Ik zie aan je handen hoe oud je bent

Ik zie aan je handen hoe oud je bent

In Gezichtsverzorging & make-up, Lifestyle, Persoonlijk by Roryblokzijl23 Comments

Ik zie aan je handen hoe oud je bent“. Een opmerking die destijds echt binnenkwam. Hard, direct en heel duidelijk. Ik weet nog precies waar ik was. En met wie. Een dierbare vriendin (vijf jaar jonger) en ik gingen overdag Amsterdam in en eindigden bij een geweldig proeflokaal – De Drie Fleschjes – in een hoekje van een verder heel moderne winkelstraat. Een smalle pijpenla waar de vaten met speciale drank voor bedrijven nog te vinden zijn.

Mag ik een ‘vuiligheidje’?

Mijn favoriet? Een speciaalbiertje al dan niet gecombineerd met een bijzonder borreltje, genaamd ‘vuiligheid’. Bijnaam voor het waarschijnlijk wel bekende Gravenbitter. Heerlijk, een traktatie, al moet je enorm uitkijken wat en hoeveel je drinkt. Belangrijk is om er ook een hapje bij te nemen. Gehaktballetjes, blokjes kaas of iets anders dikmakends. Gelukkig deden H. en ik dit niet al te vaak. Maar om het eens samen met een vriendin te doen, was wel heel gezellig.

Er jonger uitzien dan je bent

Afijn, vriendin was er best prat op dat zij maar liefst vijf jaren jonger was dan ik. En vond het leuk om dat en plein public uit te dragen. Ik vond dat eerlijk gezegd wat minder, want waarom was het nu zo nodig om dat te benadrukken? Misschien omdat ik er toch wat jonger uitzie dan mijn leeftijd? Maar dan nog. Het is toch leuk dat we – als vriendinnen – er even oud uitzagen? Het verschil in leeftijd hoef je toch niet zo te benadrukken?

“Uh, hoe oud ben je eigenlijk?”

Vanuit mijn perspectief gezien – en met name nu, een jaartje of tien later – zie ik ook wel in dat het blijkbaar wel een dingetje was voor mij. Dat leeftijdsverschil. En dat ik het daarom zo belangrijk vond dat we er ‘even oud’ uitzagen. Maar goed, dat weet ik nu, maar zag ik toen wat anders. Vriendin en ik raakten in gesprek met een gezellige groep mannen (of waren het nu jongens). En waar de oppervlakkige gesprekjes altijd naartoe gaan? Leeftijd.

Je handen verraden je leeftijd

Er was wat heen en weer gepraat over ons uiterlijk, waar we dansten, woonden en natuurlijk … hoe oud we waren. Gek genoeg was het nu niet vriendin, maar een van de jongens die naar mij keek. Vervolgens naar mijn lichaam en uiteindelijk naar mijn handen. Om toen lachend op te merken dat hij aan mijn handen kon zien dat ik toch wat ouder was dan zij dachten. Ik kan je vertellen. Op dat moment vond ik dat oprecht niet leuk.

Ik zie aan je handen hoe oud je bent

Handcrème voor je handen

Want handen zeggen nu eenmaal veel over je leeftijd. Zo niet alles. Helaas ben ik iemand die sowieso zijn handen veel wast (en gewassen heeft). Vroeger door een vorm van smetvrees. Nu doordat ik de baby-periode door móest met veel handen wassen (iets met een pasgeborene en hygiëne). Ik kan mij nog goed herinneren dat – toen Mila net was geboren – ik een Clinique DDML-lotion kocht en de verkoopster mij een (naar later bleek) waanzinnig dure full size handcrème gaf want: “Dat zou ik nodig hebben met een baby in huis“.

Kneipp seconde handcrème

Vanaf dat moment ben ik inderdaad regelmatiger handcrème gaan aanbrengen. Van goedkoop B-merk tot luxe merkartikel. Ik heb veel uitgeprobeerd. Mijn laatste aanwinst was een fijne – snel intrekkende en heerlijk ruikende – handcrème van Rituals ‘Indian rose & sweet almond oil’. Maar op zich best prijzig. Ik was dan ook ontzettend blij dat ik van Kneipp een van de nieuwste handcrèmes: de ‘seconde handcrème + nagelriemverzorging‘ toegezonden kreeg. “Snel intrekkend & intensief verzorgend” met “abrikozenmelk en marulaolie“. Dat klonk mij heel fijn in de oren.

