Heerlijk thuis cocoonen, en dan niet alleen tijdens de feestdagen

Heerlijk thuis cocoonen, en dan niet alleen tijdens de feestdagen

In Lifestyle by Roryblokzijl31 Comments

Lekker cocoonen (betekenis: je terugtrekken binnenshuis om te ontspannen). Ook tijdens de feestdagen. Iets waar ik nu heel erg van kan genieten. Ik weet het nog zo goed. Vroeger. Toen we nog met zijn tweetjes waren. En we juist heel graag weg gingen. Uit eten gingen. Bij vrienden waren. Naar een restaurant. Of uit logeren. Een weekendje New York, Rome, Antwerpen. Schiermonnikoog. Die laatste bestemming is en blijft een grote favoriet van ons. Ook al zijn we er de laatste jaren maar een keertje geweest. In 2012. Toen Mila nog een baby van vier maanden was

Met de feestdagen weg zijn

Maar een flink aantal jaren daarvoor? Hebben we de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw op ons favoriete waddeneiland doorgebracht. Terwijl het eigenlijk juist de ultieme feestdagen zijn. Voor en met familie. Ook hebben we zelfs – volgens mij was het in 2010 – de Kerstdagen in New York doorgebracht. Met zijn tweetjes. Ik weet niet wat het was. Eenzaamheid? Als stel. Of gewoon zin in avontuur? We wilden in ieder geval júist tijdens de feestdagen weg zijn.

Heerlijk thuis cocoonen, en dan niet alleen tijdens de feestdagen
New York, New York!

Feestdagen: gezelligheid met de familie

Begrijp mij niet verkeerd. De feestdagen brengen we – normaal gesproken – altijd grotendeels door bij familie (of zij bij ons). Hele kerstmenu’s worden samengesteld. Nagenoeg de hele familie aanwezig. Gezellig, ik kan niet anders zeggen. Het gaat natuurlijk niet alleen om het eten hoor. Juist meer om de gezelligheid. Het samenzijn.

Een gezellige sfeer thuis

Sinds we ons dochtertje hebben gekregen willen we die sfeer. Die gezelligheid. Ook in ons eigen huis creëren. Want ons huis moet een thuis zijn. Voor haar, maar ook voor ons. Je hoeft niet altijd weg om het gezellig te hebben. Gezelligheid hangt niet van de locatie af. Zelfs niet van de feestdagen. Het naar je zin hebben zit in jezelf, de mensen en natuurlijk ook je huis.

Heerlijk thuis cocoonen, en dan niet alleen tijdens de feestdagen

Wij wonen in een etalage

Ons allereerste eigen huis? Een huurappartement in de vrije sector? Hartstikke leuk hoor, maar achteraf gezien best wel een etalage. Veel zwart, wit en grijs. Weinig meubilair, frutsels en met name heel veel leegte. Dat vonden we toen mooi. En heel eerlijk? We begonnen net. Hadden (nog) niet bijzonder veel geld uit te geven. Et voilà. Een minimalistisch interieur was geboren. Onze kerstboom tijdens de feestdagen? Veel spar, weinig versieringen.

Liefde voor frutsels

In de loop der jaren begon ons salaris te stijgen. Begon mijn liefde voor ‘frutsels’ zoals een tante en trouwens ook een makelaar het noemden te groeien. En steeg ook ons uitgavenpatroon. Maar nog steeds keek ik naar meubelstukken die we ons konden veroorloven. Echte uitspattingen zaten er niet tussen. Laat staan dat we mooie kunst in huis hadden.

Ik ben een verzamelaar

Toegegeven: that was then and this is now. Destijds waren we begin twintig. Nu zijn we eind veertig. Dat scheelt nogal een slok op een borrel. Ons mooie huis (al zeg ik het zelf) is gevuld met mooie kunstwerken die we in de loop der jaren hebben verzameld en met name gekregen. Want ook zoiets: ik ben niet iemand die na een aantal jaren haar interieur omgooit of – nog erger – wegdoet. Absoluut niet. Wat we aanschaffen koesteren we. En we passen dat in, in ons interieur.

Maak je huis gezellig, ook tijdens de feestdagen

Nu de donkere dagen weer zijn aangebroken. En het tijd is om het huis gezellig te maken in de avond (dat doe je natuurlijk altijd al. Maar nu zijn de feestdagen er al weer bijna) wil je jouw huis mooi verlichten. In de afgelopen jaren hebben we één voor één goede en heel verschillende lampen aangeschaft of gekregen (voor verjaardagen). Een leeslamp. Een vloerlamp. En wat te denken van de lamp boven onze eettafel die we zelf hebben meegenomen uit Azië.

