Hoe een moment mij triggerde tot nadenken over mijn leven

Hoe een moment mij triggerde tot nadenken over mijn leven

In Persoonlijk by Roryblokzijl22 Comments

Mijn leven. En daarover nadenken. Niet persé iets wat je aan het einde van een levensjaar moet doen. Of aan het begin van een nieuw jaar. Soms heb je dat weleens. Een moment, een gebeurtenis, een verhaal. Iets, wat je triggert. Dat je doet nadenken over het leven wat je tot nu toe leidt. Een soort van terugblik creëert. En je doet kijken naar de beslissingen die je in de loop der jaren hebt genomen. De inspiratie voor dit onderwerp? Een bericht van een kennis. Die alle schepen achter zich verbrandt en op zoek gaat. Letterlijk. Naar avontuur.

Nadenken over mijn leven

Het raakte mij. Ik las het bericht vlak voor het slapen gaan (ik weet het. Ik schrijf met enige regelmaat over de nadelen van smartphone-gebruik – al dan niet in bed – en zelf keek ik toch weer even door mijn berichtjes). In eerste instantie heel verrast, omdat ik het niet achter haar had gezocht. En waarom eigenlijk niet? Want hoe goed ken ik de bewuste persoon eigenlijk? Niet zo heel goed, maar daar gaat het niet om.

Dát heb ik nooit gedaan in mijn leven

Het gaat om jezelf vereenzelvigen met iemand. Een persoon die gedurfde keuzes maakt in haar leven. Het drukt je met je neus op de feiten. Namelijk dat jij dat niet hebt gedaan. Nooit eigenlijk. Waar ik het over heb? Je baan opzeggen. Je huur opzeggen (of je huis verkopen). En gaan. Op reis. Naar een ander land. Uiteindelijke bestemming onbekend. Ongewis. Het moment dat ik dat las voelde ik het een beetje kriebelen.

Life changing events

Want heb ik eigenlijk ooit life changing gebeurtenissen meegemaakt? Wat heb ik nu eigenlijk gedaan in en met mijn leven? Natuurlijk ga je op zo’n moment ook relativeren. Want het meisje waar ik het over heb is begin twintig. Ik ben toch alweer in de veertig. Verschil moet er zijn. En heel eerlijk? Trouwen, een burn-out, huis kopen van een tekening, verre reizen naar uiteenlopende bestemmingen, überhaupt wat van de wereld hebben gezien, een baan of zes te hebben gehad. Dat is ook best wat.

Met stip op nummer 1 in mijn leven

De allergrootste en mooiste gebeurtenis ever in mijn leven – ons leven – was en is natuurlijk de geboorte van ons meisje. Spontaan, onverwachts, maar o zo gewenst. De grootste life changing gebeurtenis die er bestaat (voor mij, voor ons). Wil ik dat nu echt vergelijken met alles opgeven en op reis gaan? Is dat nu serieus iets wat ik nog zou willen? Nee, natuurlijk niet. Maar het is het gevoel dat het bij mij opriep. De prikkels. Het gevoel van afscheid nemen van iets wat ik ook had kunnen doen. De ogenschijnlijke eindigheid van mogelijkheden.

Is het leven eindig?

Dat raakt mij. Niet het feit dat ik dat (alles opgeven in mijn leven en gaan reizen) zou willen doen. Maar het feit dat de keuzemogelijkheden aan het opraken zijn. Dat beangstigt mij soms. Tegelijkertijd denk ik: “Wat een onzin“. Alles is nog mogelijk. Het is maar hoe je het bekijkt en hoe je het aanpakt. Plus, ben ik eigenlijk niet best een ‘behoudend’ typje? Mijzelf analyserend denk ik dat ik dat zeker 300% ben geweest. In mijn jongere jaren. Maar eigenlijk al heel lang niet meer. Want ik heb mij in nieuwe avonturen gestort. Met mijn blog en alle ontzettend leuke projecten van Milaboekjes en ons kinderyogabordspel.

Jij hebt makkelijk praten!

Natuurlijk heb ik de luxe dat we vooralsnog kunnen leven van één salaris en dat ik mijn business kan opbouwen op de manier zoals ik dat wil (let wel, ons kind staat altijd op nummer 1), vanuit huis. En misschien wordt het wel gezien als een ‘taboe’. Het nadenken over hoe je leven ook had kunnen lopen. Over welke keuzes je anders had kunnen maken. Wat zou het je hebben opgeleverd? Of hebben gekost? Daarom geloof ik niet heel erg in ‘Als als, dan dan’. Want het leven loopt zoals het lopen moet. En voor de een is dat alle schepen in je leven achter je verbranden. Voor de ander is het accepteren, respecteren en genieten van het leven dat je nu leidt.