Ik zie aan je handen hoe oud je bent

Abrikozen en marulaolie voor je handen

De substantie is niet al te dik, zelfs dunner dan ik van een handcrème zou verwachten. Wellicht komt dat door de marulaolie? Het zorgt niet voor een waas, wat erg prettig is. De kleur is wit. Maar – voor mij – heel belangrijk? De geur is overheerlijk! Abrikozen zijn overduidelijk aanwezig. Het trekt relatief snel in (wel een aantal seconden insmeren en wrijven) en je handen blijven een flinke tijd gehydrateerd aanvoelen. Ook een fijne pre: geen plakkerige gevoel aan je handen. Dat het ook nog je nagelriemen verzorgd is een prettige eigenschap.

Zie ik er nu jonger uit?

Vlak nadat ik de handcrème heb aangebracht zie je ook echt een instant reactie van de huid. De huid van mijn handen lijkt glad te trekken (of in ieder geval gladder dan ze waren) en oogt soepel. Of ik er daardoor jonger uitzie dan mijn ware leeftijd? Dat denk ik niet. Wat ik wel merk is dat de huid van mijn handen soepeler oogt en voelt. Niet meer van die nare droge randjes die blijven ‘hangen’ aan zachte stoffen als satijn (mijn fijne kussensloop) en kleine ophaaltjes veroorzaken. Een goede verzorging van je huid – of dat nu je gezichtshuid, je decoletté of de huid van je handen is – zorgt nu eenmaal voor een gezonde en verzorgde uitstraling.

Gebruik jij regelmatig handcrème? Hoe vaak smeer jij? En wat is jouw favoriete merk?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Deze handcrème heb ik toegezonden gekregen

Kneipp Seconde Hand- en nagelriemcrème, Abrikozenmelk & Marulaolie is vanaf eind november verkrijgbaar. Een tube van 75 ml kost € 6,49

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]

 • Beauty Unboxing

  Haha jeetje dat mensen dat ook zeggen dan. Gelukkig kan een goede handverzorging wonderen doen

  • Echt Nederlands hè? Lekker bot en direct. Op dat moment voelde het toch pijnlijk aan…

 • momfever

  Ehm, ik gebruik alleen een creme als ik kloofjes krijg en het dus pijn doet. Anders denk ik er namelijk niet aan. Mijn arme handen!
  Nicole Orriëns

 • Nele & Helena

  Ja gebruik toch wel vaak! Vooral in de winter, wanneer de huid wat droger is. Kneipp is een topper, maar ook Rituals is wel een favorietje 😉

 • Merel van Berkel

  Ik hou van Kneipp! De geur, de substantie…
  En terug naar het verhaal: ik snap wel dat het niet fijn voelt. Ergens lijk je in je dertiger’ jaren meer bezig met je leeftijd dan wanneer dan ook. Waarom weet ik niet, maar ik herken het van mezelf dat ik het prettig vind als iemand me jonger schat. Vind het heel irritant en oppervlakkig van mezelf.

  • Dat klopt helemaal. Ik kan mij ook herinneren dat 30 worden veel ‘erger’ leek dan 40 worden. En laten we eerlijk zijn. Het is prachtig dat we ouder mogen worden. Overigens ben ik ook nog steeds blij als iemand mij jonger schat hoor 😉 Helemaal als dat een vrouw is (want dan ‘geloof’ ik het ook), hahaha.

 • Marijke Mulder-de Leur

  Ik pak direct even de handcreme uit mijn tas, want ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst gesmeerd heb. Dus dat was niet vandaag….. ik moet er dus echt op letten anders smeer ik maar 1x per dag. En zeker nu in de winter hebben mijn handen meer nodig dan die ene keer per dag.
  En die van kneip lijkt me heel lekker!

  • Hij is echt heerlijk Marijke! Fijne geur, substantie (en prijs)!

 • Chantal Van Malssen

  O jeetje dan moet ik echt heel snel gaan smeren! Ik heb hele oud uitziende handen voor mijn leeftijd. Hop hop naar de voorraadkast.

  • Eentje in je tas, eentje in de keuken en eentje op je nachtkastje. Dat is wat ik nu aanhoud in ieder geval 😀

 • Sandra Turel

  Ik ben momenteel 33 en ben er nauwelijks mee bezig. Ik zou het wel willen maar schijnbaar te weinig zelfdiscipline. Ik snap je wel hoor. Het is niet fijn.

  • Inmiddels hoort het steeds meer bij mijn ‘routine’. Ik reinig mijn gezicht heel consequent en precies iedere ochtend en avond (meerdere stapjes). Toen ik zwanger was zei iedereen: “Dáár heb je dus straks geen tijd voor”. Het zal wel. Maar ook al kon ik soms pas om half 5 douchen. Die reinigingsroutine zat er hardnekkig in. Dat is wel iets van mij overigens. Dat precieze en het volhardende 😉

 • Marie-Lise Van Wassenhove

  Inderdaad… het belang van een goede handcrème. Een van de weinig “beautygheimen” die mijn moeder me ooit gegeven heeft…

  • Ach wat leuk om te horen! Ik ben benieuwd wat de andere beautygeheimen zijn geweest? Welke handcrème gebruik jij?

   • Marie-Lise Van Wassenhove

    Ik maak hem zelf op basis van kokosolie, avocado-olie, karitéboter en cacaoboter 🙂
    Haha, en dat was zo wat het enige. Buiten de nek > die moet je ook goed inwrijven 🙂

 • Maya de Bij

  haha ik vind het grappig dat je dit zegt, blijkbaar verzorg ik ze niet goed genoeg want dan had ik al vanaf mijn 18de hoog bejaard geweest. Altijd veel rimpels etc gehad

  • Hoogbejaard vanaf je 18e?!? Hahaha. Aan de andere kant heb ik een tante die – serieus – vanaf haar achttiende grijze haren kreeg. Dat heb ik dan weer niet. Ik heb wel een paar grijze haren, maar die zitten ‘verstopt’ onder mijn haren. Handen, nek en decolleté zijn wel aandachtspunten overigens. Heb ik geleerd in de loop der jaren.

 • Babs Ijkelenstam

  Ik smeer mijn handen in met alles wat ik op dat moment voor het grijpen heb en ik heb altijd een handcrème in mijn tas zitten. Lekkere opmerking van je vriendin, maar ik zie het ook aan mijn handen, vooral als ik er een foto van maak. Ook “nekjes” verraden iemands leeftijd. Dan zie je een strak gezicht en een rimpelig halsje 😉
  Ik vind bijna alle merken handcrème fijn, en Kneipp is zeker een goede!

  • Jaaaa, in de tas. Dat doe ik dus inmiddels ook. Eentje nu in de keukenlade, eentje in mijn tas en eentje naast mijn bed. Tja, ik vond het echt niet zo leuk destijds. Aan de andere kant zegt het ook juist iets over mijzelf. Afijn, gedane zaken nemen geen keer. Het was wel een eye-opener zal ik maar zeggen. Yep, nekjes en decolleté zijn ook plekken om aandacht aan te geven. Mede daarom vind ik botox, fillers en dat soort dingen altijd zo zichtbaar. Niets ten nadele van mensen die dat wel doen overigens. Ik durf het niet.

 • Charlotte Habraken – van der H

  Ik gebruik maar zelden handcrème, al zou dat voor mij wel beter zijn. Ik heb in de winter ontzettend droge handen, maar hou gewoon niet van die vettigheid op mijn handen. Soms kom ik er niet onderuit maar meestal smeer ik dan voordat ik naar bed ga, dan heb ik er niet zo’n last van.

 • Roelove Intheair

  Ik zou vaker moeten smeren, maar vergeet het steeds. Het is trouwens wel waar van die handen… een hals is ook zo’n verrader (wel op écht latere leeftijd trouwens)

 • DhiniNL | Dhinivh

  Ik smeer mijn handen regelmatig met handcrème, alleen soms vergeten in de tas stoppen want tja elke keer andere tas meenemen 😀

  http://dhini.nl

 • Ik moet ook vaker handcrème gebruiken. Ik doe het eigenlijk alleen als mijn handen echt heel droog zijn. Ben wel bang dat als je het vaak gebruikt een tegenovergesteld effect krijgt.