Taboe #10 moederschap op latere leeftijd

Taboe #10 moederschap op latere leeftijd

In Persoonlijk by Roryblokzijl9 Comments

Ineens raakt het mij. Wat is nu eigenlijk – in mijn niche – het grootste taboe? Dat is toch wel zwanger zijn / moeder worden op latere leeftijd. Ik betrek het nu even op mijzelf en ik spreek dus over je eerste kind krijgen op latere leeftijd. Wellicht gaat dit ook op voor moeders die hun tweede (derde, vierde, vul in) kind op oudere leeftijd krijgen.

Moederschap op latere leeftijd. Wat is er zo bijzonder aan?

Wat is er eigenlijk zo bijzonder aan? Dat het zelfs als een taboe wordt gezien? Geen idee. Maar ik ben er op twee manieren achter gekomen dat men het zo kan zien. De eerste keer? Dat was toen Tonny van der Mee – journalist van het Algemeen Dagblad – mij belde. Of ik ervoor openstond om het over dit onderwerp – moederschap op latere leeftijd – te hebben. Een interview. Voor een artikel. Ja natuurlijk! Waarom niet?

Mogen we jou interviewen?

Het was een heel positief gesprek. De insteek was heel anders dan toen ik voor de VIVA werd geรฏnterviewd (daar werd ik ook ‘uitstelmama’ genoemd. Een term die niet noodzakelijkerwijs een positieve lading heeft). Maar het AD dus. Het was een prettig, positief gesprek waarin mij specifiek gevraagd was te vertellen over wat ik dacht dat de voordelen zijn van op latere leeftijd moeder worden.

Say cheese!

Een hele aardige fotografe kwam later die dag langs om foto’s van Mila en mij te maken. Alles verliep heel spontaan. Organisch bijna. Volledig in de flow. De positieve vibe straalde ervan af. Van de foto’s. Uit het artikel. Totdat ik de reacties onder het artikel en op de Facebookpagina van het AD las. Soms van jonge moeders, maar ook van mensen zonder naam, toenaam en foto. Lekker anoniem dus.

Oud wijf!

Wat een oud wijf“. Hรจ? come again? Heb je wel goed de foto’s bekeken? Je kan mij veel noemen, maar een oud wijf?!? “Als haar kind een puber is kan ze het vast niet aan“. Waar baseer je dat in hemelsnaam op? Kรจn je mij? “Leert ze ooit haar kleinkind kennen?“. Ai, een flink pijnpunt van mij. Die kwam behoorlijk binnen. Ik registreer het. Voel het … en laat het weer los. Ik wil niet in de negativiteit, angst en verkramping leven.

Kringgesprek

Afijn, een tijdje later kreeg ik een mail van de redactie van RTL Live. Of ik – bij een topic over het moederschap op latere leeftijd – wilde aanschuiven bij Quinty Trustfull. Om – naast de ook te gast zijnde gynaecologe – te spreken over mijn gedachten, als ervaringsdeskundige. Geweldig! Super leuk! Vol enthousiasme en positiviteit stortte ik mij in het gesprek.

Rustย er nu echt een taboe op moederschap op latere leeftijd?

Om vervolgens de vraag te krijgen of ik merk dat er een taboe heerst op het moederschap op latere leeftijd. Een taboe? In mijn omgeving heb ik dat niet gemerkt. Iedereen was blij voor mij. Totdat ik mij realiseerde dat er best wat vragen zijn geweest. Of ik testen zou doen. Of ik het aan zou kunnen als bleek dat ons kindje ‘niet goed’ zou zijn. Wat ik dan zou doen.

Ik distantieer mij van negativiteit

Ik heb mij gedistantieerd van deze – naar mijn mening – negatieve mensen. Ja, het is best ‘je kop in het zand steken’. Maar het is wel het beste wat ik heb kunnen doen. Ik koos namelijk voor positiviteit. Dat wilde ik overbrengen aan mijn ongeboren kind. Goed of ‘niet goed’. Dit was mijn (ons) kind en ik zou voor haar vechten.

Moeder worden boven de 35, 40, 45 of zelfs 50?

Om terug te komen op de stelling. Heerst er echt een taboe op het moederschap op latere leeftijd? Ik denk toch dat er onderscheid wordt gemaakt in gradaties (35+, 40+, 45+, 50+). Ook denk ik dat er altijd mensen zijn die koste wat het kost – het liefst anoniem – hun (negatieve) mening hierover willen verkondigen.

Iedereen is bondscoach

Zijn zij ervaringsdeskundigen? Vast niet. Zijn ze negatief ingesteld? Best wel. Kennen zij het verhaal achter elk persoon? Ik dacht het niet. Mogen zij erover oordelen? Nee. Een eigen mening hebben? Ja hoor. Maar let wel. Het zegt meer over henzelf, dan over mij of over jou.

Moederschap op latere leeftijd. Heb jij er een mening over? En wat is jouw idee erachter?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]