De zin en onzin van UV-(zwem)kleding

In Babytalk, Lifestyle, Persoonlijk by Roryblokzijl3 Comments

Ja, ik gebruik voor mijn kind – heel graag – zonwerende kleding, ook wel UV-(zwem)kleding genoemd. Ik heb het gevoel dat het daadwerkelijk bijdraagt aan het beschermen van haar kwetsbare kinderhuid. En niet alleen dat. Ik geloof ook heilig in goed insmeren. Met een zonnebrandmiddel met minstens factor 50. Ook zet ik haar een waterpetje op. Met een grote klep aan de voorkant en een flap aan de achterkant die over haar nek en oortjes valt (gevoelige plekken waar vaak vergeten wordt te smeren). Doordat ze met het waterpetje ook in het water kan, houdt het haar koppie nat en koel. Want ook een zonnesteek ligt op de loer.

De zin en onzin van UV-(zwem)kleding
Het mooie en meisjesachtige zwempetje (UPF 50+) is afkomstig van het Duitse merk Playshoes. Op de foto is de klep omhoog geduwd. Het tuniekje is van Snapper Rock (Nieuw Zeeland).

De zin en onzin van UV-(zwem)kleding
Zo hoort de klep van het zwempetje te zitten. Zie je hoe de flap over haar nek en oortjes valt?

Vroeg geleerd is oud gedaan

Rory, wat een angsten allemaal! Nee hoor, ik wil niet leven uit angst. Wel wil ik bijdragen aan een stukje bewustwording over hoeย je de huid van – met name kleine – kinderen goed kunt beschermen tegen de kracht van de zon. Zodat in ieder geval de basisย goed is. Want wist je dat het erg belangrijk is dat je kind in de eerste (drie) jaren van zijn of haar leven niet verbrand? Dat kan behoorlijke gevolgen hebben later in het leven. Stichting Melanoom deelde een filmpje dat mij echt raakte. De moeite van het kijken zeker waard.

De zin en onzin van UV-(zwem)kleding
Een driedelige set van Snapper Rock (UPF50+). Het t-shirtje kan je ook zonder het topje eronder dragen

De zin en onzin van UV-(zwem)kleding
Of het topje en broekje zonder het t-shirtje. Alledrie de items zijn UPF50+

Bestond UV-(zwem)kleding al in de jaren zeventig?

Ik geloof dat ik zelf als kind amper of nietย ben ingesmeerd. Laat staan dat ik UV-werende kleding
kreeg (dat bestond denk ik in de jaren zeventig nog helemaal niet). Vaak kreeg ik te horen: “Maar jij bent Indisch. Je huid is al wat getint, dus jij kan toch niet zo makkelijk verbranden“. Leuk bedacht, maar niet waar. Afgelopen vakantie in Portugal nog. De zonkracht was heel hoog. Ik had goed gesmeerd met factor SPF 30 รจn SPF 50 (dacht ik). Maar toch niet goed genoeg. Te dun ingesmeerd, of gewoon niet zorgvuldig genoeg. Want ik was toch verbrand. Een klein beetje maar. Ik heb het over een rode huid die wat gevoelig aanvoelde. Gelukkig geen rode brandblaren inclusief vervellen.

De zin en onzin van UV-(zwem)kleding
Deze ‘adorable’ tuniek is superhandig als ‘after sun beach wear’ op het strand of gewoon op straat. Handig om over de UPF50+ zwemkleding te dragen. Eveneens van het leuke – en mijn favoriete – Nieuw Zeelandse merk Snapper Rock

Beren op de weg zien

Noem mij voorzichtig. Of voor mijn part een overbezorgde – veertigplus – moeder (een van de opmerkingen die ik weleens hoor: “Jij bent ouder dus jij ziet meer beren op de weg“). Het zal wel. Maar aan mij zal het niet liggen. Wat Mila later zelf wil en doet is aan haar. Maar wij – als ouders – zijn verplicht haar in de jaren dat ze het zelf niet kan beslissen zo goed mogelijk te verzorgen en informeren. Althans, dat vind ik.

UV-(zwem)kleding? Ik vind het een uitvinding

Ik begrijp niet dat ik niet veel eerder aan UV-werende kleding ben begonnen. Aan de andere kant zijn we de eerste drie jaar van haar leven alleen binnen Nederland op vakantie gegaan. Dus ja, we hebben niet hรฉle zonnige vakanties meegemaakt. Daarentegen moet je de kracht van de zon niet onderschatten. Want ook in het voorjaar (misschien wel juist) kan de zonkracht heel hoog zijn. Tussen 13 en 15 uur niet in de zon, is een regel die ik dan ook graag hanteer. Al lukt het niet altijd om je daar aan te houden.