Heerlijk thuis cocoonen, en dan niet alleen tijdens de feestdagen
Wat vind je van onze schelpenlamp uit Bali? Bijna niet voor te stellen dat die in een koffer heeft gezeten, toch?

Een Skandinavische mooierd

Maar er miste toch iets. Een ‘gezellige’ lamp met zacht licht. Die net dat beetje extra gezelligheid en warmte zou toevoegen aan onze woonkamer. Het liefst dan toch een lamp met een kap voor diffuus licht. Bij voorkeur een lichte kap. Het kwam dan ook heel goed van pas dat ik een lamp mocht uitzoeken bij Direct Lampen. Makkelijk kiezen was het niet, want er zijn heel veel verschillende stijlen en soorten lampen. Toch viel ik vrij snel voor deze Skandinavische mooierd.

Ons interieur? Een gezellige ratjetoe

Door de lichte kleur van de poten past hij perfect bij onze lichte vloer en witte muren. De vorm van de poten en de kleur van het snoer (wit/grijs/zwart) maakt het tot een elegante lamp, met een twist. Een hele mooie witte kap (maar dan meer ‘warm’ wit). Skandinavisch design meets teak, vintage, antiek, Aziatisch en Ikea (die laatste vijf geven weer hoe onze inrichting eruit ziet). Je leest. We zijn er erg blij mee.

Heerlijk thuis cocoonen, en dan niet alleen tijdens de feestdagen
Uit is de lamp al een prachtige toevoeging aan ons interieur

Exit kaarsen en waxinelichtjes

Want die warme sfeer, waardoor je jezelf lekker wilt terugtrekken thuis om te ontspannen. Hebben we inmiddels goed gecreëerd. Niet alleen voor de feestdagen, maar voor iedere dag. Ik hoor je zeggen: “Maar Rory, kaarsen en waxinelichtjes maken je huis toch ook heel gezellig?“. Dat is waar, maar ik weet niet hoe het bij jou zit. Sinds wij een klein meisje in huis hebben rondrennen, durf ik geen kaarsen en lichtjes meer te gebruiken. Ik vind het te spannend. Dan zou ik continu in staat van opperste paraatheid zijn.

Heerlijk thuis cocoonen, en dan niet alleen tijdens de feestdagen
En zo ziet de lamp eruit als die aan is. Gezellig en mooi licht, vind je niet? En prachtig in combinatie met het kunstwerk erachter

Je huis is je thuis

Aldus hebben we met lichte, zachte tinten op de vloeren en muren. Licht, teak, èn donker hout. Mooie verlichting in zachte tinten. Onze eigen sfeer weten te creëren. Perfect voor de feestdagen en natuurlijk eigenlijk voor ‘any other day’. Want dat je huis echt een thuis mag zijn, dat heeft ons kleine meisje ons heel goed geleerd. Je leven wordt door de komst van een kleintje behoorlijk omgegooid. Maar tegelijkertijd word je met je neus op de feiten gedrukt. Wat is nu ècht belangrijk? Wat heeft nu echt prioriteit? Dat dat betekent dat we nu meer thuis te vinden zijn, is dat nu echt zo slecht?

Wat vind jij van de term ‘cocoonen’ en ben jij meer binnenshuis of buitenshuis te vinden tijdens de feestdagen?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Deze lamp heb ik toegezonden gekregen

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

disclaimer

 • Melissa maria

  Wat een mooie lamp’ Zelf zou ik de feestdagen niet willen ontlopen. Vind ze te gezellig

 • Lodi Kolhoop-Boonstra

  Ik vind de feestdagen fijn en heel gezellig om samen met de familie te zijn, Nou hebben wij een kleine familie maar samen met zijn vieren zijn vind ik ook gewoon heel fijn. Jaren geleden reisde wij 7 maanden, in die tijd ben je zo op elkaar aangewezen, gelukkig hebben mij man en ik hier beide geen problemen mee en zij liever ‘ samen’ dan met anderen. Ons huis maken we ook echt gezellig met kaarsjes enzo. Ons huis is ook echt van ons, precies zo ingericht zoals wij zijn om zo maar te zeggen.

  • Dat klinkt goed Lodi! Dicht bij jezelf blijven is altijd een goed idee. Vroeger had ik er nog weleens een handje van om mijzelf te ‘voegen’, maar dat doe ik gelukkig al heel lang niet meer.

