Hoe een groeiboek voor opvoeders je verrassende nieuwe inzichten kan geven

Hoe een groeiboek voor opvoeders je verrassende nieuwe inzichten kan geven

In Opvoeding, Ouders, Persoonlijk by Roryblokzijl13 Comments

Een groeiboek? Voor opvoeders? Een tijdje geleden las ik een persbericht dat enorm bij mij binnenkwam. Er stonden zoveel waarheden èn wijsheden in waar ik echt iets mee kan. Soms heb je dat. Het gevoel dat een boek je kan geven. In dit geval ook het gevoel dat de schrijfster mij geeft. Ik heb haar – Lili Genee Pirayesh – ooit eens gezien in Speelpark Oud Valkeveen. Dat is alweer lang geleden en ik had er eigenlijk nooit meer over nagedacht, totdat ik dus het persbericht over het ‘Groeiboek voor Opvoeders – de stap naar evenwichtig ouderschap’ las. Een boek dat ik heel erg graag wilde lezen. Niet alleen voor mijzelf maar ook – of juist – voor jullie. 

Een goede opvoeding begint bij jezelf
Ik geloof er namelijk heilig in dat een ‘goede’ opvoeding van je kinderen begint bij jezelf. Denk maar na (of terug). Zit je zelf niet lekker in je vel, dan heeft dat écht effect op je kinderen. Kinderen doen niet wat je zegt, maar wat je doet. Je bent hun voorbeeld.  En je kinderen zijn niet alleen een spiegel voor jou, maar ook andersom. Dus hoe belangrijk is het om te laten zien wat een bewuste leefstijl inhoudt? En vlak ook het belang van persoonlijke groei (als ouder) niet uit. Ik denk dat het cruciaal is voor een kind om te zien dat je als ouder altijd aan jezelf blijft werken. Dat je jouw kwetsbaarheid durft en mag laten zien (met daarbij wel de opmerking dat je daarin nooit door moet schieten. Sommige dingen zijn niet geschikt voor je kind).
Alles draait om verbinding
En nog een – voor mij – heel belangrijk punt: verbinding. De verbinding met jezelf en daardoor ook met je kind. Je leest niet voor niets regelmatig dat je pas van een ander kunt houden als je van jezelf houdt. Maar hoe doe je dat precies? En wanneer? Want let’s face it. Of het nu in deze ingewikkelde tijd is, of wanneer het leven hopelijk ooit weer ‘normaal’ is. Hoe maak je hier nu tijd voor? Dat werken aan en houden van jezelf? Dat en meer lees je in het ‘Groeiboek voor opvoeders‘. En ook zo mooi overigens, de titel met het woord ‘groeiboek’. Want hiermee impliceer je ook dat je als auteur de wijsheid niet in pacht hebt. Dat vind ik mooi en kwetsbaar. Tegelijkertijd is het ook de grote kracht van het boek. Want hoe belangrijk is het voor de eerder genoemde verbinding om je twijfels en inzichten als ouder te delen.
Hoe een groeiboek voor opvoeders je verrassende nieuwe inzichten kan geven
Groeiboek voor opvoeders
Een ding dat mij opvalt in dit mooie boek – mooi op verschillende manieren trouwens, qua lay-out, met prachtige foto’s maar ook juist de liefdevolle teksten – is het ‘De schijf van mijn lijf’-model. Hoe creëer je een goede balans? Hoe leg je verbindingen tussen je hart, je hoofd, je lichaam, je gezin en je omgeving? Lili Genee heeft hiervoor gebruik gemaakt van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en heeft samengewerkt met specialisten en experts als (kinder-)neuropsychologen, gezinstherapeuten, ontwikkelingspsychologen en voedingsdeskundigen (onder meer hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, kinderneuropsycholoog Diana Smidts, familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt en ontwikkelingspsycholoog Steven Pont). Veel specialistische kennis dus, maar op een toegankelijke manier geschreven waardoor het niet alleen heel interessant is, maar ook nog eens makkelijk leesbaar. Voor ouders en voor opvoeders.
En als je nu jong (of op latere leeftijd) moeder wordt?
Moeder worden is zo’n bijzondere ervaring – of je nu jong of op latere leeftijd moeder wordt – en dit is een prachtig, liefdevol ondersteunend boek voor alle ouders. Bij mijn doelgroep (moeders op latere leeftijd), maar zeker ook bij wie ik zelf ben. Mijn moeder was 21 jaar toen ze mij kreeg. Ze werd vrij onverwachts zwanger op best jonge leeftijd en daardoor stond ze heel anders in in het moederschap en in het leven. Jong moeder worden heeft voor- en nadelen, maar dat geldt zeker ook voor op latere leeftijd kinderen krijgen. Ik ben persoonlijk dolgelukkig dat we Mila nog hebben mogen krijgen en ik ervaar zelf zeker dat ik op mijn 41ste heel anders in het leven stond dan toen ik jaren jonger was. Hoe dan ook denk ik dat zowel mijn moeder destijds – als ik nu – heel veel aan dit boek zou hebben gehad.
Mama, ik mis je zo
Juist nu, in deze onzekere en ingewikkelde tijden kan het ‘Groeiboek voor opvoeders’ je handvatten bieden om met moeilijke situaties om te gaan. Ik merk dat als ik in de onzekerheid zit, het voor mij goed voelt om terug te vallen op wetenswaardigheden of ervaringen van iemand waarmee ik kan relateren. Voorheen kon ik goed klankborden met mama, maar diegenen die mij kennen weten dat ze sinds mei 2018 helaas niet meer in ons fysieke leven bij ons is. Waar ik voorheen kon vragen: “Hoe deed jij dat toen?” of “Hoe reageerde je op mij als ik weer eens niet wilde meewerken of in mijzelf gekeerd was?” moet ik dat nu op een andere manier uitzoeken.
Blijven leren en groeien door middel van een boek

