Waarom goede schoenen belangrijk zijn voor je kind

In Lifestyle, Opvoeding by Roryblokzijl15 Comments

Weet je het nog, vroeger? Toen was alles anders. Ik denk terug aan de tijd dat mijn ouders het niet heel breed hadden (destijds hadden zij, mèt kind nog veel minder te besteden dan toen Huib en ik destijds allebei in loondienst werkten, nog zonder kind). Toch keken zij heel goed naar de echt belangrijke dingen in het leven. Ik heb het over het bezuinigen op luxe dingen (uit eten gaan was er nooit bij, vakanties eigenlijk ook niet), maar juist níet bezuinigen op essentiële, belangrijke zaken als kwaliteit van het eten (altijd alles vers van de groenteboer, slager en bakker) en goede schoenen.

Een paar schoenen per (twee) seizoen(en)

Yep, goed schoeisel oftewel goede schoenen. Voor de kwetsbare kindervoet. Want de basis wordt gelegd vanaf het begin. Een goed voetbed. Schoenen die niet alleen aan de buitenkant van leer zijn, maar ook aan de binnenkant. Zodat het niet broeierig wordt. Het draagt allemaal bij aan de gezondheid van je voeten. En ook aan een goede stand van de voet. Daarom kreeg ik vroeger bijna alleen maar schoenen (ja, één paar per seizoen – of per twee seizoenen: lente/zomer en herfst/winter) van het merk Piedro. Ik heb het net even opgezocht en het bestaat gewoon nog steeds!

Waarom goede schoenen belangrijk zijn voor je kind
Jurkje en zomerjas: Zeeman / leren sneakers ‘Woeffies’: Bristol

Het belang van goede schoenen voor je kind

Grappig eigenlijk. Ik heb het eigenlijk zelf zo goed ervaren. Ben opgevoed met het idee dat goede kinderschoenen van groot belang zijn. En dan ben ik toch weleens de mist ingegaan met aankopen voor Mila. Ik noem: zonder voetbed (die luchtige sandaaltjes van die hippe winkel in Gran Canaria waren zo trendy), synthetisch materiaal (ze vond ze zo ontzettend leuk), of zelfs een combinatie daarvan. Niet in het begin overigens hoor. De eerste jaren hebben wij haar schoentjes braaf in een kinderschoenenwinkel gekocht. Waar ze nota bene adviseerden om ze níet ‘op de groei, dus te groot’ te kopen. Helemaal waar, klopt ook. Maar dat ze binnen twee/drie maanden uit laarsjes was gegroeid van tegen de honderd euro, was toch wel even slikken.

Waarom goede schoenen belangrijk zijn voor je kind
Haaraccessoires: Zenner Glossy

Soms moet je zuiniger aan doen

Toen we wat zuiniger aan moesten doen kwamen daar ook wat kleertjes – en schoenen – van dochtertjes van vrienden onze richting op. Waar ik twijfelde of tweedehands schoenen nu wel zo handig waren voor de kwetsbare kindervoet, hoorde ik van een bevriende fysiotherapeut dat het juist in het allereerste begin helemaal niet zoveel kwaad kan. Omdat de voet nog niet uit ontwikkeld is. Tja, wat is wijsheid? Na die eerste, brave, echt goede aankopen deed ik het toch wat anders.

Waarom goede schoenen belangrijk zijn voor je kind
Dat vind ik nou zo handig, een zogenaamde ‘windstopper’ onderin de mouw

Wat vindt mama hiervan?

Wat vond mijn moeder daar eigenlijk van? Gek genoeg hamerde ze er helemaal niet op dat ik nu alleen maar goede schoenen moest kopen. Ze zette wel haar vraagtekens bij tweedehands schoenen (omdat sommige kinderen scheef lopen en ze bang was dat Mila dat zou overnemen), maar vond – gek genoeg – de wat goedkopere schoenen (niet van leer of zonder een goed voetbed) niet eens zo heel slecht. Wel vond ze het belangrijk dat als Mila wat ouder werd – vanaf een jaar of vijf – ze wel (vaker) goede schoenen zou dragen.

Waarom goede schoenen belangrijk zijn voor je kind
Creatief met haaraccessoires

Riskant, (kinder)schoenen in de uitverkoop kopen

Dus toen begon ik wat meer naar de betere kinderschoenen te kijken, maar wel in de uitverkoop. Voornamelijk online. Ook hartstikke riskant natuurlijk, want het blijft gokken met een groeiend kindervoetje en een keuze maken in de sale. Je koopt in de sale van de winter alvast de schoenen voor volgende winter, maar ja, welke maat heeft ze dan? Tot nu toe is het goed verlopen. Al heb ik ook weleens de plank misgeslagen en te grote schoenen gekocht die ze in het verkeerde seizoen wel paste. Hmmm. En tegenwoordig doe ik het dus wéér anders.

Waarom goede schoenen belangrijk zijn voor je kind

What about Woeffies?

Je kunt namelijk echt goede, degelijke en toch hippe kinderschoenen kopen tegen een fijne prijs. Als je maar de moeite neemt om goed te zoeken. Ik vond deze hele toffe exemplaren (al zeg ik het zelf) – met een uitneembare zool – van Woeffies bij Bristol. Wat voor merk zeg je, ‘Woeffies’? Juist, ik heb het over een getest en goedgekeurd merk kinderschoenen. Degelijke schoenen voor de kwetsbare kindervoet die er – bonuspunten – ook nog eens leuk uitzien.

Wat zegt Bristol?

Wat zeggen Bristol en Woeffies zelf? “Voor kinderen in ontwikkeling is de juiste schoen extra belangrijk. Peuters die net beginnen te lopen, hebben een soepele schoen nodig. Vanaf drie jaar moet de hiel steeds steviger gesteund worden”. Het merk Woeffies is ontwikkeld door Paul Borgions. Hij is Master in de Podologie met meer dan 30 jaar ervaring. Een podoloog behandelt via de voet het volledige bewegingsapparaat. Hij is de ideale partner voor het kiezen van de juiste schoen.

Waarom goede schoenen belangrijk zijn voor je kind

Schoenen waar ik blij van word (en zij ook!)

Mila koos – grappig genoeg – exact de schoenen (sneakers) uit waar ik zelf ook heel blij van word. Hele leuke grijze suède sneakers (leer van binnen èn buiten. Ook met uitneembare zool) met een handige sluiting van klittenband afgewerkt met glitter. Op de zijkanten van beide schoenen vind je een mooie ster, ook met glitter. Té leuk. Ik zal je zeggen, als ze deze sneakers in mijn maat hadden gehad… Dan had ik ze ook zomaar willen aanschaffen, als een soort van ‘twinning‘.

Zelf schoenen en kleding laten uitkiezen?

Een kind van 7 jaar zelf kleding en schoenen laten uitkiezen? Ik vind dat een goede zaak. Natuurlijk in overleg met ons / mij, maar ik vind het juist goed om je kind al op jonge leeftijd een stukje verantwoordelijkheid te geven. Haar het gevoel te geven dat haar mening er ook toe doet. Soms zit er heus weleens een misser tussen, maar daar leert zij (en ik ook) van. In dit geval was ook bij Zeeman onze keuze weer synchroon. Met het regenboog-thema kan je ook bijna niet mis gaan, toch?

Waarom goede schoenen belangrijk zijn voor je kind

Wat vind jij belangrijk bij een kinderschoen? 

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

De zomerjas en het jurkje van Zeeman heb ik gekregen, net als de ‘Woeffies’ van Bristol en de haaraccessoires van Zenner

Zomerjas – € 12,99

Jurkje ‘rainbow’ – € 6,99

Sneakers ‘Woeffies’ – € 49,99

Zenner Glossy strikjes – € 3,49 per twee

Glossy haarclipjes – € 2,99 per vier

Zenner Glossy haarelastiekjes metal free – € 2,99 per negen

Glossy Acrylic – € 4,99 per vier

 

Heb jij bij de inruilactie van Bristol (oude schoenen, kleding en handtassen) van 29 maart tot en met 14 april een kortingsbon van € 10,- ontvangen? Vergeet die dan niet in te leveren. Deze is geldig tot en met 28 april 2019 bij een minimaal aankoopbedrag van € 39,99 De opbrengst gaat naar Make a Wish Nederland en CliniClowns

 

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]