Het is er eigenlijk min of meer ingegroeid. Van jarenlang eerst samen, naar zelf de boodschappen te hebben gedaan. Tot een aantal jaren terug – en overigens zó welkom in deze coronatijden – dat alleen H. (op zaterdag) naar de supermarkt gaat. En ik dus van te voren het boodschappenlijstje maak. In het allereerste begin van de corona-crisis ging ik toch nog voor wat kleine boodschapjes naar de supermarkt (is welgeteld één keer gebeurd), toen werd ik snotterig en ‘mocht’ het dus niet. En bleef het uiteindelijk bij de wekelijkse grote boodschappen op zaterdag, gedaan door H. En zo is het eigenlijk gebleven.
Afwisseling van spijs doet eten
Boodschappenlijstje? Piece of cake zou je denken? Ik vind van niet. Want ik vind het belangrijk om gezond en vooral ook gevarieerd te eten. Veel verse groentes, veel fruit, regelmatig vis en ook afgewisseld met iets bijzonders en / of onbekends. Herhaling sloop er de laatste jaren stiekem toch wel in. Veel pastagerechten en veel van hetzelfde. Want het was druk (dacht ik toen) en ’s avonds moest het vooral snel klaar zijn. Zo niet nu. Terwijl het eigenlijk drukker is dan ooit (ik heb het weer over de combi van gedeeltelijk thuisonderwijs en thuiswerken), heb ik óók meer dan ooit de behoefte aan (nog) gezonder eten en afwisseling. Want afwisseling van spijs doet eten.
Boodschappenlijstje? Kookboeken erbij!
Dus worden – voor het boodschappenlijstje – de kookboeken erbij gepakt. Het is geen toeval dat ik steeds vaker kookboeken ontvang en review (op mijn eigen manier vanuit een persoonlijke invalshoek). Een voorbeeld? Baru Belanda, Hete Pepers, Groen op Kolen, Indorock, Made by Koffietijd, Falastin, Midnight Chicken, Ras El Khellout en Vis Voor Beginners. Jullie hebben allemaal waarschijnlijk wel de blogposts en in ieder geval de IG-stories voorbij zien komen. Want man o man, wat ben ik nu veel aan het uitproberen.
Silken tofu? Salam blaadjes? Trassi?
En dat heeft gevolgen voor het boodschappenlijstje. Veel gerechten kan ik overigens (nog) niet maken, omdat ik mij weinig in het openbare leven waag (zoals toko’s bezoeken voor speciale ingrediënten). Ik weet dat bij velen de wenkbrauwen omhoog zullen gaan als ik zeg dat ik het bezoek aan winkels spannend vind. So be it then. Mijn eerste ‘uitje’ sinds de invoering van de corona maatregelen was vorige week een bezoek aan de mondhygiëniste. Dat was dus een ware vuurdoop.
Van yoga naar uren in kookboeken speuren
Maar dat boodschappenlijstje dus. Arme H. heeft er een behoorlijke taak bijgekregen, want ik bekijk niet alleen de online folder van de desbetreffende supermarkt. Nee, iedere zaterdagochtend na mijn ‘energizing morning sequence-yoga class‘ duik ik vol energie de kookboeken in of zoek ik online naar recepten en gerechten, daarbij de afwisseling goed in het oog houdend. Wat we de deze komende week gaan eten, vraag je?
Boodschappenlijstje voor de komende week?
Ik pak er even het lijstje bij. Ook al heeft een week 7 dagen (joh!). Ik zoek gerechten uit voor 5 dagen, waarbij ik van sommige bewust meer maak, zodat ik – wat we overhouden – in kan vriezen voor andere dagen of weken. Op deze manier wil ik de hele week kunnen doen met één keer boodschappen doen bij de supermarkt, bakker, slager, visboer, kaas- en notenboer. Zodat H. zich ook niet te vaak in deze contreien hoeft te wagen. Waar een eventuele besmetting toch op de loer kan liggen. Overdreven Rory? Wellicht. Maar ook daarbij denk ik: “Denk ervan wat je wilt. Maar dit is mijn / onze manier“.
Van aardappel/preisoep tot gado gado
Het boodschappenlijstje voor deze week is behoorlijk uitgebreid en gevuld met veel ingrediënten voor onder andere de volgende gerechten. Aardappel/preisoep voor de zaterdag. Zo maak ik de aardappels op die ik nog had liggen. Bij de visboer halen we verse warmgerookte zalm voor in de soep. Op zondag ga ik voor de gado gado. Vegetarisch en gevuld met veel groentes. Dit keer lekker met tempé (het restant gebruik ik verderop in de week). De pindasaus? Is naar recept van H.
Selemat makan!
Dan heb ik nog ingrediënten voor drie andere gerechten op het boodschappenlijstje staan: bami, maar dan de bami uit het (kook)boek ‘Indische koffer vol recepten‘. Nu eens heel anders dan hoe mama het maakte, met in plaats van kip een klein speklapje en magere hamlapjes. Ik ben benieuwd. Ook sajoer lodeh volgens het recept van mama staat op het programma. Geen kant en klare bumbu, maar gewoon een mix van verse groente, het restje tempé van de dag ervoor, kokosmelk en meer. Mjam. Veel zin in.
Geen diepvries, maar liever vers
Last but not least staat er ook een plaattaart (recept uit de Allerhande) op het programma. Het recept pas ik wat aan. Geen diepvriesgroentes maar juist verse courgette, paprika en roma-tomaatjes (toevallig allemaal in de aanbieding, deze week). Ook voeg ik graag parmaham toe die ik lekker meebak in de oven zodat het heerlijk knapperig wordt. Op deze manier eten we een keer vis, twee keer vlees en twee keer vegetarisch. De overige dagen van de week? Ik heb nog lekkere zelfgemaakte nasi in de vriezer en wellicht halen we een keertje af.
Sorry but not sorry
Ja, lekker afhalen. Een ‘not so guilty’ pleasure, want het is ook een vorm van goed voor jezelf zorgen. We gaan per slot van rekening niet meer uit eten, of naar de kroeg. Dat scheelt geld en zorgt voor een balans waarin er ook ruimte is voor dit soort ‘uitjes’. En natuurlijk help je hier ook de ondernemers mee, die het in deze coronatijden vaak erg moeilijk hebben en hun best doen om niet failliet te gaan. Ik houd van de creatieve ideeën die omhoog komen, zowel van producenten, ondernemers en thuiskoks , als van culinair journalisten als Hiske Versprille en ik help daar dan ook graag aan mee. Iets met #supportyourlocals .
Merk jij dat jij anders of meer bent gaan koken in deze coronatijden? Is jouw boodschappenlijstje erg veranderd?
Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl