Sommige dingen zijn blijvend…

In Lifestyle, Persoonlijk by Roryblokzijl5 Comments

Hoe bedoel je Rory: “Sommige dingen zijn blijvend?” Daarmee doel ik eigenlijk op wat ik geleerd heb van mijn ouders. Hoe zij mij hebben opgevoed. De stelregel was namelijk: “Je doet niet iets weg wat nog goed is“. In deze huidige consumptiemaatschappij klinkt dat wellicht als een raar mantra. Toch is het een onderdeel van mijn opvoeding geweest dat ik met liefde heb overgenomen.

Oude beeldbuis

Herkenbaar? Misschien weet je nog wel dat ik een tijd geleden schreef over onze oude beeldbuis? Hardnekkig bleef ik vasthouden aan het wel erg grote en massieve onding. Want het was niet stuk. Het beeld deed het nog prima. Dat het scherm op zich best klein was. Dat alle andere apparatuur en leuke programma’s zoals Netflix niet werkten in combinatie met de beeldbuis? Dat was geen reden. Vond ik.

92 jaar en een hypermoderne flatscreen

Totdat de husband bij mijn 92-jarige oudtante een flatscreen zag staan en besloot dat de maat vol was. Helemaal toen vervolgens een monteur van het kabelbedrijf allerlei extra’s moest doen om ons – subtiel en beleefd gezegd – ‘verouderde’ systeem aan de praat te krijgen (de ‘box’ van een bepaalde kabelexploitant werkte niet goed in combinatie met onze oude televisie).

Sparen met supermarktzegeltjes

That was it. Een week later hadden we – met behulp van de gespaarde supermarktzegeltjes – een prachtig en nieuw flatscreen in huis. Euh, ze-gel-tjes? Wow, wat ouderwets? Kan zijn, maar ik heb er wel grotendeels ons nieuwe flatscreen van kunnen betalen. Dus dat.

Met je laptop aan de keukentafel

Goed. Zo gaat het eigenlijk ook met de rest van onze huisraad. We lopen vanzelf ergens tegenaan. Een voorbeeld? Omdat ik nu vanuit huis werk. En ik veel uren spendeer aan de keukentafel met mijn laptop. Merk ik ineens veel beter hoe belangrijk het is dat een stoel goed zit. Hoe fijn het is als je met je voeten gewoon op de grond kunt komen. Hoe belangrijk het is voor je rug en je hele fysiek dat je een goede en ergonomische (zit)houding aanneemt.

Sommige dingen zijn blijvend...

Zelf geïmporteerd uit Indonesië

Want met de – overigens prachtige – donkere teakhouten eetset die we hebben gekocht in en zelf geïmporteerd uit Bali, Indonesië hebben we bijna zestien jaar geleden dan wel een mooie aankoop gedaan. Als je dagelijks letterlijk op het puntje van je stoel zit, omdat de stoel – voor mij – niet comfortabel zit. Je tintelingen tussen je schouders voelt van een verkeerde zithouding. Merk je dat er toch dingen moeten veranderen.

Sommige dingen zijn blijvend...

Indisch anyone?

Andere stoelen, die moesten er toch echt wel komen. Maar toen we de perfecte stoelen gevonden hadden, bleek er ook een eettafel te bestaan waar ze echt prachtig bij stonden. En als we dan toch bezig zijn… Ineens realiseer je jezelf hoe donker we de keuken / eetkamer hadden ingericht. Veel kersenhout, donker teakhout, walnootkleur. Prachtig en vol Indische invloeden. Maar na zestien jaar mag het toch ook wel tijd zijn voor iets anders.

De Tripp Trapp is blijvend

Onze blik viel bij deze overweging ook op onze ‘walnutTripp Trapp. Een prachtige kinderstoel die we al vanaf dat ons meisje 7 maanden oud was in huis hebben. Mooi design, fijn formaat, zit heerlijk voor onze kleuterdochter. Dagelijks zit ze op deze prachtige en tijdloze stoel. Maar hoe matcht de kleur straks bij onze licht (teak)houten tafel en naturel lederen stoelen? Dat zou anders kunnen. Op dat moment keek ik omhoog. Naar de eveneens door ons uit Bali meegenomen lamp, gemaakt van schelpen.

