Mijn 8 bespaartips in het huishouden

In Lifestyle by Roryblokzijl9 Comments

Bespaartips? Dat is niet zo’n sexy onderwerp Rory. Can be. Maar het is wel realistisch. Want hoe je het ook went of keert. Het leven is met één salaris toch financieel lastiger geworden. Op zijn minst anders. Zeker met een klein kindje erbij.

Wegwerpluiers versus wasbare luiers

Gelukkig is de periode van frequent luiers kopen over. Want dat kostte een schap geld! Ik zat toen – gek genoeg – helemaal niet in de vibe om wasbare luiers te overwegen. Dat zou nu wel anders zijn. Over bespaartips gesproken. Maar nee, er komt geen tweede meer.

Verdienen met bloggen

Of het bloggen mij niet een inkomen oplevert vraag je? Natuurlijk is alles meegenomen en groeien mijn verdiensten gestaag. Maar ik bekijk het op de lange termijn. Schreeuwerige advertenties die ‘oppoppen’ midden in je tekst? Niet mijn ding. Maar om weer terug te komen op het bloggen. Een maandsalaris haal ik er nog (lang) niet uit.

Van dikke BMW naar gezinsauto

Inmiddels waren we al vrij snel van twee naar één auto gegaan. In tegenstelling tot wat manlief in eerste instantie dacht. Ging toch de BMW eruit en bleef mijn ‘gezinsauto’ in de familie. Helaas bleek dat een zogenaamde pech-auto te zijn en na reparatie 14 hakten we de knoop door. En kochten we een fijne, betrouwbare tweedehands auto. Ja, een investering met ons spaargeld, maar de (reparatie)kosten gingen direct substantieel omlaag.

Marktplaats is my middle name

Kleding kopen? Mijn ultieme hobby vanaf – pakweg – mijn twintigste (toen ik mijn eerste èchte salaris ging verdienen). Helaas, dat liet ik een behoorlijke tijd achterwege. Het ging gewoon even niet. De oplossing? De laatste fase van de uitverkoop (70% korting) afwachten. En tweedehands kleding kopen voor zowel mijn dochtertje als mijzelf. Ook kreeg ik veel kleding voor Mila van lieve vrienden met zelf een dochtertje.

Een ‘ja-ja’-sticker

Boodschappen kan overigens je ook veel goedkoper doen. Je moet er wel wat moeite voor doen, maar via de reclameblaadjes en / of de app kan je zo de duurdere producten voor veel minder geld aanschaffen. Groente en fruit? Bij de Turkse of Marokkaanse winkels of op de markt is het echt goedkoper dan bij een Albert Heijn. Koken? Als je recepten goed uitdenkt, een grotere portie maakt dan je op dat moment nodig hebt. En de rest invriest. Voilá, weer een besparing.

Meer bespaartips? Iets met verzekeringen

En wat nog meer? Bekijk je verzekeringen eens. Of ze ècht nog wel zo voordelig zijn. Of überhaupt nodig! Vaak zijn dit dingen die je laat zitten waar ze zijn (in je ordner in de kast). Uit luiheid, misschien zelfs gemakzucht. Maar neem eens de tijd. Zoek het eens uit. Breng alles bij één verzekeraar onder en ontvang extra cumulatieve korting.

En je energieleverancier?

Net als je energieleverancier. Is diegene bij wie je nu al 20 jaar zit nog wel de voordeligste? Geen zin om het uit te zoeken? Teveel werk? Gebruik dan een energievergelijker. Wat je daarmee kan vraag je? Op een heel toegankelijke manier energietarieven vergelijken. Ook dat is een mogelijkheid om te besparen. Tel uit je winst.

Schot voor open doel

O en natuurlijk een open deur. Maar minder snel de auto pakken, zorgt – behalve voor geldelijke winst (minder tanken) – ook voor een betere gezondheid (meer bewegen)! En heb je een zittend beroep? Werk je vanuit huis (zoals ik)? En krijg je het wellicht sneller koud? Laat de verwarming laag staan of uit. Kleed jezelf in laagjes. Doe een dik(ker) vest aan. Scheelt ook weer. Bespaartips genoeg toch?

Besparen, zo gek nog niet

Hebben jullie het zo slecht dan? Ben je gek! We hebben elkaar, ons kind, onze gezondheid (en dat proberen we ook zo goed mogelijk te houden). We hebben niets te klagen. Maar we moeten het wèl met minder inkomsten doen. Dat kan prima, mits je het slim benadert. Aanpassingen doet in je uitgavenpatroon. Het zorgt ook voor meer waardering. Dankbaarheid. Voor wat er is. Wat je krijgt.

Bespaartips. Niet zo’n sexy onderwerp. Maar het werkt wel. Wat zijn jouw bespaartips en waar heb jij het meeste op bespaard? 

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

disclaimer