De zin en onzin van UV-(zwem)kleding
Voor de geรฏnteresseerden – haarband: Zenner, clogs: Van Haren

Mens, wat doe je ingewikkeld!

Want dat vind ik dan ook weer. Te moeilijk doen. Ingewikkelde situaties creรซren. Is niet handig. Dat is niet wat ik mijn dochter mee wil geven. Je doet je best zoals je dat als moeder, als ouder altijd zult doen. Maar vanuit de flow werkt alles altijd beter. Dus ben je bijvoorbeeld tijdens de laatste vakantiedag niet zo ‘in the mood‘ om heen en weer van en naar het strand te rijden? Dan ga je toch lekker uitgebreid lunchen in het strandtentje in de schaduw? Iets met loslaten en vertrouwen hebben.

UV-Fashions staat inmiddels in mijn favorieten

Sinds Mila’s vierde verjaardag heb ik een hele fijne webshop ontdekt met zonwerende kleding: UV-Fashions. Vorig jaar รจn dit jaar heb ik zelf een ontzettend mooie tankini voor Mila gekocht van het merk Snapper Rock. Een merk met een prachtige collectie UV-(zwem)kleding. Oorspronkelijk uit Nieuw Zeeland, dus dan heb je ook het gevoel dat de producten in een land zijn ontwikkeld met een hoge zonkracht. Het draagt voor mij bij aan het gevoel van veiligheid en weerbaarheid tegen de zon. Waarbij je natuurlijk altijd en regelmatig (elke anderhalve ร  twee uur) je kind moet blijven insmeren met een hoge beschermingsfactor op de onbedekte delen. Want dat doet zwemkleding met UPF50+: op de bedekte delen hoef je niet te smeren (en bij een standaard t-shirtje wel).

De zin en onzin van UV-(zwem)kleding
Deze tankini (wederom UPF50+ van Snapper Rock) kocht ik in 2016 bij UV-Fashions. Het petje (UPF50+ van het Zweedse Swimpy) kocht ik ook bij de webshop en is ideaal voor de bescherming van nek, oortjes en gezicht

Wat zegt UV-fashions zelf

De UV-kleding die je op onze website vindt leent zโ€™n UV-werende kracht aan een speciale weeftechniek. Dit betekent dat er geen chemicaliรซn aan de pas zijn gekomen om de stof bestendig te maken tegen straling. Al onze UV-zwemkleding heeft een factor 50+, hetgeen betekent dat 97,5% van de zon geblokkeerd wordt op de plekken die je hiermee afdekt. In tegenstelling met een groot aantal zonnebrandcrรจmes beschermt de kleding uit ons assortiment zowel tegen UVA- als UVB-straling.

Zonlicht bestaat voor zoโ€™n 95% uit UVA-straling. Blootstelling aan UVA is verantwoordelijk voor de het verouderen van de huid, waar UVB zorgt voor verbranding. Wanneer de huid op jonge leeftijd verbrand raakt verhoogt dit de kans op het ontwikkelen van huidkanker op latere leeftijd. Door UV-kleding en UV-zwemkleding te dragen verklein je dus het risico dat jij of jouw kinderen in aanraking komen met deze ernstige huidaandoening.

De zin en onzin van UV-(zwem)kleding
Geweldige set van Snapper Rock. UPF50+ badpakje en zwem t-shirt. Helaas viel deze set in exact dezelfde maat veel groter. No worries: volgend jaar kan ze het aan

Snapper Rock

Overigens is dat wel een dingetje. De maatvoering. Ik kan mijzelf best wel een ervaringsdeskundige noemen omdat dit de derde keer is dat ik artikelen heb besteld van dit – overigens hele fijne, hippe – merk (heb je al die leuke prints gezien?). In principe is de pasvorm normaal. Maar soms kan dezelfde maat ineens kleiner uitvallen en soms juist groter. Bij twijfel zou ik persoonlijk altijd voor de grotere maat gaan. Dat is het voordeel bij kinderen. ย Ze groeien er uiteindelijk altijd in.

UV (zwem)kleding, zin of onzin?

Zin! Want ook al houdt een gewoon simpel wit (droog) t-shirt ook straling tegen. Het verschil zit erin dat het eenย bescherming biedt vergelijkbaar met SPF15 (en als het t-shirt nat wordt dan nog veel minder). UV-werende (zwem)kleding daarentegen biedt een bescherming van SPF50+ Wel een aandachtspunt. Als je kind de natte kleding zat is en zich omkleedt in een ander zwempakje wat dan weer de eerder bedekte delen blootstelt aan de zon? Dan moet je hรฉรฉl goed smeren, want die plekken zijn extra kwetsbaar.

Hoe vaak smeer jij je kinderen in? En koop jij UV-(zwem)kleding voor je kind?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Deze – zelf uitgezochte – producten (UV-kleding en UV-zwemkleding) heb ik gekregen