Een aantal redenen waarom kunst, cultuur en theater goed is voor je kind

Een aantal redenen waarom kunst, cultuur en theater goed is voor je kind

In Lifestyle, Opvoeding by Roryblokzijl21 Comments

Kunst, cultuur en theater goed voor je kind? Ja, dat vind ik. Persoonlijk. Want ik weet niet of het herkenbaar is, maar in die koude en drukke decembermaanden. Vol met prikkels, cadeaus en feestdagen. Is het maar al te makkelijk om – als je het druk hebt – als loedermoeder je kind achter de tablet of voor de televisie te zetten. Ik beken. Als ik mij echt even moet (of wil) concentreren of druk bezig ben met een of ander baksel of gerecht. Dan is dat best even handig.

Koekeloeren naar een beeldscherm

Maar is al dat koekeloeren naar een beeldscherm, of dat nu de televisie is (we hebben geconstateerd dat kleuter van 5 aan een milde ‘My Little Pony’-verslaving lijdt) of een tablet (ja, ik weet dat Squla ook goed is voor de ontwikkeling. Daarom hebben we een abonnement genomen voor kleuter) eigenlijk wel zo goed? Want waar ze als dreumes en peuter altijd maar naar buiten wilde. Naar een speeltuintje. Fietsen, steppen of rennen. Is dat, nu zij ook Netflix heeft ontdekt, toch anders.

Loedermoeder in wording?

Een ander inzicht dat we vanochtend aan de eettafel bespraken. Tijdens die decembermaand knijp je geregeld een oogje (teveel) dicht. Pepernoten? Toe maar schat. Een stukje chocolade? Nou vooruit. Priklimonade? Je mag het nooit, maar het is nu alweer de vijfde dag in een week dat je het – bij uitzondering – wel mag. Loedermoeder in de wording? Best wel. Ongeacht of het nu aan de situatie (feestmaand) ligt of niet. Het mag eigenlijk wel even wat minder.

Een aantal redenen waarom kunst, cultuur en theater goed is voor je kind
KAF oftewel Kunstlinie Almere Flevoland

Iets met LEGO en KAF

Minder snoepen, minder uit eten, minder ‘even wat halen’, minder tablet, minder televisie. Klinkt wel heel saai hè? Niets is minder waar. Want je kan ook op een andere manier veel plezier beleven. Knutselen, werken, bouwen met je handen bijvoorbeeld. Wist je dat je in de schouwburg van Almere (KAF, oftewel ‘Kunstlinie Almere Flevoland’) regelmatig mee kunt doen aan een ontzettend leuke LEGO-workshop? Over cultuur en theater gesproken. Gewoon met zijn allen gezellig bouwen. Zo leuk om te zien hoe enthousiast en vrolijk de medewerkers de kinderen helpen en inspireren. Als je ziet wat die jonge kinderen allemaal kunnen maken, geweldig! Echt kunstwerkjes.

Een aantal redenen waarom kunst, cultuur en theater goed is voor je kind

Onze complete stad in LEGO

Terwijl man en kleuter druk aan het ‘LEGO-en’ waren, kreeg ik een uitgebreide en wederom enthousiaste uitleg over de maquette van de stad in Lego (Almere) die tentoongesteld wordt. Verkleind naar schaal  1:2500 (en de uitgelichte gebouwen op 1:200) is het werkelijk een kunstwerk om te zien. Wist je dat ze bewust voor de kleur wit hebben gekozen? Bewezen is namelijk dat kleur kan afleiden. Dirk Denoyelle, een van de veertien gecertificeerde LEGO-bouwers heeft twee jaar aan het plan gewerkt, alvorens het in 6,5 maand (met hulp van een aantal anderen) is gebouwd.

Een aantal redenen waarom kunst, cultuur en theater goed is voor je kind
Maquette van Almere, in legosteentjes!

Kunst, cultuur en theater voor je kind!

Maar om terug te komen op de werktitel van deze blogpost. Kunst, cultuur en theater voor je kind. Ik denk dat het heel belangrijk is. Ik zie het aan de blik van ons dochtertje. De blijdschap als ze rondloopt in het theater. Sommige flyers oppakt en vraagt wat het voor soort voorstelling is. De concentratie als ze aan het bouwen is aan een LEGO-kunstwerkje. Trots als ze is, wanneer haar bouwsel ook in de ‘tentoonstelling-ruimte’ wordt bijgezet. Dat is onbetaalbaar. Een stukje cultuur. Misschien wel kunst. En dat in het theater van onze stad.

