Ik wil...

Ik wil…

In Persoonlijk by Roryblokzijl8 Comments

“Ik wil…”. Hoe een interview zรณ inspirerend kan zijn en zelfs iets in jezelf wakker kan schudden. Ik vond dit interview in een mapje van een fiks aantal jaren geleden. Heel bijzonder. Destijds begon ik artikelen, interviews, uitgescheurde blaadjes uit een magazine, inspirerende quotes, bonnetjes en meer dingen die mij aanspraken te verzamelen. Eigenlijk als een soort van collage van die jaren.

De Vrouw

En toen stuitte ik dus op een uitgescheurde pagina van de rubriek ‘De Vrouw’ uit de LINDA. van echt wel heel lang geleden. Eigenlijk hoort de persoon die in de rubriek aan het woord is te vertellen over zijn (of haar) ideale vrouw. Maar dat kon hij niet heel eenduidig. Maar wรกt hij schreef raakt mij nu nog. En dus bewaar ik het nog steeds.

Ik wil meer

Een aantal dingen die deze persoon zei en waar ik zoveel bij voel: “Ik weiger een relatie aan te gaan waarin ik niets te klagen heb of waarin ik maatjes ben” en “Zestig procent van de Nederlanders is getrouwd met hun tweede keus”. Ik heb het overigens over een (best aantrekkelijke) ‘hij’. Ook al is hij inmiddels zestien jaar ouder dan tijdens het interview destijds in de glossy. Heel eerlijk? Eigenlijk begin ik hem nu vele malen interessanter te vinden dan toen hij jonger was. Misschien een generatieding.

Wat wil ik eigenlijk?

Afijn, ik dwaal af. De inspirerende uitspraken raken mij. Hij wil: “Ontbijten voor ze slapen gaan, samen de slappe lach krijgen, bij een slechte film op de bank in slaap vallen“. En eentje die vol binnenkomt: “Ik wil dat als ik haar zie, mijn maag duikt als bij een vrije val in de hoogste achtbaan“. Ik vind dit mooi, bijzonder en tegelijkertijd de normaalste zaak van de wereld. Al gaat het er niet om wat ik nu perse vind. En of ik het bovenstaande zelf wel of niet ervaar (zou het naรฏef zijn om dat te verwachten na ruim dertig jaar samen?). Het gaat om dat deze man mij ’triggert’ door zo duidelijk te zijn over wat hij wel of niet wil. Het doet mij nadenken. En dat is nooit verkeerd.

Ik wil...
Best goede interpretatie toch? Prachtig en heel charmant, NOT ๐Ÿ˜† En let vooral niet op de rommel op de achtergrond. Ik ben weer een poging aan het wagen tot opruimen…

Iets met Guido Weijers

Ik heb het natuurlijk over Guido Weijers. Een Nederlands cabaretier, een tv-persoonlijkheid (lees ik als ik vriend Google raadpleeg) en gewoon een leuke vent (vind ik als ik hem zo zie voorbijkomen op Instagram). Overigens is de interesse pas gekomen nadat ik – tegen mijn ‘geloof’ in – 31 december 2022 voor het eerst sinds jaren weer een oudejaarsconference had bekeken. In dit geval dus die van Guido. En wat een goede keuze is dat geweest.

Maak niet van jouw verwachting mijn verplichting!

De zin die mij het meeste is bijgebleven uit de conference is natuurlijk: “Maak niet van jouw verwachting mijn verplichting”. Als ik het goed begrijp was dat zijn vrije interpretatie van een uiting van dichter Derek Otte door wie hij geรฏnspireerd werd. Hoe dan ook. Ik leef naar die quote. Het opende mijn ogen en liet mij nog meer inzien dat je het nooit goed kan doen voor iedereen. En dat je dat zeker ook niet moet willen. De onderliggende boodschap zoals ik die voel: kies voor jezelf (daarmee word je ook een gelukkiger persoon. Zowel voor jezelf als voor anderen)!

Je leest, inspiratie ten top. Bewaar jij veel van vroeger (en welke dingen lees jij nog weleens door)?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl