Wat ik jou mee wil geven over zwanger zijn op je 40ste

Wat ik jou mee wil geven over zwanger zijn op je 40ste

In Persoonlijk, Zwanger! by Roryblokzijl18 Comments

Het komt regelmatig voor dat ik denk: hoe kan ik anderen helpen met wat ik zelf heb geleerd van mijn zwangerschap op latere leeftijd? Zwanger zijn op je 40ste. Toegegeven, best ‘een ding’ in deze tijd. De gemiddelde leeftijd voor het krijgen van je eerste kind was – voor vrouwen geboren in 1970 – in 2019 opgelopen tot circa 30 jaar. Meer hierover is te lezen in het interessante artikel van het CBS.

Waarom heb je zo lang gewacht?

Er kunnen allerlei redenen zijn, waardoor je niet eerder een kind hebt kunnen of willen krijgen. Je wilt carrière maken. Je weet het nog niet zeker. Of je hebt simpelweg de ware nog niet gevonden. De situatie was er nog niet naar. Of het lukt niet om zwanger te worden. Alles is mogelijk. Wij wilden zelf heel graag een kind. Maar een kind krijg je. Een kind neem je niet. En soms loopt het nu eenmaal anders. Hoe verdrietig dat ook is.

Voorzichtig hoor!

Dolgelukkig waren wij dan ook, toen bleek dat ik op mijn veertigste toch nog – geheel onverwachts en spontaan – zwanger bleek te zijn. Een verrassing. Een geschenk. Een wondertje. Superblij. Dat is je omgeving (als je het in een vroeg stadium durft te vertellen dan) ook! Wel is iedereen heel voorzichtig. En terecht. Veertig is per slot van rekening niet heel jong meer. Je kunt je wel heel jong voelen. Je lichaam kan heel jong aanvoelen. Maar toch. Het is anders. Dat moet je jezelf wel realiseren. Wat ik persoonlijk heb ervaren is dat ik mijn zwangerschap zag als ‘heel kostbaar‘ en ‘mijn enige kans‘. Wat ervoor zorgde dat ik toch wel ‘op eieren’ heb gelopen.

Hmmm, dat is minder

Doe je dat zelf niet. Dan word je daar door de verloskundige of in het ziekenhuis wel op gewezen. Er is nu eenmaal een verhoogde kans op een miskraam. Meer kans dat je kind een aangeboren afwijking kan hebben. De kans voor de moeder om een hoge bloeddruk te krijgen is wat hoger. De kans op zwangerschapssuiker neemt ook toe. Evenals de mogelijkheid van een keizersnede op latere leeftijd. Maar staar je niet blind op alle dingen die mis kunnen gaan. Dat heb ik gelukkig niet gedaan. Natuurlijk maakte ik mij zorgen, behoorlijke zorgen (aard van het beestje geef ik eerlijk toe). Toch probeerde ik daar niet op te focussen.

Ontspan!

Want er is niet alleen negatieve berichtgeving. Het is superfijn dat er ook positieve verhalen zijn. Bedenk jezelf dat het puur en alleen om ‘kansen’ gaat! Het grootste deel van de ‘zwanger op latere leeftijd’-vrouwen maakt een normale zwangerschap en bevalling door. Met dat in mijn achterhoofd ging ik stapje voor stapje steeds meer geloven in een goede afloop. Mijn gouden tip: probeer ontspannen de negen maanden in te gaan. Lees niet teveel ‘real life‘-verhalen. Doe aan zwangerschapsyoga. Ga vooral niet teveel fora bezoeken op internet. Kies voor optimisme. Positiviteit is waar het om draait.

Bereid je voor: geboortekaartje, wel of geen kraamfeest, geboortebord of geboortevlag

In deze positiviteit is het ook hartstikke leuk om bezig te zijn met de voorbereidingen voor de mooie momenten na de bevalling. Denk bijvoorbeeld aan het geboortekaartje (je kan het maar beter zo vroeg mogelijk geregeld hebben), en of je wel of niet een kraamfeest wilt geven. En als dat nu allemaal teveel wordt, hoe leuk is het dan om eens op een andere manier de geboorte van je kind kenbaar te maken? Zoals bijvoorbeeld met mooie geboorteborden in de voor- en achtertuin (of geboortevlaggen bij je ramen aan de voor- en achterkant van je huis)? Daar had ik destijds geen ruimte voor (genomen). En stiekem vind ik dat toch erg jammer.

Voordelen van op latere leeftijd zwanger zijn

Voordelen van op latere leeftijd zwanger zijn? Jaja, die zijn er zeker. Op latere leeftijd hebben vrouwen over het algemeen meer financiële zekerheid dan jongere vrouwen. Ook kunnen vrouwen op latere leeftijd veel rustiger en geduldiger zijn met kleine kinderen. Denken ze meer in oplossingen dan in problemen. Ervaren ze minder drang om te presteren. Hebben ze meer het ‘go with the flow‘-gevoel. Het ego is veel meer weg. Zo voelde dat voor mij in ieder geval zeker.

Ik en mijn baby

Mijn gedachten en gevoelens zijn veel meer bij mijn baby geweest dan ik ooit van te voren had kunnen bedenken. Als je eenmaal weet dat je zwanger bent, dan verandert alles. In mijn geval mijn hele mindset. En natuurlijk is dat bij iedere zwangere zo. Maar nogmaals, voor mij voelde het als uitermate ‘precious‘ en als mijn enige kans. Grappig is dat. Aan de ene kant minder beren op de weg zijn en aan de andere kant de zwangerschap als je laatste kans zien. Ambiguous (dubbelzinnig) noemen ze dat geloof ik.

Is er meer wat je zou willen weten over zwanger zijn rondom je veertigste? Hoe zou ik jou kunnen helpen? Ik hoor het graag!

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Schrijf je in! En ontvang mijn artikelen direct in je mailbox.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]