Blijf potverdomme nu eens binnen!

In Persoonlijk by Roryblokzijl14 Comments

Blijf binnen! Dat was en is een hele duidelijke richtlijn, toch? Blijkbaar niet. Dus aan de mede-Nederlanders die alle richtlijnen die de afgelopen week van kracht zijn geworden stelselmatig negeren. Heel lang kan ik mijn mond houden. Want oordelen is iets wat ik vervelend vind en wat ik liever niet doe. Maar door de foto’s, verhalen en waarschuwingen die ik voorbij zie komen kan ik gewoon even niet anders. Welk deel van wat het RIVM, onze Minister-President en de Koning ons vertellen begrijpen jullie nu niet? Hoe moeilijk is het om te begrijpen dat ‘binnen blijven’ een dringend verzoek is. Is het niet nodig voor jou, dan wel voor alle ouderen en kwetsbaren in jouw en onze omgeving.

We work hard for you, please stay at home for us

Mensen in de zorg werken zich een slag in de rondte om de juiste zorg te kunnen verlenen aan de Corona-slachtoffers, maar ook aan alle andere mensen die ziek zijn en in ziekenhuizen (komen te) liggen op zowel reguliere als IC-plekken (als er tenminste nog plek en mankracht over is). Ook zij geven aan: “Blijf binnen!“. Want als we het zich razendsnel verspreidende virus niet proberen te in te dammen, ervoor te zorgen dat het niet overal en nergens komt. Zodat ziekenhuizen overbelast raken, er een tekort aan bedden komt, personeel ook ziek wordt en uitvalt… dan kan je denken aan een doemscenario zoals wat je nu in Italië (of dichter bij huis, in Brabant) ziet gebeuren.

Ook ik was te laconiek

Hand in eigen boezem. Ik ben ook (te) lang wat laconiek over het COVID-19 (Corona) virus geweest. Let wel, dit was nog vóór de heldere en duidelijke richtlijnen vanuit de overheid (“Blijf zoveel mogelijk binnen“!) Maar de instructies vanuit de overheid en het RIVM zijn heel duidelijk. Dus jongens, ik begrijp er gewoon niets van als ik zie dat men in groepen de buitenlucht opzoekt! Natuurlijk ben ik zelf iemand die heel precies is. Iemand die nauwgezet instructies opvolgt. Waarom? Omdat men dat van mij vraagt. Omdat het zo hoort. Het gaat om het algehele belang hier, niet om de ego’s. Borden in het Vondelpark met ‘Houd minimaal 1,5 meter afstand‘ en dan toch hele volksstammen (inclusief kinderen) lopen en masse, gezellig in groepjes het park in? Kinderen spelen in groepen in speeltuintjes? Houd toch eens op!

Blijf potverdomme binnen!

Files naar het strand. Drukte in de bossen en parken. De uitleg? “Ja maar het is zulk mooi weer!” of “Maar de Japanse tuin staat nèt nu in bloei” of “Maar ik ben jarig” of zelfs “Maar ik ben al een week binnen geweest“. Who cares? Blijf gewoon binnen (of in je tuin of op je balkon for that matter). Als je het risico loopt om zelf besmet te raken. Of – erger nog – om anderen te kunnen besmetten. Niet alleen ouderen en kwetsbaren, maar ook zorg- en ander cruciaal personeel. Waarom zou je dat in godsnaam willen? En dan hebben we het nu nog ‘maar’ over drie weken! Wat is drie weken op een mensenleven? En als we op deze manier doorgaan – en wellicht sowieso – zijn we straks nog veel langer (misschien zelfs maanden) bezig.

De hele dag thuis zijn

Ja, ik vind het ook moeilijk om de hele dag thuis te zijn. Met zijn allen op elkaars lip te zitten. Thuisonderwijs te geven (hulde aan alle leerkrachten), thuis te ‘werken’ (want dat komt er amper van) en het gevoel hebben om opgesloten te zijn. Ja, ik ben die tuin na een week ook best wel zat. En goed, het is wellicht wat overdreven dat ik een ommetje in de wijk al spannend vind. En een ritje naar de supermarkt spannend. Maar ik neem wél mijn verantwoordelijkheid en blijf zoveel mogelijk binnen. Is het niet voor mijzelf, dan wel voor anderen. En ik kan oprecht met alle beste wil van de wereld niet begrijpen dat je expres zulke belangrijke richtlijnen, zoals die nu van kracht zijn, negeert.

Huilie huilie

En kom alsjeblieft niet met dat gezeur over een ‘conspiracy theory‘ of – nog een tandje erger – “Het is allemaal niet zo erg, hoor“. Ben jij een wetenschapper? Werk jij in de zorg? Ligt jouw Opa of vader in het ziekenhuis te vechten voor zijn leven? Nederland heeft er – lijkt wel – een paar miljoen ‘bondscoaches’ bij die via social media hun expertise graag met ons allemaal willen delen. En straks ‘huilie huilie‘ als het echt de verkeerde kant op gaat. Je kop in het zand steken, zo noem ik dat. En daar schieten we allemaal helemaal niets mee op.

Dit moeten we samen doen, dus blijf nou eens binnen!

Laten we dit nu alsjeblieft met zijn allen doen. En niet de belangrijke adviezen negeren omdat je er 1) er niet in gelooft (denk je nu echt dat de Minister-President en de Koning maar wat verzinnen en voor de lol op nationale televisie een toespraak en uitleg geven?), 2) geen zin in hebt of – het ergste – 3) het bewust negeert want “Zo erg is het allemaal niet“. En dan heb ik het nog niet eens over de ‘lolbroeken’ die bewust mensen in cruciale beroepen zoals de politie in het gezicht hoesten en luidkeels roepen dat ze Corona hebben.

Blijf alsjeblieft binnen

Excusez les mots, maar mensen – zonder paniek te willen zaaien – hoe dóm kun je zijn? Ja, dit is een oordeel. En ja, misschien ben ik wel iets te rigide in het opvolgen van regels / richtlijnen. Maar ik zou het mijzelf niet vergeven als door mijn toedoen straks iemand ziek wordt en misschien wel overlijdt. Kun je dat voorkomen? Nee. Ook in de zorg kunnen mensen zelf besmet zijn en anderen besmetten. En feit is dat een groot percentage Nederlanders besmet gaat raken. Maar als we dit niet met zijn allen doen (op een manier die er hopelijk voor zorgt dat het voor de zorg behapbaar blijft om mensen te kunnen blijven helpen), dan zou de situatie zo maar (nog) veel erger kunnen worden. Dat moet je toch niet willen?

#ikblijfthuis

Dus luister alsjeblieft naar de richtlijnen zoals die worden aangereikt. Lees de quotes van Rumag, kijk naar de posts van ‘De broer van Roos’ en doe er je voordeel mee. #ikblijfthuis #blijfbinnen of voor de hardnekkige ego-trippers #staythefuckathome…

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]