Bezint eer ge begint? Bezinning is sowieso een mooi streven

Bezint eer ge begint? Bezinning is sowieso een mooi streven

In Gezichtsverzorging & make-up, Lifestyle, Persoonlijk by Roryblokzijl20 Comments

Bezinning. Ik merk dat ik er heel erg mee bezig ben. Een mooi streven in deze veranderende wereld. In deze lockdown / quarantaine situatie. Pas als je iets niet meer hebt, merk je wat je had. En dat was een enorme mate van vrijheid. Vrijheid om te doen wat je wilde. Werk te kiezen dat bij je past. Vrienden en vriendinnen te ontmoeten en zien. Restaurants en / of café’s die je bezocht, simpelweg omdat je er zin in had.

FOMO, burn-out en bore-out

Maar er was ook keuzestress. Fear of missing out (FOMO). Burn-out en bore-out. Allemaal dingen die in ons leven omhoog kwamen en waar we stress of spanning van kregen. Die het leven een stuk minder simpel maakten dan het leek. Of dat zinvol was? Of nodig? Geen idee, maar we staken elkaar – volgens mij – ‘en masse‘ ermee aan. Van gekkigheid wist je soms niet meer hoe je jouw agenda moest indelen om alles te kunnen doen dat zich aandiende. Werk, sociale contacten, privétijd met familie. Alles liep een beetje door elkaar heen.

Swipe away baby!

En nu we in een situatie zitten, dat de agenda noodgedwongen leeg is geveegd. Leeg moet worden geveegd. Weten we niet meer hoe we ermee om moeten gaan. Let’s face it. Ik vind het ook moeilijk. De bewegingsvrijheid die ik had. En die ik zo vaak onderschatte (Want man, ik heb wat af zitten klagen. Over het gebrek aan werktijd en ‘me-time’). En echt, dat klopte ook best wel. Maar nu merk ik pas ècht wat tijdgebrek is. Nu ik het niet meer heb, die tijd.

Help, wij zijn geen klussers!

Ik heb het dan met name over doordeweeks. Zo grappig om te lezen over mensen die hele huizen aan het opknappen zijn. Klussen in huis. Opruimen. Alles aan de kant schuiven. Zich vervelen zelfs. Hoe dan? Denk ik dan. Ik zei het al eerder. Thuisonderwijs, huishouden, thuiswerken. Je kind vermaken (ja, dat kan ze ook heus zelf. Maar als ouder vind ik het belangrijk om haar niet alleen te begeleiden met school, maar ook creatieve dingen te doen, samen te spelen, dansen, voetballen, zingen. Een balans te vinden tussen ‘moeten’ en ‘ontspannen’). Maar toch, ik vind het een ingewikkelde combinatie.

Bezinning versie 2020

Bezinning dus. Het bovenstaande zet mij echt wel aan het denken. Hoe is mijn leven tot nu toe geweest? Was het waardevol? En in welk opzicht. Deed ik oprecht wat ik wilde doen? Genoot ik van het leven dat ik leidde? Of was ik stiekem – nu ik richting de vijftig (50?!? vijftig ?!? Ik geloof het zelf nog steeds niet) aan het gaan ben – mijn leven al aan het evalueren. Of ik nog op de juiste plek ben. Met mijn werk, mijn  omgeving, mijn leven. Is dit wat het is? Of wil ik gaan voor wat ècht bij mij past? En wat is dat dan precies?

Het zet mij aan het denken

Begrijp mij niet verkeerd. Ik heb het niet over FOMO of over een ideaal leven. Ik heb het wel over een alweer jaren voortkabbelende levensfase. Van moeder op latere leeftijd met een kleine baby naar een best wel groot meisje van 8 jaar. De keuze voor het zelfstandig ondernemerschap omdat ik zo veel tijd met haar door kon en kan brengen. Het huis waar we alweer bijna 20 jaar geleden voor hebben gekozen in een woonplaats die destijds niet ideaal was, maar bij ons paste. Toen. En nu is nu. Bezinning 2.0.

