Een kookboek als een roman lezen? Ja, dat kan. Sterker nog, dat was precies wat mijn moeder altijd deed. Ze was werkelijk dol op kookboeken. Haar interesse was heel divers, van een kookboek van Donna Hay tot Bep Vuyk. Bill Granger tot Pascale van Onselen (Indische koffer vol recepten). Mama kocht ze het liefst allemaal. Om er vervolgens heel uitgebreid in te gaan lezen, bijna te ‘spellen’. Maar eruit koken? Daar kwam het helaas al tijden niet meer van.
Een kookboek lezen als een roman?
Ik begreep dat eigenlijk nooit zo goed, omdat ik juist wel zo nu en dan het een en ander uit een kookboek in de praktijk probeer te brengen. Dat bewonderde mama de laatste jaren dan juist weer erg aan mij. Waar ik er vroeger geen zin in had, was daar best wel verandering in gekomen, vooral vanaf het moment dat Mila in ons leven was gekomen. Ik ben mij vanaf dat moment ook meer en meer bezig gaan houden met gezond eten, verse groentes en afwisselende gerechten.
Uitgelichte foto en foto rechts: Shyama Hopman
Echt Indisch: restjes in bakjes meegeven
De laatste jaren – voor ze overleed – had ik er dan ook een gewoonte van gemaakt om alles wat ik van mijn kookkunsten overhield in te vriezen (je weet wel, in van die toko-bakjes, lege ijs- of boterbakjes of oldskool tupperware) en mee te geven als ze na een dag oppassen weer naar huis ging. Ze vond het zó lekker om op deze manier steeds weer andere gerechten te proeven. En ze zei mij ook dat ze het zo goed vond dat ik het in een handomdraai voor elkaar kreeg om weer iets nieuws op tafel te toveren.
Mama en een kookboek
Dat van die handomdraai klopt overigens niet helemaal hoor. Maar mama zag dat gewoon anders. In ieder geval was ze dus dol op kookboeken. En genoot ze er ook altijd van als een chef-kok zijn nieuwste kookboek kwam presenteren. Ik herinner mij foto’s van haar met Bill Granger en meer recent nog met Pascalle van Onselen, kleindochter van Stien Zwart. En diegene die ervoor heeft gezorgd dat er een nieuwe variant van het kookschrift van haar Oma opnieuw is uitgegeven.
Ras El Khellout, specerijen uit de nomadische keuken
In ‘Indische koffer vol recepten’ worden de Indische familierecepten worden afgewisseld met de verhalen van de familie zelf, geïllustreerd met mooie foto’s. Mama was er zo weg van, dat ze bij de familie van Pascale is langsgegaan en ook nog dit kookboek heeft gekocht voor zowel mijn broertje als voor mij. Uiteindelijk ben ik het overigens beter gaan begrijpen. Haar plezier in het lezen van een kookboek. Onlangs deed ik dat namelijk zelf ook. In het nieuwste (en derde) kookboek van Laurent Med Khellout: ‘Ras El Khellout’. Wellicht komt de naam van de Algerijns-Amsterdamse chef-kok Khellout jullie bekend voor. Hij is de eigenaar (en chef-kok) van restaurant Raïnaraï in Amsterdam en binnenkort opent hij er ook een in Rotterdam.
Raïnaraï
De lancering vond plaats in dit prachtige, bijzondere restaurant in Amsterdam en daar was het absoluut genieten. Alles wat je ziet en ervaart is puur. Buiten staan tonnen gevuld met verse groentes. Alles ademt een sfeer uit van gezelligheid, samenzijn en puurheid. We hebben mogen proeven van de meest heerlijke gerechten. Voornamelijk verse groenten, klaargemaakt met bijzondere kruiden en specerijen. Genieten! Denk aan gember, steranijs, kurkuma, karwij en nog veel meer. In zijn derde kookboek – met veelal vegetarische en vegan gerechten – laat Laurent Med Khellout zien hoe je met kruiden gerechten tot leven brengt. Een ode aan plantaardig eten dus.
Dit ziet er toch geweldig uit? En het smaakt ook héérlijk!
Ras El Khellout, een ode aan plantaardig eten
Wist je dat Khellout zijn eigen versie van ras el hanout (kruidenmix uit Afrika) heeft ontwikkeld: de ras el khellout-basismix? Deze bevat komijn, karwij, koriander, chili, gember, kaneel, venkel en kurkuma en is kant en klaar verkrijgbaar bij diverse winkels en natuurlijk in zijn restaurant. Door omstandigheden (de lancering vond plaats op de eerste sterfdag van mijn moeder) was ik er niet helemaal met mijn hoofd bij en vergat ik de kruidenmix aan te schaffen. Maar dat komt nog wel. Of het wel een goed idee was om op zo’n emotioneel beladen dag naar een feestelijke (kook)boek lancering te gaan? Júist wel. Want dit was iets wat mama zelf ook heel graag zou hebben gedaan. Ik heb haar dan ook met mij ‘meegenomen’. In mijn hart.
Chef-kok en eigenaar Laurent Med Khellout met zijn zelf samengestelde kruidenmix ‘Ras El Khellout’
We móeten binnenkort naar Raïnaraï
Eenmaal thuisgekomen was ik vastbesloten om met man en kind terug te gaan. Om daar met zijn drietjes te eten. Juist om Mila ook weer de gelegenheid te geven om nieuwe, pure smaken te leren kennen. Gewoon een bordje voor haar erbij en dan met ons mee eten en proeven. Helaas is het er nog niet van gekomen (van uitstel komt geen afstel, want we gaan het binnenkort gewoon spontaan doen), maar gelukkig heb ik het kookboek in huis. Waarin ik dus serieus – net als mijn moeder dat vroeger deed – heerlijk heb gelezen.
Boodschap uit dit kookboek: laat je intuïtie en het toeval toe
Mijzelf laven aan de nomadische stijl van koken van Laurent Med Khellout. Ik vind het heel bijzonder om te lezen dat toeval en intuïtie een grote rol spelen in zijn keuken. Tijdens het boodschappen doen kijkt hij welke groenten hem die dag aanspreken. Dat is dan ook zijn boodschap aan ons: “Je kunt koken aan de hand van de recepten uit mijn boek, maar liever heb ik nog dat je jouw intuïtie en het toeval toelaat. Volg de recepten, maar wees niet bang om te experimenteren“. Een mooie boodschap, die ik zeker op zal volgen. Wanneer we bij Raïnaraï gaan eten is dat ook precies wat we het liefste willen, verrast worden.
Een prachtig kookboek, waar ik – behalve eruit te lezen – zeker recepten van ga koken. Heb jij al gehoord van de nomadische stijl van koken? Wat vind jij van vegetarische en vegan recepten?
Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl
Voor de feestelijke lancering ben ik uitgenodigd
Het prachtige kookboek ‘Ras El Khellout’ heb ik ontvangen van Fontaine Uitgevers