 • Babs Ijkelenstam

  Volgens mij heb jij een fijn huis waar het heerlijk en gezellig wonen is! Ik probeer het ook altijd gezellig te maken, maar ben een “krent” wat kaarsen betreft. Vind het altijd zo jammer als ze weer op zijn en dan kan ik weer naar de winkel, haha. Ons huis is een ratjetoe, veel tweedehands meubels en veel gekregen van zussen. Gecombineerd met Ikea. Tweedehands was zeker verstandig toen wij nog honden hadden, als puppies hadden zij van alles gesloopt. Van schoenen, afstandsbedieningen tot aan de bank. En licht, wij zijn heel gevoelig voor lampen. Als wij naar Ikea gingen moest wij letterlijk door de verlichtingsafdeling rennen anders namen wij weer een lamp mee. Wij zijn laatst weer geweest maar vonden de lampen een beetje tegenvallen, ook wel beter voor de knip eigenlijk. Ik ben stiekem gek op Artdeco- achtige lampen. Ik zou zo mijn huis ermee willen inrichten. Of weer heel strak… je snapt het al, ik vind veel al mooi. Als het licht mooi is, ben ik helemaal in mijn element!

  • Thanks Babs. We zijn inderdaad enorm blij met ons huis. We waren dus bijna zover dat we het gingen verkopen (alles met de makelaar was al rond) en drie hoog achter in Amsterdam gingen wonen, want we zouden – en dat waren we met verdriet aan het accepteren – met zijn tweetjes blijven. Maar gelukkig werd ik spontaan zwanger. En nu ben ik dolblij dat we nog in dit fijne thuishuis wonen. Ook wij hebben een ratjetoe hoor. De basis is alleen wel heel fijn (licht laminaat op alle verdiepingen, nagenoeg zonder drempels + alle muren en plafonds zijn wit gespoten). Ik hou veel van hout (allerlei kleuren en soorten), wit, maar toch ook van frutsels. Met dat laatste zit het wel goed, soms tot wanhoop van H. Wat je vertelt van de lampen, dat snap ik wel. Die zijn ook heel chique en mooi.

 • Kimberley

  Oh wat heerlijk zeg! Cocoonen kan soms best heerlijk zijn! Wat gaaf dat jullie tijdens de feestdagen naar New York zijn geweest, lijkt me ook echt gaaf om een keer te doen!

  • Fantastische ervaring. Ik kan niet anders zeggen. En spannend ook, want na aankomst begon het te sneeuwen en de dagen nadat we weer terug naar Amsterdam zijn gevlogen bleek dat de luchthaven bijna gesloten werd door de sneeuwval. Ik wil het heeeeel graag nog eens doen, maar dan ook met ons dochtertje (nu 5 jaar). Ik weet dat veel mensen denken dat ze er niets aan heeft, maar ik ben ervan overtuigd dat de sfeer heel fijn is om mee te krijgen.

 • Marieke Klein

  Wat een mooie lamp zeg! Ik ben 1 keer in het buitenland geweest met kerst, maar miste toch enorm het samenzijn met familie. Heerlijk al die kerstbomen, lampjes en kerstdiners.

 • Ik geniet van cocoonen. Lekker gezellig thuis gezelschapspel spelen met z’n allen. En wat mooie lamp hebben jullie uit Bali!

  • Dankjewel Ineke! We zagen de lamp en we móesten ‘m gewoon meenemen. Destijds hadden we geen idee of hij heel zou blijven. Maar uiteindelijk is er zelfs ook nog een redelijk groot beeld meegegaan. Het scheelt wel dat ik een jumbo-koffer heb en ik gewoon al mijn kleding er tussen heb gepropt. De lamp is heel gebleven!

 • Wat heb je een fijn huis om te zien. En die lamp inderdaad kan je niet voorstellen dat je dat mee hebt genomen in de koffer haha. Ik vind het vooral tijdens de herfst winter periode om heerlijk thuis te zijn. Tijdens de feestdagen ben ik meestal bij m’n vader en ik spreek met vrienden af

  • Thanks Kevin. We zijn inderdaad erg blij met ons huis. Je ziet het niet op de foto, maar we hebben drie openslaande deuren die uitkomen op een veranda. Echt een beetje een koloniaal, Amerikaans maar ook Indonesisch aandoend huis. Veel plezier alvast met de feestdagen. Gek hè, ik ben meer een zomermens, want in de herfst/winter is alles koud, winderig en nat. Maar die feestdagen zorgen er toch voor dat je in een soort van staat komt dat je een pas op de plaats neemt. En als het ware meer ‘naar binnen gaat’. Niet alleen fysiek maar ook echt in jezelf. Een gevoelsmaand ofzo. Tikje off topic, maar dit kwam er spontaan uit.

