinatie met veel humor zo vakkundig uitgedacht. Schaterlachend heeft ze tussen ons in gezeten, als Dummie weer eens een grappige opmerking maakte.

Een aantal redenen waarom kunst, cultuur en theater goed is voor je kind
De cast van Dummie de Mummie

KAF en kinderen, een goede combinatie

75 minuten lang hebben we aandachtig en genietend gekeken naar de vrolijke en leuke musical. In een overigens prachtige ruimte – de grote zaal van het KAF – gevuld met veel, heel veel kinderen en hun ouders. Ook van een musical, een voorstelling als deze leert een kind heel veel. Ze leert omgaan met spannende momenten. Maar ervaart ook hoe de overgang is naar humor. Ze wordt meegenomen in het bijzondere verhaal. En geniet. Weer op een heel andere manier dan wanneer je naar een beeldscherm kijkt.

Waarom doen we dit niet wat vaker?

Want je praat na met zijn allen, als gezin. Hebt het over bepaalde momenten of incidenten. Waarmee je ook het verwerkingsproces van een kind weer stimuleert. Iedere keer als ik er weer ben geweest (onlangs keek ik samen met schoonmoeder naar een bijzondere voorstelling met Angela Schijf) denk ik: “Waarom doen we dit niet wat vaker?“. Naar het theater gaan. Het is een belevenis. Een feestje. Een uitje. En die LEGO-workshop? Die stimuleert. Om ook onze eigen blokjes weer tevoorschijn te halen. Uit een van de speelmanden bij ons in de woonkamer.

Een aantal redenen waarom kunst, cultuur en theater goed is voor je kind

Denken in wat er kan

Bouwen is namelijk ook je fantasie gebruiken. Zien welke mogelijkheden er allemaal zijn. Oplossingsgericht denken. Kijken naar wat er allemaal kan. Het is zoveel positiever dan maar passief voor de televisie zitten. Net als bij puzzelen trouwens. Iets wat we veel meer doen dan vroeger. En nee, de puzzel is – nog steeds niet – af. Maar het vordert wel! Gestaag maar zeker. En natuurlijk, Squla is ook heel leuk en leerzaam. Dochtertje vindt het oprecht leuk en wij monitoren het – als ouders – natuurlijk ook. Maar kunst, cultuur en theater? Dat zijn zaken die wij ook heel belangrijk vinden in het leven en de ontwikkeling van ons kind.

Ga jij vaak met je kind naar het theater? En wat is dan favoriet?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Voor de LEGO-workshop en de voorstelling van Dummie de Mummie ben ik uitgenodigd

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]