Bezint eer ge begint? Bezinning is sowieso een mooi streven

De aarde wordt schoner

Het zijn overwegingen en gedachtes waar ik nog lang niet ‘klaar’ mee ben. En waarin deze quarantaine-periode heel nuttig kan zijn. En niet alleen voor mij trouwens. Ook voor onze omgeving. Je hoort het regelmatig om je heen. Rivieren die schoner worden, lucht die zuiverder wordt, mensen die gezonder gaan eten en minder vlees gaan nuttigen. Mensen die kijken naar milieuvriendelijker alternatieven. Merken als SPA die op hun manier ook iets willen bijdragen aan een mooiere wereld (al meer dan 130 jaar beschermt SPA met veel liefde haar ongerepte natuur. Het mineraalwater komt uit een van de grootste beschermde natuurgebieden van Europa). Maar wat doet het eigenlijk met mij persoonlijk? Als ik denk aan bezinning en ook goed voor jezelf zorgen?

Bezint eer ge begint? Bezinning is sowieso een mooi streven

Wat eten we vandaag?

We zijn (nog) meer zelf aan het koken en richten ons ook specifiek op verse groentes, fruit en gezonde alternatieven. Minder vlees (aten we al niet zo vaak meer), wel meer gerechten met vis en vegetarisch. Vloeibare braadboter zonder palmolie. Nootjes in plaats van chips (sidenote: ook wij graaien zo nu en dan nog in de chipszakken die we nog hadden liggen. En toegegeven. Soms moet je het ook gewoon lekker doen. Nu al zin in het biertje of wijntje van straks bijvoorbeeld). Ik kijk dankbaar naar de mooie kookboeken die ik in de loop van de afgelopen jaren heb mogen ontvangen en / of heb gekocht: Baru Belanda, Indorock, Hete Pepers, Midnight Chicken, Vis voor beginners en nu ook Falastin.

Bezint eer ge begint? Bezinning is sowieso een mooi streven

Bezinning betekent – voor mij – ook anderen helpen

Tegelijkertijd probeer ik de kleine ondernemer, de restauranthouder (bijvoorbeeld Mades Warung, Cindisch Soulfood), brouwerij (Scheldebrouwerij) of goede doelen (Voedselbank – heb je de actie van HAK groenten gezien? Zij verdubbelen de eerste 50.000 euro aan donaties, maar ook een kleinschaliger initiatief als Bosnian Kids) te ondersteunen waar ik kan. Want let’s face it. Ik ben zelf een ondernemer en op dit moment zijn de financiën om te huilen. Je kan je geld maar een keer uitgeven. Toch blijf ik proberen om regelmatig – al is het maar klein – een bijdrage te leveren of een ander te helpen.

Dankbaar!

Dus ben ik ook erg blij met alle mooie producten die ik toegestuurd krijg van merken en PR-bureaus. Waar ik mijn creativiteit op kan uitleven (testen, video’s maken, IGTV, binnenkort ‘live’ gaan met Claudia van Beautytag, foto’s maken) en waar ik oprecht van kan genieten. Wat dacht je van de heerlijke producten van Filorga voor de ogen? Optim Eyes. En how about de ‘crème universele’? Tegen eczeem en een droge, geïrriteerde huid. Heel fijn om op deze manier goed voor je huid te kunnen zorgen.

Bezint eer ge begint? Bezinning is sowieso een mooi streven

Smeren, goed voor jezelf zorgen. Ook een vorm van bezinning

Net als insmeren met een goed zonnebrandproduct zoals Hawaïan Tropic (verkrijgbaar in Nederland bij Kruidvat en Trekpleister). De producten hebben niet alleen een heerlijke geur, maar geven je ook het ultieme Hawaiiaanse vakantiegevoel. Met deze mooie, zonnige dagen is het van groot belang dat je – als je net zoals wij in het weekend echt ‘ontsnapt’ in eigen tuin – jezelf goed blijft insmeren en je huid beschermt tegen de (krachtige!) zon. Dankzij merken als Care Cosmetics (Let op! Komende vrijdag 10 april om half twaalf ’s middags dus een live unboxing samen met Claudia van Beautytag op Instagram), events als Meet the Makers en merken als Africa Organics en Beautykitchen blijf ik lekker bezig met testen, uitproberen en dus eigenlijk… goed zorgen voor je huid en jezelf.

Bezint eer ge begint? Bezinning is sowieso een mooi streven

Salonbehandeling in je eigen badkamer

Heb je van de week bijvoorbeeld de video’s en foto’s gezien van de ‘Pro at Home’-salonbehandeling (maar dan in mijn eigen badkamer) gezien die ik van het mooie high end merk ‘LooKx’ had ontvangen? Eigenlijk heeft dat testen en reviewen gezorgd voor een vrije zondagochtend waarin ik echt optimaal aandacht voor mijn huid en verzorging kon hebben. Ook een vorm van bezinning. Even uit het dagelijkse ritme en aandacht voor jezelf. Love it.

