Het Vergeten Kind... wees lief voor elkaar, vooral thuis

Het Vergeten Kind… wees lief voor elkaar, vooral thuis

In Opvoeding, Ouders, Persoonlijk by Roryblokzijl17 Comments

Je hebt er vast weleens van gehoord, stichting Het Vergeten Kind. Wist jij dat duizenden kwetsbare kinderen in Nederland momenteel in een onveilige thuissituatie ‘opgesloten’ zitten? Normaal gaan deze kinderen naar school, bij vriendjes spelen, kunnen ze zo nu en dan naar een lieve buurvrouw en bijvoorbeeld naar sportverenigingen. Als de spanningen thuis te hoog oplopen, hebben ze een veilige haven waar ze zich kind kunnen voelen en liefdevol bejegend worden. Nu kan dit niet. Toegegeven, per 11 mei gaan de scholen (gedeeltelijk) weer open, maar effectief zijn de kinderen nog steeds (heel) veel thuis.

Laat je jouw kind wel of niet naar school gaan?

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik overigens zelf nog steeds mijn bedenkingen heb en dat ik niet zeker weet of ik mijn dochtertje wel na de meivakantie naar school wil laten gaan. Ik heb het gevoel dat ik daarin niet de enige ouder ben. Natuurlijk, om je heen hoor je allerlei geruststellende woorden dat het voor kinderen allemaal lijkt mee te vallen. En dat is nu precies waar ik over val, het woord ‘lijkt’. Naar het schijnt is het allemaal goed uitgezocht. Zijn de rapporten beschikbaar. Maar toch. In een land als Duitsland gaat men er net anders mee om. Met hetzelfde virus. En dat baart mij gewoon zorgen. Ik zeg het maar zoals ik het voel.

Het Vergeten Kind, voor de kwetsbare kinderen

Maar goed, dat is weer even off topic. Voor de kwetsbare kinderen in ons midden is het open gaan van de scholen juist goed nieuws. En kunnen ze deels weer de onveilige thuissituatie ontvluchten. Wat hen letterlijk lucht geeft. Ik kan het mijzelf bijna niet voorstellen dat een thuis voor een kind onveilig kan zijn, maar zo is het voor hen wel. En laten we heel eerlijk zijn en naar onszelf kijken. Natuurlijk heb ik absoluut geen last van ‘losse handjes’, maar de afgelopen weken waren toch best pittig en een uitdaging als je thuisonderwijs geven aan je kind met thuiswerken en het huishouden moet combineren.

Spanningen door deze Corona-crisis in een al onveilige situatie

Rustig blijven is al niet echt mijn forte en ik merkte zelf dat dit wel tot het uiterste werd getriggerd doordat ik ineens ‘juf mama’ was. Niet meer alleen moeder, maar ook juf. Dat leidt – hoe je het ook wendt of keert – tot spanningen. En als er in een gezin al veel spanningen zijn, of de thuissituatie al onveilig was of is door bijvoorbeeld een scheiding, of (lichamelijk of verbaal) geweld. En de kinderen worden er vol in meegetrokken doordat zij nu geen uitweg meer hebben en verplicht thuis moeten zitten met ouders die hun eigen situatie al amper aankunnen. Dan zou dat kunnen leiden tot hele alarmerende situaties voor deze kinderen.

Het Vergeten Kind biedt een helpende hand: het Hartenhuis

Ik vind het dan ook echt een bijzonder mooie gedachte dat men het Hartenhuis heeft bedacht. Wat het precies is? Met gekleurde post-its, verf of ander knutselmateriaal maak je een Hartenhuis. Letterlijk een huis met een hart erin. Omdat ieder kind een veilig en liefdevol thuis verdient. Door dat huis op te hangen voor je raam (en het te delen op je social media met de hashtag #hartenhuis) steken we deze kinderen een hart onder de riem. Want lief zijn voor elkaar, eigenlijk overal maar vooral thuis, is nu van cruciaal belang. Zeker voor kinderen die zich nog volop in de fase van opgroeien bevinden en een goed fundament moeten krijgen en opbouwen. Van liefde, veiligheid en oprechte aandacht.

Wat kan jíj doen volgens Het Vergeten Kind?

Het ligt een beetje voor de hand. Schot voor open doel. Maar ik benoem het toch. Wees lief voor elkaar, vooral thuis. Voor al die kwetsbare kinderen die het nu extra zwaar hebben kunnen we nog wat meer betekenen, samen. Met zijn allen. Maak bijvoorbeeld een Hartenhuis. Of je dat nu tekent, knutselt of maakt van post-it blaadjes. En hang het op voor een raam. Zichtbaar voor iedereen die langsloopt. Maak eens een praatje met kinderen bij jou in de straat of wijk. Geef ze oprechte aandacht. En een van de belangrijkste dingen (vind ik): oordeel niet! Want iedereen gaat anders en op zijn / haar eigen manier met de situatie om.

Ken jij Het Vergeten Kind en heb jij al een Hartenhuis gezien of gemaakt?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]