Wie? Dummie de Mummie

Zomaar een vrijdag in december. En het bouwen met LEGO was trouwens niet het enige. Ik mocht namelijk – samen met man en kind – voor mijn blog ook naar de voorstelling van Dummie de Mummie. De musical naar het boek van Tosca Menten. Een heerlijke vrolijke vrouw die zelf eigenlijk ook altijd kind is gebleven. Daar houd ik van. Fantasie, liefdevol geschreven, geweldig uitgevoerd door de cast. Waar kleuter het soms nog best een tikje spannend vond was de combinatie met veel humor zo vakkundig uitgedacht. Schaterlachend heeft ze tussen ons in gezeten, als Dummie weer eens een grappige opmerking maakte.

Een aantal redenen waarom kunst, cultuur en theater goed is voor je kind
De cast van Dummie de Mummie

KAF en kinderen, een goede combinatie

75 minuten lang hebben we aandachtig en genietend gekeken naar de vrolijke en leuke musical. In een overigens prachtige ruimte – de grote zaal van het KAF – gevuld met veel, heel veel kinderen en hun ouders. Ook van een musical, een voorstelling als deze leert een kind heel veel. Ze leert omgaan met spannende momenten. Maar ervaart ook hoe de overgang is naar humor. Ze wordt meegenomen in het bijzondere verhaal. En geniet. Weer op een heel andere manier dan wanneer je naar een beeldscherm kijkt.

Waarom doen we dit niet wat vaker?

Want je praat na met zijn allen, als gezin. Hebt het over bepaalde momenten of incidenten. Waarmee je ook het verwerkingsproces van een kind weer stimuleert. Iedere keer als ik er weer ben geweest (onlangs keek ik samen met schoonmoeder naar een bijzondere voorstelling met Angela Schijf) denk ik: “Waarom doen we dit niet wat vaker?“. Naar het theater gaan. Het is een belevenis. Een feestje. Een uitje. En die LEGO-workshop? Die stimuleert. Om ook onze eigen blokjes weer tevoorschijn te halen. Uit een van de speelmanden bij ons in de woonkamer.

Een aantal redenen waarom kunst, cultuur en theater goed is voor je kind

Denken in wat er kan

Bouwen is namelijk ook je fantasie gebruiken. Zien welke mogelijkheden er allemaal zijn. Oplossingsgericht denken. Kijken naar wat er allemaal kan. Het is zoveel positiever dan maar passief voor de televisie zitten. Net als bij puzzelen trouwens. Iets wat we veel meer doen dan vroeger. En nee, de puzzel is – nog steeds niet – af. Maar het vordert wel! Gestaag maar zeker. En natuurlijk, Squla is ook heel leuk en leerzaam. Dochtertje vindt het oprecht leuk en wij monitoren het – als ouders – natuurlijk ook. Maar kunst, cultuur en theater? Dat zijn zaken die wij ook heel belangrijk vinden in het leven en de ontwikkeling van ons kind.

Ga jij vaak met je kind naar het theater? En wat is dan favoriet?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Voor de LEGO-workshop en de voorstelling van Dummie de Mummie ben ik uitgenodigd

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]

 • Nele & Helena

  Wat een goed idee om dit te doen! Leuk topic om te coveren & fijn geschreven!

 • Inderdaad goed om dit met een kind te doen! Ik vond het vroeger ook al erg leuk.

  • Het is zo leuk om te horen / lezen dat veel van jullie als kind ook met hun ouders dit hebben gedaan. Inspireert mij ook weer 🙂

 • momfever

  MIjn moeder ging altijd met mijn oudste dochter naar de schouwburg! Wij zouden vaker hebben moeten gaan naar musea en zo vind ik achteraf….

  Nicole Orriëns

  • Wat is niet is kan nog komen toch? Elke dag is weer een nieuw begin 🙂 Ik ga geloof ik weer de Happinez-scheurkalender kopen dit jaar. Heel inspirerend. Even off topic, maar dit soort ‘wijsheden’ zijn altijd fijn om te lezen.

 • Julia Veenstra

  probeer wel regelmatig te gaan al vind ik soms de prijzen van kaartjes waanzinnig hoog. dat is wel jammer

  • Eens. Het lijkt wel alsof het steeds duurder wordt. Man en ik waren aan het kijken naar kaartjes voor ‘Fountainhead’ (naar het boek van Ayn Rand) van toneelgroep Amsterdam en dat is ook gewoon 40 euro per kaartje. Nu is het wel een voorstelling van 4 uur lang, dat dan weer wel. Uiteindelijk gaat hij trouwens met zijn moeder. Leuk, hebben zij samen ook wat quality time en dan ben ik gewoon thuis zodat we geen oppas-gedoe hebben.

 • Ik ben het echt helemaal met je eens! Het nadeel vind ik wel dat het regelmatig best veel geld kost, mijn vrouw en ik zijn echte cultuur liefhebbers en mogen graag muziek, musicals, theater en musea bezoeken. We proberen onze kinderen dat ook echt mee te geven. Leuk om te zien wat jullie gedaan hebben. Ook tof om te zien dat kunst en cultuur helemaal niet saai hoeft te zijn, kijk inderdaad maar naar de blik van jullie dochter!

  • Dat klopt. Weet je dat je soms – met goed zoeken – best leuke aanbiedingen kan vinden? Er moet natuurlijk ook wel een balans in zijn. Ieder weekend weg kunnen wij ook niet doen. Gewoon thuis zijn en (fysiek) binnen of buiten spelen is ook heel waardevol. Even weg van de beeldschermen en gewoon ervaren. Maar ik moet zeggen dat ik het wel heel bijzonder vind om dit zo nu en dan met Mila te kunnen doen. Wat lief wat je zegt over de blik van Mila. Ja, ze heeft oprecht en intens genoten. Je had haar koppie moeten zien tijdens de voorstelling toen Dummie de Mummie gekke grapjes maakte 🙂

 • Babs Ijkelenstam

  Ik vind het zeker belangrijk om je kind meer te laten zien qua kunst en cultuur. Wij zijn weinig naar het theater geweest, pas later een keer naar een voorstelling van Hotel Modern, maar dat is niet voor jonge kinderen. Althans, de voorstelling waar wij geweest zijn ging over de Eerste Wereldoorlog. Je moet eens googelen op Hotel Modern, ze hebben ook natuurlijk andere voorstellingen en het was fantastisch en zeker bijzonder! Als wij op vakantie gingen bezochten wij van alles, ik vind dat je een kind meer moet laten zien dan alleen strand en het restaurant. Toen Tom een jaar of 10 was zijn wij naar een museum geweest voor het kinderfeest. De kinderen die wij meenamen waren nog nooit in een museum geweest.. En ze vonden het geweldig. De Nachtwacht zien is toch echt heel bijzonder, ze keken hun ogen uit 🙂

  • Goed om te lezen Babs! Musea hebben wij eigenlijk veel te weinig gedaan. Al is Mila wel met H. naar het Vesting museum geweest. Als ze wat ouder is (veel ouder eigenlijk) dan zou ik wel met haar naar Soldaat van Oranje willen gaan. Ik ben alleen bang dat die dan niet meer draait. Jammer, want ik vond het onvergetelijk (dat het broertje van mijn man destijds de hoofdrol speelde maakte het natuurlijk extra speciaal) en iets wat iedereen gezien zou moeten hebben. Het klinkt overigens heel goed wat jullie allemaal hebben gedaan met Tom.

 • Beauty Unboxing

  Ik vond het als kind super om naar het theater te gaan. Een museum vond ik toen zelf niet zo leuk.

  • Welke voorstellingen waren favoriet bij jou Jamey?

 • Stephanie

  Ik ben eigenlijk geen theaterganger, maar ben het wel helemaal met je eens dat dingen doen (creëren, fantasie gebruiken) goed is voor de ontwikkeling van je kind! Leuk ook die Lego workshop!

  • Ja, even weg van dat beeldscherm en gewoon fysiek wat meer ervaren. Het theater is echt een belevenis, het voelt ‘echt’ en als een beleving. Die Lego-workshop is zó leuk. Het is dat ik die (overigens ontzettend interessante) rondleiding had, anders had ik heel graag meegedaan.

 • Sandra Turel

  Zo mee eens! Wij bezoeken regelmatig musea en gisteren waren nog in theater voor brandweerman Sam 🙂

  • Ah wat leuk Sandra! Musea hebben we nog te weinig bezocht. Heb je nog leuke tips (voor met een kleuter van 5 jaar)?

 • Ik kijk altijd zo uit naar onze vakantie in Nederland. Er zijn zoveel leuke musea, theatervoorstellingen en concerten waar je met de kinderen naartoe kan. Niet alleen goed voor hun ontwikkeling, ook voor die van mij 😉

  • Wat goed om te lezen Jan. Je hebt helemaal gelijk, want als we zijn geweest dan denk ik altijd: “Waarom doen we dat niet wat vaker”. Terwijl we volgens mij best veel doen. Musea zou ik juist wel wat vaker mogen doen. New York staat hoog op het wensenlijstje, dus wellicht kunnen we dan het Guggenheim, The Metropolitan of het MoMA een keer bezoeken. Dat hebben we tot nu toe – toen we nog met zijn tweetjes waren – eigenlijk nooit gedaan.

 • Roelove Intheair

  Ik ben dol op theater! Hebben al aardig wat voorstellingen bezocht en er gaan nog veel komen. Ook tentoonstellingen en musea kan enorm leuk zijn voor kinderen.