Heerlijk thuis cocoonen, en dan niet alleen tijdens de feestdagen

In Lifestyle by Roryblokzijl31 Comments

Lekker cocoonen (betekenis: je terugtrekken binnenshuis om te ontspannen). Ook tijdens de feestdagen. Iets waar ik nu heel erg van kan genieten. Ik weet het nog zo goed. Vroeger. Toen we nog met zijn tweetjes waren. En we juist heel graag weg gingen. Uit eten gingen. Bij vrienden waren. Naar een restaurant. Of uit logeren. Een weekendje New York, Rome, Antwerpen. Schiermonnikoog. Die laatste bestemming is en blijft een grote favoriet van ons. Ook al zijn we er de laatste jaren maar een keertje geweest. In 2012. Toen Mila nog een baby van vier maanden was

Met de feestdagen weg zijn

Maar een flink aantal jaren daarvoor? Hebben we de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw op ons favoriete waddeneiland doorgebracht. Terwijl het eigenlijk juist de ultieme feestdagen zijn. Voor en met familie. Ook hebben we zelfs – volgens mij was het in 2010 – de Kerstdagen in New York doorgebracht. Met zijn tweetjes. Ik weet niet wat het was. Eenzaamheid? Als stel. Of gewoon zin in avontuur? We wilden in ieder geval júist tijdens de feestdagen weg zijn.

Heerlijk thuis cocoonen, en dan niet alleen tijdens de feestdagen
New York, New York!

Feestdagen: gezelligheid met de familie

Begrijp mij niet verkeerd. De feestdagen brengen we – normaal gesproken – altijd grotendeels door bij familie (of zij bij ons). Hele kerstmenu’s worden samengesteld. Nagenoeg de hele familie aanwezig. Gezellig, ik kan niet anders zeggen. Het gaat natuurlijk niet alleen om het eten hoor. Juist meer om de gezelligheid. Het samenzijn.

Een gezellige sfeer thuis

Sinds we ons dochtertje hebben gekregen willen we die sfeer. Die gezelligheid. Ook in ons eigen huis creëren. Want ons huis moet een thuis zijn. Voor haar, maar ook voor ons. Je hoeft niet altijd weg om het gezellig te hebben. Gezelligheid hangt niet van de locatie af. Zelfs niet van de feestdagen. Het naar je zin hebben zit in jezelf, de mensen en natuurlijk ook je huis.

Heerlijk thuis cocoonen, en dan niet alleen tijdens de feestdagen

Wij wonen in een etalage

Ons allereerste eigen huis? Een huurappartement in de vrije sector? Hartstikke leuk hoor, maar achteraf gezien best wel een etalage. Veel zwart, wit en grijs. Weinig meubilair, frutsels en met name heel veel leegte. Dat vonden we toen mooi. En heel eerlijk? We begonnen net. Hadden (nog) niet bijzonder veel geld uit te geven. Et voilà. Een minimalistisch interieur was geboren. Onze kerstboom tijdens de feestdagen? Veel spar, weinig versieringen.

Liefde voor frutsels

In de loop der jaren begon ons salaris te stijgen. Begon mijn liefde voor ‘frutsels’ zoals een tante en trouwens ook een makelaar het noemden te groeien. En steeg ook ons uitgavenpatroon. Maar nog steeds keek ik naar meubelstukken die we ons konden veroorloven. Echte uitspattingen zaten er niet tussen. Laat staan dat we mooie kunst in huis hadden.

Ik ben een verzamelaar

Toegegeven: that was then and this is now. Destijds waren we begin twintig. Nu zijn we eind veertig. Dat scheelt nogal een slok op een borrel. Ons mooie huis (al zeg ik het zelf) is gevuld met mooie kunstwerken die we in de loop der jaren hebben verzameld en met name gekregen. Want ook zoiets: ik ben niet iemand die na een aantal jaren haar interieur omgooit of – nog erger – wegdoet. Absoluut niet. Wat we aanschaffen koesteren we. En we passen dat in, in ons interieur.