Bezint eer ge begint? Bezinning is sowieso een mooi streven

Lezen? Dat probeer ik zeker

Van de week kreeg ik van Danique de nieuwste (groene) editie van het magazine ‘Residence’ toegestuurd, een magazine waar H. en ik vroeger járen op geabonneerd zijn geweest. En gisteren viel het nieuwste nummer van het Moesson Magazine op de deurmat. Heerlijk! Leesvoer! Doordeweeks absoluut geen tijd, maar nu – in het weekend – pak ik mijn kleine momentjes. Wist je dat het Moesson Magazine al 64 jaar (in het begin heette het nog ‘Onze Brug’) de autoriteit is op het gebied van het Indische? Ook al zijn de financiën niet optimaal, een abonnement nemen op dit mooie magazine is iets waar ik absoluut geen moment spijt van heb gehad.

Bezint eer ge begint? Bezinning is sowieso een mooi streven

Van pinda naar tjabe rawit

Bij een abonnement kun je overigens kiezen voor het prachtige zilveren ‘pinda’-hangertje (dat heb ik jullie volgens mij al regelmatig laten zien op mijn IG), maar wist je dat je nu in de webshop een prachtig 100% zilveren tjabe rawit-hangertje kunt kopen? Wederom gemaakt in een klein atelier in Bali. Hoe leuk is het om als Indo zo iets moois te kunnen dragen (en waarmee je Moesson Magazine ook nog eens steunt?). Of neem gewoon een abonnement natuurlijk 🙂

Bezinning: goed voor jezelf zorgen

We genieten alweer een paar weken iedere dag van hele lekkere gefermenteerde drankjes in drie heerlijke smaken (appel, gember kurkuma en granaatappel). Ik heb het over de nieuwe ‘drinking vinegars’ van Lima (yep, ik heb het over azijn). Wij drinken het graag als klein laagje in een glas, met daaroverheen een laag bruisend water en een laag plat water. Vegan, 100% biologisch en een boost voor je imuunsysteem. En … zonder toegevoegde suikers. Een aanrader (wij drinken een glas per dag. Ook ons achtjarig dochtertje vindt het een aanwinst).

Bezint eer ge begint? Bezinning is sowieso een mooi streven

Very ginteresting!

Dan even nog over dat goed voor jezelf zorgen en bezinning. Dat kan natuurlijk ook bij een minder gezond snackje (toch weer die zak chips in mijn hoofd) of een heerlijk drankje. Om jezelf te verwennen. Want onderschat dat ook niet. Juist in deze tijden moet je ook echt zo nu en dan aan jezelf denken. Toen ik dan ook een prachtig pakketje met een mooi glas van Scheldebrouwerij en twee flesjes Ginnegapper toegestuurd kreeg van het PR-bureau was ik extreem blij. Ik heb het over een heerlijk huwelijk van CATZ dry gin en Scheldebrouwerij Belgian Blond. Gin-infused. Very ginteresting, n’est-ce pas?

Bezint eer ge begint? Bezinning is sowieso een mooi streven

Bezinning zorgt voor ondersteuning?

Ik heb maar meteen twee bierpakketten besteld van Scheldebrouwerij (kan bij Bierfamilie.nl, Mitraslijterijen of Belgian Beer Factory). Een voor ons (doen we vast een hele tijd mee. Of niet?) en een voor mijn broertje. Zoals iemand op Instagram heel mooi en treffend zei: “Zo ondersteun je als het ware twee families“. Mooi om te horen en zo voelt het zelf ook. Doe wat je kan. Steun goede doelen waar mogelijk. Als dat ok voelt en als je het kunt missen natuurlijk. Een glimlach naar iemand in een bejaardentehuis die geen bezoek meer mag ontvangen, een klopje op het raam van een kwetsbare in je omgeving. Een aanbod om een boodschapje te doen of iets anders. Dat kost niet zoveel, maar is ook onbetaalbaar.

Hoe gaat het met jullie in deze pittige tijden? En heb jij nog tips voor het steunen van goede doelen, kleine ondernemers of anders?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]