 • Patricia Merkelbach

  Ik ben niet zo’n liefhebber van de verplichte “gezelligheid” die kerst een beetje met zich meebrengt. Ik kijk er dan ook heel erg naar uit om lekker samen met mijn vriend voor de open haard te cocoonen en spelletjes te spelen op de Xbox 🙂

  • Ik ga voor de Netflix-variant. Waar ik serieus echt wel 4/5 afleveringen achter elkaar kan zien haakt hij alleen al af na twee. Jammer. Ik ben nu trouwens een best ‘corny’ serie aan het kijken waar ik veel meer van geniet dan hij: Lucifer. Briljant in zijn foutheid. Ik vermoed dat we met Kerst samen aan de een of andere actie/drugskartel/spannende serie zitten 😉

 • Susan Zielhuis

  Ik ben ook echt een huismusje de laatste tijd! Nesteldrang denk ik… mooie lamp!

  • Dankjewel! We zijn er ook heel erg blij mee. Past perfect in ons interieur.

 • querine

  met de feestdagen ben ik een binnen mens mijn moeder zegt altijd de mensen die normaal nooit uit eten gaan gaan dan opeens uit eten en daar wil ik niet tussen zitten hahaha
  ik hou ook heel erg van kaarsjes met de donkere dagen en frutsels dat hoort ook een beetje met kerst zelfs mijn vriend zegt met kerst mag het best een beetje kitsch zijn (alleen dan haha)

  • Wow, dat vind ik heel wat van een man om te zeggen 🙂 Leuk! Ik heb een periode gehad dat ik ontzettend veel huisjes, engeltjes, poppetjes en nog veel meer had staan. Toen kwam ons dochtertje en was dat even allemaal uit de buurt van haar grijpgrage handjes. Maar inmiddels geniet ze er nog meer van dan wij. Alleen zodra het allemaal tevoorschijn komt moet De Man bijna huilen (je begrijpt wel wat ik bedoel, toch?). Hahaha.

 • Ilona Hindriks

  Met de feestdagen ben ik vooral binnen te vinden. Lekker gezellig met het gezin. Maar we maken ook vaak wel een mooie wandeling buiten. Het Amsterdam
  Light Festival hebben we nu al een paar jaar met kerst gelopen.

  • O ja! Het Light Festival. Goede tip. Ik was het alweer vergeten. Leuk om binnenkort weer te doen. Dank!

 • DhiniNL | Dhinivh

  Wat leuk lampje. Voor mij maakt mij niet. Thuis of niet, prima. Ik heb geen moeite mee

  http://dhini.nl

 • Marie-Lise Van Wassenhove

  Ik ben tijdens de feestdagen ook gewoon graag thuis. Gezellig met veel kaarsjes en een dekentje en genieten van een leuke film 🙂

  • Dat dekentje: check. Ik heb er inmiddels twee (op één bank). Die kaarsjes laat ik nu even achterwege. Zeker met dat geren van kleuter in haar Elsa-jurk. Die dingen zijn zo synthetisch als de pest. En hartstikke link in de buurt bij een vlam.

 • ik ben altijd graag thuis, lekker mijn eigen omgeving, spulletjes en dingen waar ik vrolijk en rustig van word 😀

  • Grappig is het om te realiseren dat ik dat nu veel meer heb dan vroeger (toen we nog met zijn tweetjes waren). Ik weet nog goed dat mijn moeder tegen mij zei dat we – volgens haar – niet ‘gewoon’ thuis konden zijn. Altijd maar weg, uit eten, bij vrienden of zij bij ons. Dat laatste dan weer wel. Hoe anders is het nu (en zoooooo veel rustiger en eigenlijk fijner).

 • Charlotte Habraken – van der H

  Ik hou wel van cocoonen. Juist met de feestdagen! Het liefste met vrienden gezellig allemaal in onesie rond de kerstboom haha. Gezellig! En vind die sfeerverlichting altijd enorm gezellig. Vind het altijd jammer als alles weer opgeruimd is.

  • Allemaal in onesie rond de kerstboom? Je begrijpt dat ik nu héél nieuwsgierig ben naar een foto 😉 Food voor een blog?

 • Ik hou van cocoonen, daarom baal ik zo dat we nu nog geen nieuw huis hebben waar dat lekker kan

 • Zodra de klok naar de wintertijd gaat kan het mij niet knus fenoeg zijn. Kaarsjes, dekentjes. Filmmarathons. Lekkere hapjes. Kerst.

  Hoewel mijn lijf niet altijd even fit is (de winterdip) hou ik best wel van deze tijd. Maar kan aan de andere kant niet wachten tot de zomer 😀

 • Marieke Klein

  Heerlijk dat knusse van de winter! Hier staan ook de kaarsen gezellig aan! Het liefst zou ik ook een kerstboom neerzetten, maar met een ondernemend zoontje van 10 maanden is dat niet zo’n goed idee 😉

 • Heerlijk, ik cocoon ook heel graag.