Waar sta jij in je leven? En welke keuzes wil jij nog maken? Ik lees het graag in de reacties.

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]

 • ayla

  Mooie inzichten heb je.. ik herken die momenten en dát zijn de momenten dat ik doelen ga stellen en actie ga ondernemen. Je hebt je eigen website, die er mooi en duidelijk uitziet en dát is al iets heel groots wat jij hebt bereikt, keep going!

  • Dankjewel Ayla, wat een mooi compliment. Daar ben ik erg blij mee 🙂

 • Babs Ijkelenstam

  Ik had de luxe ook dat wij konden leven van een salaris toen Tom klein was en ik heb er geen moment van willen missen. Sommige minder leuke keuzes, beter gezegd, dingen die niet goed gingen overkwamen ons meer. En je moet je er wel bij neerleggen. Ik heb in mijn leven veel foute keuzes gemaakt maar ik heb er veel van geleerd en heeft mij gemaakt zoals ik nu ben. Lief voor lieve mensen om mij heen, wel altijd op mijn hoede, maar ik kan ook resoluut ergens een punt achter zetten om mij of mijn gezin te beschermen. Ik ben trots dat ik nu blog en mijn eigen “toko” heb, maar ik sta altijd open voor nieuwe inzichten en avonturen. Je leeft maar een keer 😉

  • Dus dat. Mooi Babs. En wij lijken meer op elkaar dan we denken geloof ik. Dat ‘op je hoede zijn’ zat er altijd ramvast in, maar dat is iets wat ik losser heb kunnen laten. Dat resoluut ergens een punt achter zetten herken ik enorm. Blij dat ik dat steeds vaker doe en ervaar. Niets meer doen omdat ‘het moet’, of ‘sociaal wenselijk’ is. Weg ermee. Ik wil doen wat goed voelt. Niet als een kind wat zich overal tegen afzet. Maar als iemand die ‘gepokt en gemazeld’ is en eindelijk kiest voor zichzelf en haar gezin.

 • Marguerita Suddaby

  Ik zit midden in een life changing event. Tegen wil en dank, maar ik ben vastberaden om er wat moois van te maken!

 • momfever

  Ik ben meestal aan het zoeken, en daardoor altijd wel in beweging. En alles achterlaten en gaan reizen vind ik niet per sé heel gedurfd. Ik vind een kind krijgen bijvoorbeeld gedurfder, want dat is voor de rest van je leven.
  Nicole Orriëns

  • Mooi Nicole, ook dat is helemaal waar. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar dat ik toch nog een kindje heb mogen krijgen.

 • Femke Dam

  Hoi Rory, kwam via via op je blog terecht. Interessante blog om te lezen, ik vind het helemaal geen taboe om af en toe na te denken over hoe het leven had kunnen lopen. Juist goed, om te reflecteren en te kijken hoe je dingen eventueel anders kunt aanpakken (of had kunnen aanpakken). Ik roep heel vaak tegen mijn vriend: kom, we zeggen onze banen op, kopen een volkswagen busje en vertrekken! Niet om het vervolgens te doen hoor, maar het klinkt zo lekker aanlokkelijk. Die ultieme vrijheid, dat je kan gaan en staan waar je wilt. Die gedachte maakt wel dat ik kan relativeren over dingen die ik wel of niet belangrijk vind. Spullen, leuk, maar dus niet echt belangrijk. Mijn gezin, met stip op nummer 1! Dit jaar minder op de mobiele telefoon en bewuster bezig zijn met de dingen die ik ‘in real lief’ meemaak zijn dingen die ik me realiseer en voorneem juist als ik over bovenstaande dingen nadenk. Genieten met volle teugen! Ik ben overigens 3 maanden na mijn studie gaan reizen en ben nog steeds blij dat ik dat destijds heb gedaan. Achteraf had ik nog wel langer weg willen blijven maar dat neemt niemand me ooit af! 🙂 Gelukkig nieuwjaar nog trouwens!