Sommige dingen zijn blijvend...

En het zit lekker!

En toen kwam het ineens in mij op. De Tripp Trapp moet blijven. Is blijvend. Dat is evident. Het tijdloze design zorgt ervoor dat dit daadwerkelijk een stoel is die je tot bijvoorbeeld 80 jaar prima kunt blijven gebruiken. Ik zit er nota bene zelf af en toe op. Als we een uitgebreid diner met familie hebben. Tijdens een verjaardag. Met vrienden. Hoe zou het zijn om deze stoel nu eens in een heel lichte en toch neutrale kleur aan te schaffen?

Een straal zonlicht

Zo gezegd zo gedaan. Dankbaar voor de samenwerking met het fijne, degelijke en mooie merk Stokke mocht ik de Tripp Trapp in de kleur whitewash ontvangen. Een kleur die werkelijk prachtig staat bij onze nieuwe eettafel en stoelen. Een heel mooi totaalplaatje. Bijna alsof we een nieuwe eetkamer hebben gekregen. Een frisse en lichte wind die door ons huis heen waait. Een straal zonlicht in huis. Ik word er vrolijk van. En blij. Voel mij letterlijk wat lichter. Wat fijn is, want dit is behalve eetkamer ook mijn werkplek. En blij worden van je werkplek is toch wel iets heel moois.

Sommige dingen zijn blijvend...

Sommige dingen zijn blijvend...

Soms loopt het anders

Tja, afgelopen zaterdag werd dan de langverwachte eettafel geleverd. En we zijn er superblij mee! Gerecyled en onbewerkt teakhout uit Indonesië. Prachtig! Een soort van ‘oertafel’, dat is letterlijk waar ik meteen aan dacht. Kleine tegenvaller bij al dit moois. De prachtige, fijne, cognac-kleurige stoelen van ‘naturel leder’ (heel bijzonder) kunnen pas in december geleverd worden. De eigenaar van de winkel heeft het goedgemaakt en ons zes (nieuwe) lederlook-stoelen geleend. Superfijn. Maar voor de foto’s bij dit artikel…iets minder. Want de stoelen zijn vrij massief en donkergrijs. Maar niet getreurd. Kijk eens naar de foto van de prachtige eetkamerstoelen die we hebben uitgekozen?

Sommige dingen zijn blijvend...

Sommige dingen zijn blijvend

Maar terug naar het onderwerp: “Sommige dingen zijn blijvend“. Hoe mooi is het dat onze voormalige eetset is overgenomen door mijn broertje. Gelukkig, dan blijft het in de familie. Want ik hecht erg aan mensen- maar tegelijkertijd ook aan dingen – waar een hele geschiedenis aan vastzit. Dat geldt ook voor onze ‘walnut‘ Tripp Trapp. Wat daarmee is gebeurd? Op zolder heeft dochterlief een extra speelruimte. Daar bewaar ik speelgoed als een circustent, een marktkraampje. Speelgoed wat niet in onze speelgoedhoek in de woonkamer past. Laat ik daar nu net geen stoel meer hebben staan. Tot nu toe dan, want … daar staat nu de Tripp Trapp.

Sommige dingen zijn blijvend...

Sommige dingen zijn blijvend...

Nieuwtje!

Wist je dat als je in de maanden november en december een Tripp Trapp koopt bij Stokke, je op de achterkant van de Tripp Trapp stoel – geheel kosteloos – de naam van je kind in het hout kunt laten graveren? Wow! Over personaliseren gesproken. Met recht een unieke stoel voor je kindje.

Sommige dingen zijn blijvend...

Hoe vaak wissel jij van interieur?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

De Stokke Tripp Trapp whitewash heb ik toegezonden gekregen