Iets tussen smetvrees en schone handen in

In Lifestyle, Opvoeding, Persoonlijk by RoryblokzijlLeave a Comment

Smetvrees? Daar noem je nogal wat. Ik durf te zeggen dat ik het gevoel heb dat ik daar wel wat van heb meegekregen in mijn jeugd. Mijn moeder was erg gericht op een extreem goede hygiëne. Aldus waste ik overmatig vaak mijn handen. Dat het erger werd is denk ik begonnen in de tijd dat ik naar de middelbare school ging. Het was spannend. Het was veel. Niet alleen de leerstof van het Atheneum, maar ook de medescholieren om mij heen. Je komt van een relatief ‘veilige’ en beschermde omgeving in een oase van nieuwe ervaringen terecht.

Brugpieper

Want ineens ben je weer de jongste. Een zogenaamde ‘brugpieper’ zoals ze dat destijds noemden. Herkenbaar? Die ontzettend grote schooltas die je van je ouders kreeg – en waar je best mee werd gepest – terwijl je zo veel liever de rugzak wilde hebben waar iedereen mee liep. Dat die gewenste rugzak onhandig, zwaar en niet zo beschermend voor je boeken was? Never mind. Kortom. Meedoen met de mensen om je heen. Dat wilde je toen graag.

Smetvrees?

Die rugzak is er uiteindelijk wel gekomen. De spanning ging in de loop der jaren – toen ik mij meer en meer ging ontwikkelen tot een eigen individu – gelukkig weg. Dat overmatige handen wassen is gebleven. Zelfs tot ver in mijn twintiger jaren. Toen ik allang van school af was. Mijn eerste baan had gevonden. Het was lastig, heel lastig. Met name omdat ik het niet wilde laten merken aan mijn omgeving. Smetvrees? Ik weet het niet. Maar ik vind dat ook niet zo interessant.  Afijn, ik ben er vanzelf vanaf gekomen. Zonder therapie. Zonder hulp. Gewoon omdat ik dat wilde.

Kan je bij jou van de vloer eten?

Maar waar het nu eigenlijk om gaat. Dit gedrag (wat grenst aan smetvrees) wilde ik absoluut niet overbrengen op mijn kind. En dus heb ik het heel anders aangepakt. Handen wassen? Dat is belangrijk. Met name na het toiletbezoek. En voor het eten. Maar tussendoor? Ik laat het veel meer los. Hoe ze dat op school doen? Ik heb er gewoon maar vertrouwen in. Net zoals wanneer ze een stukje brood laat vallen. Bij ons binnen in huis? Snel oppakken, blazen en gewoon verder eten. Hebben we het over de vloer in bijvoorbeeld een trein dan is het natuurlijk een heel  ander verhaal.

Iets tussen smetvrees en schone handen in

Iets tussen smetvrees en schone handen in

Hoe vaak was jij je handen?

Ik ben ervan overtuigd dat kinderen een soort natuurlijke weerstand moeten opbouwen. Als je te vaak je handen wast dan draagt dat daar niet aan bij. Eerder aan de eventuele ontwikkeling van iets als smetvrees. Maar wat ik wél vind. Als je kind zijn handen wast. Dan is het handig om dat wel goed te doen. Want mijn dochtertje is de laatste tijd naar verhouding best vaak ziek geweest. In december een longontsteking en aansluitend een blaasontsteking. In januari zeven dagen erg hoge koorts. Of dat nu met hygiëne te maken heeft of met pure pech maakt in dit geval niet zoveel uit. Maar het heeft mijn aandacht op het regelmatig handen wassen weer verscherpt.

Iets tussen smetvrees en schone handen in

Iets tussen smetvrees en schone handen in

And here comes… Mr Sparkles!

Toevallig kwam op dat moment een nieuw product in mijn vizier. De nieuwe vloeibare handzeep voor kinderen van Squid Soap. Wist je dat dit product is genomineerd voor de Baby Innovation Award? Superleuk. Als je kind met zijn handje op de zeep dispenser drukt, dan laat die een magische inktstip achter op de hand. Na minimaal 15 – 20 seconden handen wassen met de zachte zeep verdwijnt die stip weer. Speciaal ontworpen om jonge kinderen te leren op de goede manier hun handen te wassen. De dispenser heeft trouwens een leuke groene (Bubbles) of oranje (Sparkles) inktvis die je ook los kunt maken. Zo kan je er in bad mee spelen.

Iets tussen smetvrees en schone handen in

Iets tussen smetvrees en schone handen in

Maar wat vindt Mila er nu van?

We namen de proef op de som. Het eerste wat haar aandacht trekt is – in dit geval – Mr Sparkles. Het voelt zacht en fijn aan. Ze verheugt zich nu al om met het beestje te spelen tijdens haar badtijd. Maar dan de ‘magische’ inktstip natuurlijk. Eerlijk is eerlijk. Het is nieuw, dus spannend. Ze moest er even aan wennen. Maar nadat ik het voor had gedaan (best leuk zo’n oranje inktvlekje op je hand) was het hek van de dam. “Mama, mag ik zo weer mijn handen wassen?“, was haar vraag. Ik zeg: missie geslaagd.

Iets tussen smetvrees en schone handen in

Kinderen en handen wassen. Is het bij jou thuis een issue of niet? En hoe los jij het op?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Squid Soap is inmiddels verkrijgbaar bij Etos en AH.nl

Dit product heb ik ontvangen