Gastblog van Jim: 50-plus in balans

In Lifestyle by RoryblokzijlLeave a Comment

50-plus in balans? Kom uit je comfortzone en ga leven!

Helaas is dit geen artikel over ’40envoorheteerstvader’, wat overigens prima in de blog van Rory zou passen, want voor mij geldt ’26envoorheteerstvader’. Tja, dat is best jong en destijds waren we nog heel onervaren. Dan heb je een heel andere kijk op het ouderschap dan wanneer je wat ouder bent. Op die leeftijd ben je net je carrière aan het uitstippelen en laat je het drukke uitgaansleven achter je. Toch was het wel een bewuste wens en keuze – van mijn toenmalige vrouw en mijzelf – om op deze leeftijd kinderen te krijgen. 

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Naast de financiële nadelen (wanneer je alleen de kost moet verdienen) zijn er ook voordelen. Ik noem de flexibiliteit en energie die je dan hebt als jonge ouder. En een leuke bijkomstigheid is dat je de kinderen nu – in de lente van je leven – ook volwassen ziet worden. Met het sporten speel ik tegen mijn zoons in de zaalvoetbalcompetitie en kan ik ze nog hierbij de les lezen. Nu de kinderen allemaal volwassen zijn (mijn jongste dochter is nu al 19) kan ik ook weer actiever in het sociale leven staan. Prachtig toch?

Jonge vrijgezel

Als vrijgezel met de nodige levenservaring achter de rug, heb ik een nieuwe start gemaakt met niet alleen een nieuwe job, maar ook een nieuwe woning. Rory schreef ooit eens leuke blog over 40 zijn en je 30 voelen. Dat gaat voor mij net iets te ver (om mij 30 te voelen), maar het gaat mij meer om wat Rory ook al eens beschreef over de gevoelsleeftijd. Je bent zo jong of zo oud als je jezelf voelt. Dit heeft allemaal te maken met hoe je jezelf opstelt in het leven. Wist je dat uit onderzoek blijkt dat de ‘toenemende competitieve samenleving’ (met burn-outs en depressies als gevolg) op één staat? In je studietijd blokken tot in de nachtelijke uren en je daarna kapotwerken in een ’70-uur-per-week’-baan. Die enorme druk in het bedrijfsleven om het maximale te bereiken. This made me think.

In balans

“Wake up and seize the day or die regretting the time you lost“. ‘Kom uit je comfort zone en ga leven’, heb ik mijzelf als doel gesteld. Maar dan wel met een knipoog naar de Tao (Oosterse filosofie). In deze filosofie manifesteert de Tao zich in twee tegengestelde waarden: Yin en Yang. Dit zijn geen absolute tegenpolen zoals goed en kwaad. Beide waarden kunnen slechts bestaan in relatie tot elkaar. Ze kunnen niet afzonderlijk bestaan.

Oftewel: Hard werken is prima, maar neem ook de tijd voor ontspanning. En zo is ook de liefde en vrijheid als Yin en Yang: zonder liefde geen vrijheid en zonder vrijheid geen liefde. Begrijp je? Maar  genoeg nu over de filosofie van Tao. Waar het mij uiteindelijk om gaat is het bereiken van een gezonde balans in het leven.

Happy single

Een aantal voorbeelden hiervan? Ik blijf nog eventjes – gelukkig en vrij – alleen op de bank zitten. Maar ik laat de vlinders in mijn buik niet uitsterven. Ik blijf er wel naar zoeken. Want als je ze eenmaal te pakken hebt, dan voelen die vlinders toch weer heel comfortabel.

Focussen op gezondheid staat voorop, want ontregeling van de balans daarin kan ook weer tot ziekte leiden. Junkfood op zijn tijd is heerlijk, maar daarna komt er wel een balansdagje met veel fruit en groente. Een dagje luieren mag ik ook graag doen, maar daarna vraagt mijn lichaam toch wel weer een duurloopje van mij ter compensatie, zodat ik blijf werken aan mijn uithoudingsvermogen.

Hoe dan ook. Van tijd tot tijd éven ontsnappen aan de hedendaagse waanzinnige en soms uptempo wereld kan volgens mij geen kwaad.

Kleur eens buiten de lijntjes

Maar poeh, wat kan het single leventje soms ook slopend zijn. Don’t pity me, want ik ben een tevreden vrijgezel en gelukkig nog jong en vrij van geest. Samen met onze vriendengroepjes ‘Party Squad’ en  ‘Ongeveertig en fit’ beleven we altijd wel iets. Kreten als “Take a walk on the wild side”  en “Kleur eens buiten de lijntjes” zijn op ons zeker van toepassing.

Na een drukke werkweek gepaard met de nodige werkstress (want die stress is en blijft lastig te vermijden) komt het regelmatig voor dat er een gigantische feest-explosie ontstaat wanneer we met de vriendengroep de dansvloer betreden. Wat voor feestjes we bezoeken?  Bijvoorbeeld de altijd gezellige 33plus-feestjes van Matheus Blijenberg of natuurlijk de jaarlijkse Cartouch Vibes van Lody waarbij we altijd een goedgemutste ‘Never-Stop-Dancing‘- Rory op de dansvloer aantreffen. Never boring dus. De ultieme tip? Probeer wel de balans erin te houden en de volgende dag weer tijd te nemen voor Tao.

Gastblog van Jim: 50-plus in balans

Hoe blijf jij in balans?

Dank voor jullie aandacht.

Jim Tan

 

Jim, heel erg bedankt voor je mooie en openhartige artikel. Een hele mooie gastblog!