De kinderhuid goed verzorgen? Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen

In Babytalk, Lifestyle by Roryblokzijl11 Comments

De kinderhuid? De huid van je kind verzorgen? Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen. “Hou eens op. Laat de baby- en kinderhuid met rust.“, zou je kunnen denken. Want natuurlijk is diezelfde huid erop gebouwd om zichzelf te kunnen herstellen. Ik heb het dan ook niet over hetzelfde scala aan verzorgingsproducten als wat ik nu – als veertigplusser – hanteer. Ik heb het eigenlijk over de basisbeginselen van de huidverzorging. En op dit moment meer specifiek over hoe je de huid van je kind beschermt tegen de zon.

Het zonnetje kan toch geen kwaad?

Het begint namelijk al in het voorjaar. Een schraal zonnetje begint zich af te steken aan de horizon. Je denkt misschien: “Ach, het is nog zo vroeg in het seizoen. Die zon kan geen kwaad“. Maar juist dan is de kracht van de zon al heel sterk. En kan de straling zo je huid binnendringen. Zeker in de kwetsbare huid van een baby of kind. Hoe kan je die huid nu het beste beschermen? Ik geef je een aantal tips, die mij altijd hebben geholpen.

Baby’s niet in de zon

Een baby? Nooit in de zon. Ook niet onder een parasol (deze laat gewoon de zonnestralen – al is het in mindere mate – door). Dus wat ik ooit tijdens een vakantie op Bali zag? Een baby van een paar weken oud, slapend onder een parasol op het heetst van de dag? Voor mij:ย Not a good idea.

Iets met een parasol aan een kinderwagen

Wandelen met je baby? Natuurlijk moet dat kunnen. Ook in de zomer. Maar dan wel met een speciale parasol voor aan de wandelwagen graag. Ik keek even terug naar de parasol die ik destijds had aangeschaft voor mijn Stokke Xplory. Stokke zegt: “De parasol voor de Stokkeยฎ Xploryยฎ kinderwagen is door een onafhankelijk testinstituut op bescherming tegen UV-straling getest en bleek een Ultraviolet Protection Factor (UPF) van 50 te hebben, wat als “uitstekende bescherming” geldt. Maar het is ook met bescherming af te raden om jonge kinderen langere tijd aan direct zonlicht bloot te stellen“. Dus dat.

Zon op de huid van je baby

En als je baby toch zo nu en dan wat zonnestralen vangt? Ik begon al vrij vroeg – op aanraden van de apotheek – met het insmeren van zonnebrandcrรจme. Factor 50, speciaal voor baby’s. Ik weet het. Er zijn voor- en tegenstanders van hoe goed zonnebrandcrรจme nu daadwerkelijk is. Feit blijft dat schade door verbranding (door de zon)ย die baby’s en kinderen tot aan hun derde jaar oplopen, schadelijk kan zijn op lange termijn. Uit angst leven? Nee hoor, maar wel ‘better safe than sorry‘.

De huid van je kind goed verzorgen? Je kan niet vroeg genoeg beginnen
Dit product van Ultrasun (BabySPF50+) kreeg ik toegestuurd en kende ik nog niet. Mila vindt het overigens naar walnoten ruiken (= lekker). Wat erg fijn is? De ‘airless’ pomp

Bescherm de kinderhuid

Ga je met je dreumes, peuter of kleuter naar het strand? Wat dacht je van badkleding – zwembroek, badpak of zelfs t-shirts of complete onesies – met een ingebouwde bescherming zoals UPF 50? Ik heb het pas vorig jaar ontdekt (mijn dochtertje was 4 jaar destijds). Dat had ik veel eerder kunnen doen. Let wel. Het was pas het tweede jaar dat we – een weekje – naar het buitenland zijn geweest. Alle jaren ervoor zijn we in Nederland gebleven. Je begrijpt … amper zon.

Wat is een waterpetje nu weer?

