Roomtour: hoe hebben wij ons huis ingericht met een kind

In Lifestyle by Roryblokzijl16 Comments

Ik zie het weleens bij anderen. Een zogenaamde ‘roomtour‘. Een kijkje binnen. In een kinderkamer, een woonkamer, een slaapkamer. Dat kan ik ook! Dacht ik. Maar ik doe het dan toch weer net even anders. Meer algemeen in plaats van mij specifiek op รฉรฉn kamer te richten. Hoe hebben wij ons huis ingericht met een kind? Dat leek mij wel een leuk uitgangspunt. Want ik heb het gevoel dat ik hiermee misschien weer net weer een ander beeld geef dan anderen. Aan de andere kant zitten we ook in de luxepositie dat we best een ruim huis hebben en de ruimte ook goed kunnen benutten omdat we met ons drietjes maar een klein gezinnetje zijn.

The roomtour begins…

Mila’s slaapkamer is niet heel groot en daarom vind ik het fijn (en belangrijk) dat het een rustige kamer is. Niet te vol. Goed geoutilleerd, dat dan weer wel. Maar niet stampvol met speelgoed en andere dingen. Zo hebben wij een ‘leesbed’ in de gang staan. Naast de kinderboekenkast gevuld met de boeken uit mijn jeugd. Aangevuld met haar nieuwere boeken. In het ‘leesbed’ (zoals ik het dan noem. Voorheen sliep ze in dit bed uit de Stokke Home-serie) kunnen we samen zitten en kan ik haar voorlezen. Of ze kan zelf even ‘chillen‘ met een boek en zelf lezen. Als een soort van hide-away in de drukte van de dag.

Roomtour: hoe hebben wij ons huis ingericht met een kind

Een compact bureautje

Wat ik wel belangrijk vind is dat er alvast een (klein) bureautje in haar kamer staat. Zodat ze – wanneer ze dat wil – ’s ochtends wat kan lezen, knutselen of tekenen. In principe staan we op vrije dagen altijd redelijk vroeg op, ergens tussen zeven uur en half acht. Heel soms komt het voor dat ze echt heel vroeg wakker is – of wanneer er een vriendinnetje logeert bijvoorbeeld – en dan kan ze zich nog even vermaken voordat ze ons wakker maakt.

Roomtour: hoe hebben wij ons huis ingericht met een kind

Roomtour: iets met in het zicht spelen

Vanaf het moment dat er een vriendje of vriendinnetje kwam spelen (en ze niet buiten spelen) vond ik het fijn als ze in het zicht speelden (ze waren pas 4 jaar hรจ). Niet persรฉ boven in haar kamertje. Ik zie dan niet wat ze doen, sowieso is er niet veel ruimte in haar kamertje. En met die steile trappen vind ik het ook niet zo erg dat ze niet steeds trap op, trap af lopen. Daarom hebben we in onze woonkamer al sinds jaar en dag een zogenaamde ‘speelhoek’ gemaakt.

Speelhoek 2.0

Gewoon achter onze bank. Uit het zicht. Als je de woonkamer binnenkomt zie je het in eerste instantie niet. De box is natuurlijk inmiddels weg, net als haar tafeltje en kinderstoeltjes. ย Ook het speelkeukentje staat nu bij ons vooralsnog op zolder (het mag nog niet weg van Mila). En daarom was het een paar maanden geleden ook echt tijd om een klein bureautje beneden neer te zetten. Met een bijpassende (kinder)stoel. In ons geval was het ideaal om een Stokke wieg en commode om te bouwen tot een compact en mooi bureau. Met de mooie roze Tripp Trapp is het echt een mooi setje geworden.

Roomtour: hoe hebben wij ons huis ingericht met een kind

Roomtour: wat vind je van de speelhoek in de woonkamer?

Het ziet er niet alleen mooi uit, maar ze kan er ook prima boekjes lezen, of de tafels leren, knutselen en tekenen. Nu wil het geval dat Mila nogal een verzamelaar is, dus in no time is het bureau wat vol geworden. Opruimen is wel iets wat heel handig is om regelmatig te doen. Oma (mijn moeder) was daar niet zo goed in. Ik weer iets beter (al heb ook ik moeite met spulletjes wegdoen) en ik vrees dat het bij Mila ook wel een dingetje is. Ze wil gewoon heel veel bewaren en vindt het oprecht moeilijk om afstand te doen van knutsels en frutsels.

Roomtour: hoe hebben wij ons huis ingericht met een kind

Puin ruimen op zolder (niet echt geschikt voor een roomtour, maar vooruit)

Nu ben ik zelf weer – voor de zoveelste keer – begonnen op zolder. Als dat nu een beetje goed loopt (en ik eindelijk durf door te pakken) dan kunnen we de zolder binnenkort weer gebruiken voor zijn oorspronkelijke bestemming: logeerkamer, speelruimte voor Mila en nette opslagruimte voor de voor mijn blog gekregen beauty items. Netjes gecategoriseerd zodat ik precies weet wat ik wanneer kan gaan testen. Eigenlijk zou ooit ook mijn kantoor op zolder komen, ware het niet dat de wifi-verbinding daar ronduit slecht is. En in de winter is het er heel koud en in de zomer al gauw (veel) te warm.

Roomtour: hoe hebben wij ons huis ingericht met een kind

Opruimen: wat is wijsheid?

Goed, voor het zover is moet er dus eerst goed opgeruimd worden. Wat is wijsheid overigens? Waar ik eerst ons dochtertje juist mee liet denken over wat er weg kon en wat niet, bleek dat niet een heel handige werkwijze, omdat zij vond dat alles bewaard moest worden. Dus eigenlijk kom je dan uit bij het – volgens anderen – ย ‘stiekem’ opruimen. Eerst alles waarover je twijfelt in een doos op – ja, weer die – zolder en als ze het uiteindelijk niet mist dan weg doen. Maar dat vind ik ook zoiets. Ik hoor ook van moeders die elke dag na school het merendeel van de knutsels en tekeningen direct in het ronde archief doen. En dat kan ik dus niet.

Roomtour: hoe hebben wij ons huis ingericht met een kind

Roomtour: hoe berg jij spullen op?

Dus nu twijfel ik of ik opbergdozen ga kopen (volgens Marie Kondo moet je dat overigens nooit doen. Eerst opruimen en wegdoen en dan alles gebruiken wat je al hebt) of dat ik de indeling wat om ga gooien. Sowieso moeten we uiteindelijk in haar slaapkamer – als ons dochtertje uiteindelijk een ‘groot’ bed krijgt (nu geniet ze nog van de geborgenheid van de fijne Stokke Sleepi) – wel een kast de deur uit doen. Anders past het bed niet in de beperkte ruimte. Je leest. Een make-over is handig. Zolder, slaapkamer en woonkamer. En waarschijnlijk ook in die volgorde.

Interessant om op de hoogte te blijven? Volg dan mijn opruimperikelen via de blog. Dit zal een terugkerend onderwerp worden omdat ik vermoed dat meerdere moeders hiermee te maken kunnen hebben.

Ruim jij makkelijk op? En heb jij nog tips hoe je echt door kunt pakken?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]