Of ik naar het Wine & Food festival van Gastrovino wil komen? Ja graag!

Of ik naar het Wine & Food festival van Gastrovino wil komen? Ja graag!

In Lifestyle by Roryblokzijl12 Comments

Zondag 4 september was het zover. Toen organiseerde delicatessenspecialist Gastrovino Nederland een grootse overzichtsproeverij tijdens het Wine & Food Festival op de Landgoederij in Bunnik. Denk aan meer dan 40 stands met wijnmakers van over de hele wereld, zo’n 200 open wijnen. Ja, dan valt er voor iedere smaak wat te proeven, te leren én te beleven. Want als je weet dat je daarnaast ook nog kennis mocht maken met allerlei verschillende kazen, vleeswaren, pasta’s en olijfolies uit o.a. Nederland, Spanje en Italië… En je zelfs masterclasses kon volgen. Nou, dan wil je graag aanwezig zijn!

Een aantal jaren verder…

Want waar ik als twintigjarige mondjesmaat kennis leerde maken met überhaupt het drinken van een glaasje wijn ben ik nu zo’n dertig jaar verder wel wat meer ervaren waar het mijn voorkeur aangaat. Ik heb wijn echt leren drinken. In eerste instantie via mijn schoonvader en vervolgens ook via het gewoon te proeven in restaurants. Weer wat jaren verder ontdekten we de (halve) wijnarrangementen en de kracht van sommeliers en hun kennis. Ontzettend interessant om te horen waarom een specifieke wijn bij een bepaald gerecht (of ingrediënt) past en waarom! Altijd blijven leren is mijn devies. Op alle fronten overigens.

Of ik naar het Wine & Food festival van Gastrovino wil komen? Ja graag!
Photocredits van deze waanzinnige foto: Gastrovino

Wijnmakers tijdens het Gastrovino festival?

Maar meer on point. Waar moet ik dan aan denken bij het Gastrovino festival qua wijnmakers, Rory? Denk aan onder andere wijnmaker Luigi Seracca – Castello Monaci uit Puglia, Italië. Of Erni Leicht – Niel Joubert – Paarl uit Zuid-Afrika. En wat dacht je van Charles Fourny – Champagne Veuve Fourny & Fils – Champagne uit natuurlijk Frankrijk? Van die laatste maakten we een prachtige masterclass Champagne mee. Zo bijzonder. Niet alleen proeven maar juist ook alle ins & outs horen en het enthousiasme van de vertegenwoordigers meemaken. I love it.

Nederlandse, Franse en … Italiaanse kaas

En het ging niet alleen om wijn. Er liepen zeer goed geïnformeerde Gastrovino Momentum-kaasmeisjes rond. Die je niet alleen van de kaas lieten proeven, maar er ook enthousiast over konden vertellen. En zo belandden we ineens bij de Italiaanse kazen met o.a. Barolo druiven van Beppino Occelli (goddelijk!) maar de stands met Franse en Nederlandse kazen waren ook niet te versmaden. En wow, wat een bijzondere Parmaham hebben we mogen proeven. De kracht ligt in de producten, de ervaringsdeskundigen én hun enthousiasme. Het zorgt ervoor dat je ook daadwerkelijk durft te proeven.

Of ik naar het Wine & Food festival van Gastrovino wil komen? Ja graag!
Al zeg ik het zelf… net een schilderij, toch?

Of ik naar het Wine & Food festival van Gastrovino wil komen? Ja graag!
My happy face wanneer ik mag proeven van een wel heel exclusieve wijn (€ 525,- per fles)

Gastrovino: speciaalzaken in heel Nederland

Heb jij al eens van Gastrovino gehoord? Ik natuurlijk wel, al was ik nog niet heel frequent bij een van deze mooie Gastrovino-speciaalzaken geweest (want niet in de buurt van ons – Flevoland. Ik voel een gat in de markt!). Wist je dat zij dus al 90 jaar liefhebbers door heel Nederland weten te voorzien van de allerlekkerste specialiteiten uit binnen -en buitenland? Allemaal dankzij een groep vooruitstrevende winkeliers die met elkaar de basis legden voor het huidige Gastrovino. Onder het motto: ‘samen zijn we sterker dan alleen’ begonnen zij gezamenlijk kruidenierswaren in te kopen. Slim!

Even wat cijfers

Gastrovino telt – sinds haar oprichting in 1932 – maar liefst 31 vestigingen verspreid over heel Nederland. Elke winkeleigenaar voorziet op zijn of haar locatie in de wijn- en delicatessenbehoeften in de regio. Wijnen en delicatessen worden gezamenlijk geselecteerd en ingekocht, waardoor de ondernemers aangesloten bij Gastrovino Nederland een ruim assortiment kunnen verkopen. Daarnaast bieden de vestigingen van Gastrovino een ruim assortiment van wijnen, kaas -en vleeswaren, streekproducten, bonbons, noten -en zuidvruchten en plaatselijke delicatessen aan.

Of ik naar het Wine & Food festival van Gastrovino wil komen? Ja graag!

Alcoholvrij super-drankje: GIMBER

Dat heb ik zéker wel kunnen ervaren tijdens het Wine & Food festival. Een aantal van mijn persoonlijke favorieten? Laat ik beginnen met een alcoholvrije optie. Ik houd van gember. En laat GIMBER nu een alcoholvrije mix met gember zijn. Mijn voorkeur gaat uit naar No1 ‘Original’, want dit is met recht een kick van gember met citroen, kruiden en specerijen. Gezond, heerlijk en enorm verfrissend. Een heerlijk begin van deze proeverij.

Simone Capecci – voor ons een van de toppers van het Gastrovino festival

Al vrij snel kwamen we terecht bij de stand van wijnmaker ‘Simone Capecci’. In het midden van Italië, aan de Adriatische zee, ligt de regio Le Marche. Simone Capecci combineert de vruchtbare grond met aandacht voor kwaliteit en nieuwe vinificatietechnieken en zie daar – met behoud van traditie en geschiedenis – is daar een selectie wijnen waar je van achterover slaat. De ‘Ciprea Pecorino 2021’ is waanzinnig en de ‘Ferus a Cappello Sommerso’ is zó bijzonder, dat ik beide heb besteld. Dat Eros Spinozzi (van Eros Spinozzi Selection, onderdeel van Cuorerosso Vintners family) een fantastische storyteller is, werkt ook mee.

Of ik naar het Wine & Food festival van Gastrovino wil komen? Ja graag!

Een dag niet geleerd…

Of ik een echte wijnkenner ben? Nog niet! Maar ik leer elke dag bij. En persoonlijk denk ik dat het juist heel leuk is om van een grote wijnliefhebster (maar geen specifieke wijnjournalist of wijnblogger) te horen over diens persoonlijke ervaringen. Want ik merk ook dat ik overal nieuwe kennis opdoe. Het komt op je pad en je haalt eruit wat op jou van toepassing is. Een dag niet geleerd is een dag niet geleefd? Ik geloof erin. Het leek mij een leuk idee om een flink aantal foto’s in een Reel te verwerken. Nieuwsgierig? Kijk even. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Of ik naar het Wine & Food festival van Gastrovino wil komen? Ja graag!

Ben jij ook een Bourgondiër in hart en nieren? En wat is jouw favoriete wijn, non-alcoholische drankje, kaasje, vleeswaar of pasta?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Voor het Wine & Food festival van Gastrovino ben ik uitgenodigd