Over het voorkomen van inbraak en gezelligheid in huis

In Lifestyle by Roryblokzijl2 Comments

Inbraak? Gezelligheid? In huis? Nou nou Rory, wat een diversiteit in de titel van je blog. Ja, dat klopt. Maar sommige dingen gebeuren ook min of meer door elkaar de laatste paar dagen. Om maar met het vervelende bericht te beginnen. Een paar nachten geleden is er in ons hofje ingebroken. In maar liefst twee auto’s! De een is helemaal leeg gehaald, bij de ander is het stuur eruit gerukt. Niemand heeft wat gehoord, er is geen alarm af gegaan. En er zijn ook geen honden aangeslagen. Raar. 

Buitenverlichting èn verlichting in huis

En spannend. Want de nachten erná voelde ik ineens een sterke neiging om onze buitenverlichting aan te laten staan. Dat geeft toch even wat meer licht. Licht op de voorkant van het huis, zodat je ons alarm kunt zien. En licht op de auto, waardoor ik het idee heb dat ze toch iets minder snel richting je auto gaan. Dat is dan wat ik hoop. De man vond het onzin en zonde van de energie. Maar de wijkagente – die ik een dag later sprak – vond het helemaal niet zo’n gek idee.

Lockdown

Net zoals het nu toch echt de bedoeling is dat ik de (voor)deur van ons huis iedere keer in het slot draai. Ja, ook als ik even dochter van school haal of naar school breng. “Maar ik ben echt maar een kwartiertje weg?“. “Ja, maar je zou eens moeten weten hoe snel ze in je huis kunnen zijn“. O, juist. De ramen beneden even op een kier en snel boven een wasje draaien? Dat is nu dus even verleden tijd.

Euh…we zijn er even niet hoor!

Maar hoe doe je het dan als je een keertje met zijn drietjes weg bent van huis ’s avonds? Niet alle lichten uit en de gordijnen dicht dus. Want dan is het wel heel erg obvious dat je niet thuis bent. Ik maak er alweer een hele tijd een gewoonte van om een lampje in huis te laten branden als we even weg zijn (’s avonds dan, overdag heeft dat niet zoveel zin). Misschien heeft het weinig nut, maar baat het niet … dan schaadt het niet.

Gezelligheid in huis

En even over die gezelligheid in huis. Care to share? Ook dat is iets waar ik mee bezig ben de laatste tijd. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar dat de lente (eindelijk) is begonnen is niet altijd even duidelijk voor mij. Ik werk vanuit huis. Zit veel en heb het daardoor eigenlijk nog best vaak koud. Ik probeer het tot het einde van de middag vol te houden (kleding in laagjes. Standaard een dik vest over de stoel) maar dan gaat toch echt nog heel even de verwarming aan. Zodat de temperatuur – als we met zijn drietjes in huis zijn – gemoedelijk is.

Waar blijven die zwoele zomeravonden?

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de avond. Waar je tijdens zwoele zomeravonden de achterdeur, schuifpui en ramen nog even openzet en het zomerse licht je kamer indrijft. Is dat nu nog heel anders. Ik vind het koud, donker en heb steeds de neiging om het gezellig te maken in huis. Kaarsen en waxinelichtjes gebruiken we overigens al heel lang niet meer. Eigenlijk sinds de geboorte van ons dochtertje. Ik vind het gevaarlijk en een tikje spannend. Zo’n klein kindje die met synthetische Elsa-jurken of barbiepoppen heen en weer zwaait, vlak voor een vlam.

Verlichting creëert sfeer in huis

Wel heb ik een diversiteit aan lampen in huis. Een enorm grote design plafonnière in de woonkamer voor als ik bijvoorbeeld echt even wat moet lezen. Maar ook een prachtige schelpenlamp die we hoogstpersoonlijk in Bali hebben gekocht en in de koffer hebben gepropt. Die lamp geeft prachtig diffuus licht boven onze gezellige eettafel. Juist de combinatie van oud en nieuw. Van tafellamp tot leeslamp tot vloerlamp. Creëert de gezellige sfeer in huis die ik graag zie.

Wat voor soort lampen heb jij in huis? En laat jij je buitenverlichting standaard aanstaan?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

disclaimer