Een petje! Altijd heel slim om te doen. Ik heb een zogenaamd ‘waterpetje’ aangeschaft, ook weer met ingebouwde zonbescherming. Ik noem het waterpetje omdat je er ook mee het water in kunt gaan. Fijn materiaal. Een flinke klep voor en een ‘flap’ achter bij de nek die ook nog eens de oren beschermd. Ideaal. Heb je dat niet? Dan zeker een gewoon petje. En maak het lekker nat zo nu en dan. Zo kan het koppie ook afkoelen.

De huid van je kind goed verzorgen? Je kan niet vroeg genoeg beginnen
Vorig jaar heb ik deze tankini en ‘water’-petje met UPF 50+ / 98% UV bescherming gekocht bij UV-Fashions

Een zonnebril is cool

Wat ik onlangs bij Marstyle las en wat ik zelf eigenlijk ook wel wist. Een zonnebril. Natuurlijk zit een kind daar niet echt op te wachten. Met buitenspelen is het misschien ook niet zo’n handig ding volgens Marguerita. Maar op het strand of in de bergen is het des te meer belangrijk. Voor baby’s heb je tegenwoordig van die zonnebrillen met elastiek eraan vast. Zodat die beter blijft zitten. Voor Mila had ik vorig jaar een bril bij de drogisterij gekocht. Dit jaar ga ik toch naar een opticien. Want ik wil zeker dat – nu we in het hoogseizoen twee weken naar Griekenland gaan – haar ogen op het strand goed beschermd zijn.

In de zon. Uit de zon.

Vanzelfsprekend? Eigenlijk tussen 12 en 16 uur geloof ik, maar in ieder geval moet de kinderhuid – en je eigen huid ook trouwens – ย tussen 13 en 15 uur รฉcht even uit de zon. Niet onder een parasol. Of gewikkeld in een badcape of handdoek. Maar echt even binnen zitten. In huis. In het hotel. Of in een restaurant. Uitย de volle en brandende, krachtige zon.

De huid van je kind goed verzorgen? Je kan niet vroeg genoeg beginnen
Je ziet. Het is erg wit. Al is de Ultrasun (BabySPF+)ย hier nog niet uitgesmeerd! Een wittige waas blijft overigens. Handig, want dan zie je waar je gebleven bent met smeren.ย 

De kinderhuid van een kleuter

En een wat ouder kind? Zoals bijvoorbeeld mijn kleuter? Ik smeer haar kinderhuidย – als er veel zon is en zeker in de zomer – ’s ochtends vroeg goed in. Zodat ze – als ze in de pauzes op school buiten spelen – beschermd is tegen de zon. En indien mogelijk tussentijds bijsmeren. Al is dat op het strand (ongeveer elke twee uur) nog belangrijker dan overdag op een schooldag.

De huid van je kind goed verzorgen? Je kan niet vroeg genoeg beginnen

Hydrateren en verzorgen, het begint al vroeg

Maar daar eindigt het natuurlijk niet. Want aan het einde van de dag? Als de zonnestralen flink hun werk hebben gedaan? En je de zonnebrandcrรจme eraf wast onder de douche? Dan is het essentieel om diezelfde kwetsbare kinderhuid ook goed te hydrateren. Helpt de warmte van de dag te verwerken. Af te koelen. En hoe kan dat beter dan met een aftersun product. Waar ik eerlijk gezegd tot nu toe altijd standaard hetzelfde merk heb gepakt, was mijn interesse al een hele tijd gewekt door het merk Naรฏf. Ik hoor zulke goede verhalen over het merk. Maar ik had nog nooit een product uitgeprobeerd.

De huid van je kind goed verzorgen? Je kan niet vroeg genoeg beginnen
Naรฏf, niet zo naรฏef

Het was dan ook erg prettig dat ik een tube Naรฏf Cooling After Sun (gel) toegestuurd kreeg. En ook een tikje spannend. Want een aftersun gel? Ik kende het niet. Wat zou Mila ervan vinden? We hebbenย ons dochtertje er ’s avonds na het douchen mee ingesmeerd. Het is oprecht verkoelend. Voelt zacht aan op de huid. Irriteert niet. Ik merk wel dat ik mijn handen na het opbrengen even wil afwassen, omdat mijn handen anders wat blijven kleven. De man vindt het een heerlijke aftersun. Makkelijk aan te brengen. Een fijne geur. Ikzelf vind de geur ietsiepietsie te aanwezig. Daarentegen vind ik de werking van een product belangrijker dan de geur of het gemak.

De huid van je kind goed verzorgen? Je kan niet vroeg genoeg beginnen

Resumerend Ultrasun Baby SPF 50+

Het prettige van de Ultrasun Baby SPF 50+ is dan toch de lichte witte waas. Zo kan je goed zien of je iets bent vergeten in te smeren. En het blijft zichtbaar, zelfs als je met je baby (of kind) het water in bent geweest. De ‘airless’ pomp is fijn, omdat de kwaliteit van het zonnebrandmiddel zo behouden blijft. Wat zegt Ultrasun zelf: “100 procent natuurlijke filters, waterresistant en 0 procent schadelijke stoffen”. Met dat laatste bedoelen ze dat het: “Onder andere geen parfum, minerale oliรซn, siliconen, PEG/PPG, ethylhexyl methoxycinnamate, octocryleen, avenbenzoon en conserveringsmiddel bevat“.

Waar wij zelf aan moeten wennen? De substantie is vrij dik en (erg) wit. Het uitsmeren gaat best lastig en vereist wat kracht. Dochterlief vindt dat niet altijd even prettig. Voordeel is dat dit een crรจme is die je – bij wijze van spreken – maar eenmalig hoeft aan te brengen. Voorzichtig als ik ben smeer ik altijd nog bij. Zeker als ze in het water is geweest en is afgedroogd. Dat raadt het merk overigens ook aan. Wat kost het? Een pompflacon van 100 ml ย Ultrasun BabySPF50+ kost circa โ‚ฌ 26,49

Resumerend Naรฏf Cooling After Sun Gel

Het fijne van de Naรฏf Cooling After Sun vind ik dat het een gel is en zeer makkelijk aan te brengen is. Ons dochtertje kan (en wil) dat prima zelf doen. Het kalmeert en verkoelt haar huid na een zonmoment. Haar huid kan nog weleens rood ogen (al is ze dan echt niet verbrand). De ingrediรซnten zoals Aloรซ Vera en Glycerine verminderen die roodheid. Wat zegt Naรฏf zelf: “Vrij van schadelijke stoffen zoals PEG, SLS/ SLES, Phenoxyethanol, Parabenen of Minerale Olie. Eenย allergeenvrije geur.ย Naรฏf Cooling After Sun is ook geschikt voor de gevoelige huid“.

Een prettig product, ik kan niet anders zeggen. Waar ik even moest wennen aan de substantie en geur ben ik erg blij met het kalmerende, verkoelende en hydraterende effect op de huid van mijn dochtertje. Belangrijke pluspunten. Wat kost het? Een tube van 100 ml Naรฏf Cooling After Sun Gel kost โ‚ฌ 14,95

Portugal

Net terug van een weekje Portugal (hoge temperaturen, hoge zonnekracht) kan ik niet anders zeggen dan dat ik blij ben dat we zรณ goed voor haar huid hebben gezorgd. Haar huidje is mooi bruin, niet verbrand en goed gehydrateerd.

Als je kind in de winter jarig is ...

Heb jij weleens producten van Ultrasun en Naรฏf gebruikt?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Deย Ultrasun (BabySPF50+) en Naรฏf Cooling After Sun Gel heb ik toegezonden gekregen

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]