  • Hi Femke, wat leuk dat je op mijn blog terecht bent gekomen! Altijd leuk om te horen. Het klinkt heel goed wat je zegt. Ik ben toevallig voor het slapen gaan korte artikelen uit de Flow aan het lezen en ik herken heel erg wat je zegt. Ik wil ook veel meer in het moment ‘zijn’ in plaats van teveel online bezig te zijn. Mijn focus ligt na een aantal veel te drukke momenten inderdaad nu op mijn gezin, familie en ouders.
   Ik had de mogelijkheid om een jaar naar het buitenland te gaan na de middelbare school (een jaartje high school) en ik heb het niet gedaan, omdat mijn moeder mij pushte (vond ik), maar wat eigenlijk de grootste reden was is denk ik dat ik het te spannend vond. Of een combinatie van die twee. Gelukkig heb ik later met H. veel mooie vakanties meegemaakt. Ook dat is relativeren. Dankbaar zijn voor wat er was en wat er is.
   Afijn, mooie bespiegelingen zo op deze manier!

 • Beauty Unboxing

  Ik heb zo geen idee welke keuzes ik nog wil maken. Ik wacht gewoon af wat er nog oo mijn pad mag komen.

  • Ook dat is goed Jamey. Leef de dag. Een mooi motto.

 • Lien Voets

  Ik ben het gelukkigst als ik het gevoel heb dat alles mogelijk is. The sky is the limit, zoiets. Niet dat ik meteen gekke keuzes zou maken, maar het gevoel ergens ‘aan vast’ te hangen, zou me beklemmen.

  • Vandaar dat ik uiteindelijk blij was dat het na de geboorte van ons kind ineens heel anders liep met mijn werk. Waar een deur dicht gaat, gaat een raam open. Het koste mij behoorlijk wat moeite in het begin, maar uiteindelijk ben ik de waarde ervan gaan zien. Want een gouden kooitje maakt ook dat je ergens aan blijft vasthangen, terwijl het allang niet meer bij je paste. Beklemmend. Is een juist woord.

 • Marijke Mulder-de Leur

  Ja heel herkenbaar. Maar na het vorige life changing event ben ik eigenlijk nu gewoon vooral toe aan rust en stabiliteit en daar werk ik nu dan weer heel hard aan.

  • Ik herken dat ik nu de focus graag wil leggen op mijn gezin, familie en ouders. Niets na een life changing event. Maar omdat het echt allemaal even te veel werd. Dat herleid ik wèl weer naar een life changing event (de burn out). Waarvan mijn beste vriendin zegt dat ‘mijn elastiekje’ voor altijd wat uitgerekt blijft. Dus ook heel belangrijk om daar alert op te blijven. Vandaar mijn gewijzigde focus. Blog blijft heel belangrijk, maar dus niet meer ten koste van alles.

 • Charlotte Habraken – van der H

  Zo heb ik er eigenlijk nooit over nagedacht. Maar meestal vind je je eigen leven maar heel gewoontjes, terwijl dat voor een ander misschien wel niet zo is. En dus heb je misschien wel meer life changing momenten meegemaakt dan je nu zelf in de gaten hebt… In de eerste instantie zou ik ook denken dat ik er niet zoveel heb meegemaakt, maar als ik er langer over nadenk dan komen er toch verschillende dingen in me op…

  • Dat is ook een goede Charlotte. Zelf kijk je heel anders tegen dingen aan dan een ander. Ik ben wel benieuwd naar jouw life changing moments.

 • Eke Brouwer

  Ik denk dat het zeker niet verkeerd is om te kijken naar hoe een ander zijn leven invult. Vaak kun je ook een soort bewondering voelen voor iemand die andere keuzes maakt. Wel houd ik niet van vergelijken op een manier waarop afgunst ontstaat, dat is zo zonde van je energie. Zet het om in dromen en maak er je eigen droom van, dat werkt vaak beter.

  • Afgunst is inderdaad weer een heel ander verhaal. Dat is eigenlijk iets negatiefs wat ook meer over jezelf zegt dan over de ander. Positief bekeken kan je het als een startpunt voor een nieuw begin zie. Want blijkbaar is het iets wat je (diep) raakt, als dat soort gevoelens gaan overheersen.

 • Maya de Bij

  Op dit moment probeer ik mijn leven van een afstandje te bekijken. Ben ik tevreden met de keuzes die ik heb gemaakt en zou ik dingen anders willen in de toekomst. Wat zijn mijn wensen en dromen? En waarom?

 • Pingback: Lees mee 58 | Mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings()