Veertig en voor het eerst een vega(n) barbecue: Groen op Kolen

In Lifestyle by Roryblokzijl32 Comments

Magnifieke titel van een barbecue (kook)boek: ‘Groen op Kolen’. Een titel die mij vanaf het eerste moment al aansprak. Niet dat mijn vegan challenge-week van een aantal maanden terug nou zo goed verlopen was. Maar dat is het ‘m nu net. Ik was onvoorbereid. Had mij niet ingelezen. En er is zoveel meer mogelijk. Niet dat ik overweeg om vegan te worden overigens, zelfs niet vegetarisch. Flexitariër daarentegen? Is iets dat veel beter bij mij past.

Biefstukje erbij?

Vlees eten we nu ook al niet zo veel (nooit gedaan trouwens) maar laten we steeds meer staan. Ik heb het dan over zowel vleeswaar op brood als vlees voor bij de avondmaaltijd. Een biefstukje eten we zelden, eens in de zoveel maanden (en dan bij voorkeur bij Loetje aan de Johannes Vermeerstraat. De enige echte Loetje, vind ik zelf). Voor de rest valt het best mee. Wat gehakt in de pasta, of tonijn. Een klein stukje kipfilet in een Indische sajour. Maar ook vegetarische gerechten passeren de revue.

Veertig en voor het eerst een vega(n) barbecue: Groen op Kolen

Groen op Kolen

Even weer terug naar het onderwerp van deze blogpost. Groen op kolen dus. Wat houdt dat in? Wie verzint dat en waarom? Wat zeggen Leonard (Elenbaas) en Jeroen (Hazebroek) zelf? “Ontdek bereidingswijzen van groenten en fruit op houtskool, zoals poffen en grillen, caveman-style of roken. Leer meer over vleesvervangers, zoals tofu, seitan en tempeh en hoe je ze op de BBQ kunt gebruiken“.  Natuurlijk ken ik – als Indo – zowel tofu (ook wel tahoe) als tempeh (ook wel tempé). Sterker nog. Ik ben er dol op. Zoals het in de recepten in dit boek verwerkt is, ken ik het echter nog niet.

Veertig en voor het eerst een vega(n) barbecue: Groen op Kolen
De uitreiking van het eerste boek aan Jan-Willem van der Boom

Iets met een taakverdeling

Grappig ook om in het voorwoord te lezen hoe Jeroen de taakverdeling uitlegt. “Ik vertel je het liefst over het ‘hoe, wat en waarom’ en Leo geeft je de inspiratie en handvatten om een volledige maaltijd neer te zetten“. Hoe leuk was het ook dat bij de boekpresentatie (in de tuinkamer van het prachtige pand van Fontaine Uitgevers in Amsterdam Zuid) Leonard en Jeroen samen bezig waren een driegangen lunch te bereiden, geheel in stijl van het boek.

Veertig en voor het eerst een vega(n) barbecue: Groen op Kolen

Een èchte vega(n) barbecue

Echte vega(n) barbecueën doe je op houtskool, hout of briketten, zo lees je in de inleiding. Waar overigens ook gebruik wordt gemaakt van Dutch ovens, skillets en grillmandjes (omdat niet alle producten baat hebben bij direct contact met het grillrooster of de houtskool). Weer wat geleerd. Want eerlijk is eerlijk. Wij hebben geen barbecue (dat ding wat bij ons sinds een jaar of twintig in de schuur ligt te verstoffen is die benaming niet waard). En ik voelde eigenlijk ook nooit de behoefte om er een aan te schaffen. Vooral omdat het zo’n gedoe is voor die paar stukjes die wij erop bereiden.

Veertig en voor het eerst een vega(n) barbecue: Groen op Kolen

Quoi?

Tot nu toe dan. Ik merk dat het mij intrigeert, de terminologie, de werkwijze (want zo simpel is barbecueën nog niet). Dat laatste is dan ook eigenlijk juist meteen de reden dat ik mij afvraag of wij hier wel de meest geschikte mensen voor zijn. Twee linkerhanden. Weinig ervaring met de barbecue in het algemeen. Geduld is ook een goede skill (hebben we allebei niet echt) en last but not least. Wat voor een barbecue koop je dan? Welk merk? Met welke accessoires erbij?

Veertig en voor het eerst een vega(n) barbecue: Groen op Kolen
De drie lunchgerechtjes

Barbecue A-B-C

No worries. Dat is allemaal te lezen in dit mooie boek. Een echt naslagwerk. Van ingrediënten en hun alternatieven (denk bijvoorbeeld aan ei, zuivel, soja) tot aan materiaal (hibachi, rookton, deksel-barbecue en kamado). Zeer nuttige informatie over aansteken en opstoken tot aan bereidingen en natuurlijk … recepten. Ik was tijdens de lunch helemaal weg van het tweede gerecht ‘groene curry met tempeh, en caveman style romanesk en bloemkool’. Ver-ruk-ke-lijk. Tempeh op weer een heel ander niveau dan zoals ik het ken.

Veertig en voor het eerst een vega(n) barbecue: Groen op Kolen
En de eerdere boeken van het duo

Ik kies …

En dan het dessert ‘brownie met gepofte biet’. Heerlijk, bijzonder en gewoon niet te geloven dat je dit op een barbecue kunt maken. Genoeg inspiratie dus. Wat zeker ook meehelpt is dat het boek op een heel fijne manier – ook met humor – is geschreven. Het nodigt uit tot lezen – bijna zoals een roman zoals ik al eerder schreef – en het prikkelt mij in ieder geval om iets met de recepten te gaan doen. Binnenkort maar eens inventariseren welke barbecue het beste bij ons past. Ik voel spontaan het meest bij een kamado.

Heb jij een barbecue? En wat is jouw favoriete vega(n) recept voor op de barbecue?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Voor de lancering van het (kook)boek ‘Groen op Kolen’ ben ik uitgenodigd. Het boek heb ik gekregen

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]