En dan grijp ik naar ‘zekerheden’ zoals de boeken waar ik blij van word, zoals van Lili’s groeiboek. Ik wist zelf al hoe belangrijk het was om tijdens de zwangerschap gevarieerd en gezond te eten. Maar wist je dat de eerste duizend dagen van het leven van je kind het allerbelangrijkst zijn? Die goede start is zo belangrijk voor het verdere leven van een kind. Nog iets meer informatie (al moet je het gewoon zelf lezen en bekijken)? Denk aan een combinatie van wetenswaardigheden, tips en persoonlijke verhalen. Prachtige foto’s van Lili, haar gezin, mooie quotes, handige tips en zelfs recepten. Het draait allemaal om blijven leren, voor jezelf, voor je kinderen. Het gaat om verbinding…

Hoe een groeiboek voor opvoeders je verrassende nieuwe inzichten kan geven

Het kwartet van ‘De schijf van mijn lijf’

En dat is niet alles. Want weet je dat Lili ook een heel leuk kwartet heeft ontwikkeld? Dat perfect bij het groeiboek past? Het is niet alleen heel leuk om dit als gezin te spelen, maar ook met zijn tweetjes als moeder en dochter bijvoorbeeld (geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, met 2-4 spelers). Het opent gesprekken en biedt stof tot nadenken. Denk aan een spel dat bestaat uit 8 kwartetten die onderdeel zijn van ‘De schijf van mijn lijf’.  Zowel de verbindingen in jezelf zoals ‘voelen’, ‘denken’, ‘voeding’, ‘lichaam’ en ‘zelfzorg’ als de verbindingen met de ander zoals ’thuis’, ’school’ en ’sociale omgeving’ zijn belangrijk hierin. En wist je dat er ook leuke tips in staan zodat je op een speelse manier meer leert over jezelf, de ander en natuurlijk … een gezonde leefstijl.

Ik weet het nog goed. In de babytijd van mijn dochtertje verslond ik allerlei informatie over baby’s en kinderen. In haar kindertijd kwamen daar nog meer boeken bij. Maar er zijn altijd een paar uitschieters die je altijd blijft bewaren. Het ‘Groeiboek voor opvoeders’ is daar een van. Heb jij ook een specifieke tip?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl
Wie is Lili Genee Pirayesh?

Lili is oprichter en adviseur bij concepten rondom gedragsverandering, gezondheid en leefstijl. Samen met haar man – bekend radio- en tv-presentator Wilfred Genee – richtte zij 8 jaar geleden het platform vullenofvoeden.nl op. Daarnaast schreef ze de gelijknamige bestseller ‘Vullen of Voeden’, ‘Een wegwijzer voor ouders’ (92.000 exemplaren) en het boek ‘Wedden dat het lekker is’. Haar nieuwste boek ‘Groeiboek voor jonge ouders’ is bedoeld voor (jonge, betrokken) ouders, maar ook voor opa’s en oma’s en professionele opvoeders als leraren en hulpverleners.

Het boek en het kwartet heb ik toegezonden gekregen
Het Groeiboek voor opvoeders – € 27,50
Schijf van mijn lijf kwartet – € 9,99

Mocht je zowel het groeiboek als het kwartet willen aanschaffen – € 35,00

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]