Waarom iedereen raambekleding in de slaapkamer moet hebben

Waarom iedereen raambekleding in de slaapkamer moet hebben

In Lifestyle by Roryblokzijl1 Comment

De slaapkamer is voor mij de plaats waar je tot rust komt, waar je ongestoord ontspant en heerlijk slaapt. Daar heb je niet alleen een goed bed voor nodig, of comfortabel beddengoed maar zeker een sfeer waarin jij je prettig voelt. En bij lekker slapen speelt ook raamdecoratie een belangrijke rol. Waarom? Dat leg ik je graag uit!

Wist je trouwens dat raamdecoratie verschillende functies heeft in de slaapkamer, en daarmee veel voordelen? Ik zet de meest belangrijke voor je op een rijtje.

Waarom iedereen raambekleding in de slaapkamer moet hebben

Het houdt nieuwsgierige ogen buiten

Het laatste wat je wilt als je slaapt, is dat mensen je kunnen zien. Lekker slapen doe je alleen als jij je veilig voelt. Als je weet dat mensen je in bed kunnen zien liggen voelt dat waarschijnlijk alles behalve veilig. Er zijn verschillende soorten raamdecoratie die inkijk voorkomen, van vitrages die nieuwsgierige ogen buiten houden maar licht binnen laten tot verduisterende gordijnen die alle inkijk en licht tegenhouden.

Het heeft een isolerende werking

Raamdecoratie houdt op warme dagen de zon buiten, zodat het koeler blijft in de slaapkamer. Op koude dagen houdt het de warmte juist binnen én houdt het tocht tegen. Daarmee is raamdecoratie dus ook energiebesparend en beter voor je portemonnee. Er zijn verschillende soorten raambekleding met een isolerende werking.

Velours gordijnen bijvoorbeeld zijn, van een dik geweven stof die goed isoleert. Ik kan mij nog uit mijn kindertijd herinneren dat ik van die mooie donkergroene velours gordijnen had in mijn kamer. Wil je minder dikke gordijnen? Ook semi-transparante raamdecoratie houdt de zon buiten, maar werkt vaak minder isolerend op koude dagen.

Waarom iedereen raambekleding in de slaapkamer moet hebben

Het verduistert

De meeste mensen slapen het beste als het helemaal donker is. Er zijn verschillende soorten raamdecoratie die verduisteren, zoals plisségordijnen en een rolgordijn slaapkamer. Het grote voordeel van deze twee soorten is dat ze goed op maat te maken zijn. Ze passen precies op het raam en laten daardoor geen streepje licht naar binnen. Voor mij ideaal omdat ik echt wil dat het donker is in mijn slaapkamer.

Waarom iedereen raambekleding in de slaapkamer moet hebben
Mijn favoriet! Rolgordijnen (al dan niet met een extra gordijn ervoor)

Het dempt het geluid

Kies je voor geluidswerende gordijnen, dan verminder je het geluid dat van de straat door het raam komt. Dat is handig als je aan een drukke straat woont, of gevoelig bent voor omgevingsgeluid en alleen goed slaapt als het stil is. Helemaal mijn ding, want ik word wakker van elk (zelfs zacht) geluidje. Klassieke gordijnen houden het beste geluid tegen, omdat stof het geluid absorbeert. Daarom worden gordijnen ook vaak opgehangen om galmen in een ruimte te voorkomen. Hoe dikker de stof, des te beter wordt het geluid gedempt. Ook een plooi in de stof verbetert de geluidsdemping. Daarnaast is het verstandig gordijnen te kiezen die precies op het raam passen, zodat het gordijn het raam volledig bedekt.

Leuk dat je altijd bij blijft leren, ook over een onderwerp als raamdecoratie. Wat heb jij voor de ramen van je slaapkamer hangen?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Veneta heeft mij geïnspireerd tot het schrijven van dit artikel