Maak je huis gezellig, ook tijdens de feestdagen

Nu de donkere dagen weer zijn aangebroken. En het tijd is om het huis gezellig te maken in de avond (dat doe je natuurlijk altijd al. Maar nu zijn de feestdagen er al weer bijna) wil je jouw huis mooi verlichten. In de afgelopen jaren hebben we één voor één goede en heel verschillende lampen aangeschaft of gekregen (voor verjaardagen). Een leeslamp. Een vloerlamp. En wat te denken van de lamp boven onze eettafel die we zelf hebben meegenomen uit Azië.

Heerlijk thuis cocoonen, en dan niet alleen tijdens de feestdagen
Wat vind je van onze schelpenlamp uit Bali? Bijna niet voor te stellen dat die in een koffer heeft gezeten, toch?

Een Skandinavische mooierd

Maar er miste toch iets. Een ‘gezellige’ lamp met zacht licht. Die net dat beetje extra gezelligheid en warmte zou toevoegen aan onze woonkamer. Het liefst dan toch een lamp met een kap voor diffuus licht. Bij voorkeur een lichte kap. Het kwam dan ook heel goed van pas dat ik een lamp mocht uitzoeken bij Direct Lampen. Makkelijk kiezen was het niet, want er zijn heel veel verschillende stijlen en soorten lampen. Toch viel ik vrij snel voor deze Skandinavische mooierd.

Ons interieur? Een gezellige ratjetoe

Door de lichte kleur van de poten past hij perfect bij onze lichte vloer en witte muren. De vorm van de poten en de kleur van het snoer (wit/grijs/zwart) maakt het tot een elegante lamp, met een twist. Een hele mooie witte kap (maar dan meer ‘warm’ wit). Skandinavisch design meets teak, vintage, antiek, Aziatisch en Ikea (die laatste vijf geven weer hoe onze inrichting eruit ziet). Je leest. We zijn er erg blij mee.

Heerlijk thuis cocoonen, en dan niet alleen tijdens de feestdagen
Uit is de lamp al een prachtige toevoeging aan ons interieur

Exit kaarsen en waxinelichtjes

Want die warme sfeer, waardoor je jezelf lekker wilt terugtrekken thuis om te ontspannen. Hebben we inmiddels goed gecreëerd. Niet alleen voor de feestdagen, maar voor iedere dag. Ik hoor je zeggen: “Maar Rory, kaarsen en waxinelichtjes maken je huis toch ook heel gezellig?“. Dat is waar, maar ik weet niet hoe het bij jou zit. Sinds wij een klein meisje in huis hebben rondrennen, durf ik geen kaarsen en lichtjes meer te gebruiken. Ik vind het te spannend. Dan zou ik continu in staat van opperste paraatheid zijn.

Heerlijk thuis cocoonen, en dan niet alleen tijdens de feestdagen
En zo ziet de lamp eruit als die aan is. Gezellig en mooi licht, vind je niet? En prachtig in combinatie met het kunstwerk erachter

Je huis is je thuis

Aldus hebben we met lichte, zachte tinten op de vloeren en muren. Licht, teak, èn donker hout. Mooie verlichting in zachte tinten. Onze eigen sfeer weten te creëren. Perfect voor de feestdagen en natuurlijk eigenlijk voor ‘any other day’. Want dat je huis echt een thuis mag zijn, dat heeft ons kleine meisje ons heel goed geleerd. Je leven wordt door de komst van een kleintje behoorlijk omgegooid. Maar tegelijkertijd word je met je neus op de feiten gedrukt. Wat is nu ècht belangrijk? Wat heeft nu echt prioriteit? Dat dat betekent dat we nu meer thuis te vinden zijn, is dat nu echt zo slecht?

Wat vind jij van de term ‘cocoonen’ en ben jij meer binnenshuis of buitenshuis te vinden tijdens de feestdagen?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Deze lamp heb ik toegezonden gekregen

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

disclaimer