Vies, viezer, viest? #nietstofzuigchallenge

In Lifestyle by Roryblokzijl6 Comments

Vies? Of het vies is? Bij mij thuis? Correctie, bij óns thuis? Ik dacht het niet. Maar om nu te zeggen dat het steriel is? Neuh. Maar is steriel eigenlijk wel goed dan? Voor een opgroeiend kind, die haar afweer aan het opbouwen is? Ik dacht het niet. Vandaar dat ik het ook aandurfde om mee te doen aan de #nietstofzuigchallenge. Samen met 11 andere bloggers mochten wij een week lang niet stofzuigen. Nee, ook niet stiekem een kruimeldief (die ik niet heb overigens) gebruiken. Maar wél stoffer en blik, gelukkig!

Viezig, morsig, rommelig

Ik ben dus niet meer van het ‘steriele’. Nee, doe mij dan maar – een heel klein beetje – vies. Of ok, viezig misschien. Morsig? Rommelig. Dat laatste klinkt beter. Vies doet mij denken aan dat programma waarbij twee schoonmaaksters – moeder en dochter – gaan schoonmaken bij mensen thuis. Zoals de huiveringwekkende aflevering waarbij ze bij een studentenhuis kwamen. En achter de oven een dode rat (!) vonden. Brrrrrr.

Eten van de vloer

Bij ons? Kon je vroeger van de vloer eten. Maar er gingen dan ook hoeveelheden Dettol doorheen (is dat nu niet verboden trouwens, Dettol?), niet normaal. Ik was volledig gericht op een – nagenoeg – steriele woonomgeving. Liep er iemand met vieze schoenen in huis? Ik dweilde met een scheut Dettol. Het toilet? Werd natuurlijk iedere dag schoongemaakt met … je voelt ‘m al.

Doorslaan met ‘vies’ vinden

Je leest het goed. Ik sloeg wat door wat ‘vies’ betreft. Want sowieso droegen en dragen we zelf geen schoenen in huis. Wel sloffen. Of sokken. Of – in de zomer – soms blote voeten. Nee, dat verwachten we niet van bezoek of visite. Dat dan weer niet. De normale frequentie van stofzuigen? Dweilen? Tegenwoordig? Dat gebeurt regelmatig. Een paar keer per week. Whut?!? Niet dagelijks? Nee, en ook niet met een klein kind in huis. Been there, done that.

Vies, viezer, viest? #nietstofzuigchallenge
Tijdens de #nietstofzuigchallenge was duidelijk dat ik toch echt heel veel haar verlies

Zo vies is het allemaal niet hoor

Ik vind dat namelijk niet nodig. Want als tegen-reactie op vroeger: “Zo vies is het niet“. Ik wil niet dat ons dochtertje in steriliteit opgroeit. Gezond? Is een weerstand opbouwen. Iets laten vallen -zoals een stukje brood -, dat snel oppakken, blazen en dan toch opeten. Vroeger zou ik dat echt niet voor mogelijk hebben gehouden. Tegenwoordig ben ik een stuk losser. Natuurlijk hangt het overigens wel af wáár je dat laat vallen. Je eigen keuken is weer heel anders dan de straat of de vloer in een trein. En verschilt ook naar gelang wat je laat vallen.

Spatjes? Moet je jouw handen wassen

Maar ik ben dus wat makkelijker geworden. Want die hang naar steriliteit? Kwam natuurlijk ergens vandaan. Mijn moeder was nogal gericht op ‘schoon’. Als je een appel niet zou wassen voordat je ‘m gaat eten? Dan kon je ziek worden. Een dood diertje oppakken. Snel en héél goed je handen wassen, want anders word je ziek. Natuurlijk heeft het ook met de aard van het beestje te maken (lees: mijzelf). En waste ik niet een, twee, maar rustig drie keer mijn handen. Om zeker te zijn dat ze schoon werden.

Vies, viezer, viest? #nietstofzuigchallenge
Hier lach ik nog … (photocredits: dochtertje Mila van 5 jaar)

Smetvrees? Liever niet

Tot aan een lichte vorm van smetvrees toe. Waar ik overigens zelf helemaal vanaf ben gekomen. Maar mijn dochtertje? Wens ik dat zeker niet toe. Dus stofzuigen we regelmatig, maar zeker niet elke dag. Veeg ik standaard met stoffer en blik na een maaltijd wat bij. Dweilen? Een of twee keer per week is genoeg. Toiletten? Die maak ik wel heel regelmatig schoon, maar eigenlijk ook niet iedere dag.

 #nietstofzuigchallenge

Maar de #nietstofzuigchallenge dus. Mag ik even zeggen dat ik wel heel blij ben dat die voorbij is? Want een week helemaal niet stofzuigen is toch best lang. En met onze (mini) stoffer en blik op je knieën je huis door is het ook niet helemaal. Toen ik ook nog vergeten was dat ik afgelopen zondag mijn verjaardag zou vieren werd ik toch wat sip. Maar nee. De challenge was tot en met zondag. Dus dat. Ik heb mij er netjes aan gehouden.

Vies, viezer, viest? #nietstofzuigchallenge
Brrrr. Op de laatste dag van de challenge is dit zo’n beetje het resultaat. Let niet op de gekke hand. Door de selfie lijkt mijn hand meer een voet (volgens mijn dochtertje), hahaha!

We kunnen het makkelijker maken èn leuker!

En nu? Met deze fijne, nieuwe, zakloze Sauber V60? Met een snoer van maar liefst 10 meter. En energielabel A. Zou het zomaar kunnen gebeuren dat ik nog een extra keertje stofzuig. Want onze oude stofzuiger – die al behoorlijk aan het stukgaan was – is best zwaar. Heeft een Hepa-filter dat minimaal een keer per jaar vervangen moet worden (irritant!) en een relatief kort snoer. Ik kan je in alle oprechtheid zeggen dat de eerste keer stofzuigen met de nieuwe stofzuiger een feestje was. Hence, mijn outfit. We kunnen het niet alleen makkelijker maken, maar ook leuker!

Vies, viezer, viest? #nietstofzuigchallenge
Omdat je van iedere dag een feestje moet maken (is mijn motto). En dus ook van … het stofzuigen!

Rory’s review

Natuurlijk gaat het ook om daadwerkelijke bevindingen en niet alleen om de opluchting weer te mógen stofzuigen. Aldus. De Sauber V60 houdt lekker vast door de handgreep. Hij is relatief licht. Hij rolt lekker mee èn ik vind het lange snoer prettig. Ideaal dat er geen stofzuigerzak in zit. Al moet ik nog wel uitvinden hoe het is om met enige regelmaat het stofreservoir te legen. Maar ook om zowel het motorfilter, plastic stoffilter als de Hepa luchtuitlaatfilter te reinigen. Anyway, een keer in de zes maanden lijkt in ieder geval goed te doen, toch?

Vies, viezer, viest? #nietstofzuigchallenge
Ook in mijn casual outfit blijf ik lachend stofzuigen!

Hoe vaak stofzuig jij in huis? En in welke ruimtes meer of minder?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Deze stofzuiger heb ik toegezonden gekregen

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]