Waarom ik een bloedhekel heb aan strijken... en de oplossing: strijkvrije overhemden

Waarom ik een bloedhekel heb aan strijken… en de oplossing: strijkvrije overhemden

In Lifestyle by Roryblokzijl13 Comments

Echt hè? Rory en strijken… is absoluut geen goede combinatie. Sterker nog, kleine reparaties aan kleding verrichten? Dat past ook niet goed bij mij. Daarover later meer. Om hier meteen over te beginnen zou een enorme deuk in mijn ego veroorzaken en jullie eerste (of zoveelste) indruk van mij verpesten. Laat ik bij het begin beginnen. Strijken. Het is iets wat mijn moeder altijd – met veel ergernis en tegenzin – deed, maar het was iets dat ze heel goed kon. Alle overhemden van mijn vader werden netjes glad gestreken en daarna gevouwen op een manier dat je ze – bij wijze van spreken – bij de lokale C&A neer zou kunnen leggen.

Puberaal gedrag ten top

Je zou zeggen dat ik daar iets van had kunnen meekrijgen, leren zelfs. Niets is minder waar. Ik moet namelijk eerlijk toegeven dat ik in mijn jonge jaren nooit iets heb hoeven doen thuis. Niet afwassen, afdrogen, schoonmaken. Niets. Het enige dat ik hoefde te doen was mijn kleding niet dumpen op de geijkte stoel in de slaapkamer (niet gelukt) en vieze kleding in de wasmand doen (ook dat was een uitdaging). Ja, mijn moeder had het niet makkelijk met mij. En hoe erg is het dat ik dat als kind totaal niet in de gaten had.

Waarom ik een bloedhekel heb aan strijken... en de oplossing: strijkvrije overhemden

Het is hier geen hotel!

De zin: “Het is hier geen hotel” werd diverse malen geopperd. En ik trok mij er geen steek van aan. Vond het maar onzin. En ik zag mijzelf als een soort van slachtoffer. Belachelijk natuurlijk. Want alle was werd voor mij gedaan, het werd netjes opgehangen. En vervolgens – als het allemaal droog was – begon mama gewoon met het strijken van de hele bups. Waarna ze het meticulously opvouwde (en met een beetje mazzel ook nog in mijn kledingkast legde). En dat vond ik destijds heel normaal. Hoe anders is dat nu.

Iets met een dekbed strijken (not)

Toen ik uiteindelijk ging samenwonen heb ik het heus wel geprobeerd. Maar als snel vond ik het allemaal zo niet nodig. Hoezo strijken? Je kan toch ook prima die spijkerbroek even gladstrijken met je handen? Een dekbedovertrek set strijken? Wat een onzin. Je gaat er toch in slapen? En langzaam maar zeker gold dat voor steeds meer items. Zoals bijvoorbeeld ook de 168 overhemden van H. Ja, we waren in een fase beland dat we allebei op kantoor werkten. En hij na een dag een overhemd in de was deed (begrijp ik ook volkomen!) Alleen dat strijken na het wassen? Brrr.

Waarom ik een bloedhekel heb aan strijken... en de oplossing: strijkvrije overhemden
Let op de mooie details zoals de embroidery

Soms loopt het anders

Uit verplichting heb ik het overigens wel gedaan. Jarenlang. Je kent het wel, alles laten oplopen en dan ineens vol protest beginnen aan de enorme stapel. En heb je ooit wel eens een overhemd gestreken? Eerst de mouwen, dan het boordje, het jukstuk en dan uiteindelijk de panden. Waarbij je niet te hard op de knoopjes moet rossen met een heet strijkijzer, want dan gaat het – ik spreek uit ervaring – mis. Het duurde dan ook niet lang voordat ik oplossingen begon te zoeken (eerst streek zijn moeder zijn overhemden, vervolgens hebben we een betaalde oplossing gezocht) totdat daar ineens de pandemie kwam en we allemaal thuis moesten werken.

Ik strijk, jij strijkt, wij strijken (niet)

Had ik trouwens al eens verteld dat ik – wat voor mij spreekt is dat ik toen hoogzwanger was – een knoopje aan een van zijn overhemden moest naaien? Vraag mij niet hoe ik het voor elkaar heb gekregen, maar de schaar belandde ineens in het rugpand waar ik vervolgens een jaap van 10 centimeter in heb geknipt. Triest. Dat is waar. Maar erna heb ik nooit meer iets hoeven te maken. Of moet ik zeggen ‘mogen’ maken? Afijn, dat over herstelwerk, nu meer over het strijken. In de loop der jaren heb ik allerlei handige attributen verzameld om strijken makkelijker te maken zoals een mini strijkplankje, een stoomstrijkijzer, een nieuwe hoes. Het mocht niet baten.

Waarom ik een bloedhekel heb aan strijken... en de oplossing: strijkvrije overhemden

Van loungewear naar overhemden

En voor mijzelf? Strijk ik al überhaupt niets. Nergens voor nodig houd ik mijzelf altijd voor (los van het feit dat heel incidenteel een bepaald kledingstuk stiekem meeging naar de strijkservice). Dat ik zelf ook weleens overhemden droeg laat ik maar even achterwege. Maar toch. Nu het thuiswerkadvies waarschijnlijk komt te vervallen, de evenementen sector weer open gaat en eindelijk de horeca ook weer langer open mag (ik had zo met iedereen te doen de afgelopen jaren) gaat natuurlijk iedereen weer wat meer kantoor- en werkkleding dragen en dus ook overhemden. Hoe tof is het dan dat je bij Hemd voor Hem ook terecht kunt voor strijkvrije overhemden?!? En nu komt het … niet alleen strijkvrije overhemden voor heren (denk aan merken als OLYMP, Profuomo, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Seidensticker, Eterna of Casa Moda), maar ook voor… dames!

Easy Peasy

In allerlei kleuren (van zwart en grijs tot ook lichtroze) en mooie fits (normale pasvorm maar ook slim fit). In een samenstelling van 100% katoen maar ook een variant met wat elasthan. En wist je dat ik al jaren verlang naar een eenvoudig doch doeltreffend wit overhemd? Een mooi basic item voor naar kantoor, een netwerk afspraak, maar ook een hemd dat niet misstaat op een (casual) feestje of ander samenzijn. Een overhemd dat voelt als een shirt. Easy does it. En hoe heerlijk is het dan dat je deze overhemden na gebruik in de was doet en erna gewoon ophangt, zonder dat je ze hoeft te strijken? Dus hoe tof is het dat ik dit mooie witte overhemd van Seidensticker kreeg toegezonden? To put it to the test?

Waarom ik een bloedhekel heb aan strijken... en de oplossing: strijkvrije overhemden

En… hoe zit het Rory?

Ik zeg je: ideaal! Op de foto’s laat ik je zien hoe fijn het is om een basic item (van hele goede kwaliteit!) in je kast te hebben hangen. Je kledingkast weerspiegelt echt wie je bent. Nu ik al tijden aan het opruimen ben geweest is dat wat er over is gebleven echt ‘Rory’ geworden. En dat betekent veel glitter en glam. Maar die basics zijn ideaal en noodzakelijk om te combineren. Daarom het witte overhemd op de pailletten broek (feestelijk), of juist op een skinny jeans met cowboy boots (casual stoer), onder een zwart pak (stijlvol en corporate). The sky is the limit.

Draag jij weleens overhemden en welke combinatie hierboven is favoriet bij jou?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

Het genoemde strijkvrije overhemd (voor dames) heb ik toegestuurd gekregen

disclaimer