Scheidingklets, what's in a name

Scheidingklets, what’s in a name

In Opvoeding, Ouders, Persoonlijk by Roryblokzijl13 Comments

Scheidingklets? Kletsen klinkt als iets gezelligs en dat is een scheiding per definitie niet, toch? Klopt. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar wat ik in mijn omgeving signaleer zijn niet altijd de mooiste manieren om uit elkaar te gaan. Wat je elkaar ‘aandoet’ is een ding (en toch kan ik er met mijn pet niet bij. Eens heb je van elkaar gehouden, toch?) maar als er kinderen bij betrokken zijn…

Meningen en oordelen

Toegegeven, het is makkelijker gezegd dan gedaan en ik kan niet in de levens van anderen kijken. Wat er aan een scheiding ten grondslag ligt kan per stel, per persoon verschillend zijn en daar kan en mag ik geen oordeel over hebben. Over de impact van een (vecht)scheiding op een kind daarentegen heb ik wel een mening.

Scheidingklets, what's in a name

‘Scheidingklets’ by Gezinnig

En daarom vind ik het initiatief van Gezinnig een heel bijzondere. ‘Scheidingklets’ is een invulboek voor kinderen (6 tot 12 jaar) van gescheiden ouders, dat helpt het gesprek aan te gaan en kinderen uitnodigt hun gevoelens te uiten. Het mooie vind ik deze invalshoek. Er wordt gekeken en geluisterd naar het kind. De focus ligt op diegene(n) die – hoe je het ook went of keert – de ergste last ervaren van een scheiding. Ga er maar aanstaan. Je hebt twee ouders. Een vader en een moeder (maar het kunnen ook twee vaders zijn, twee moeders, of een andere combinatie), in ieder geval heb je ouders die intens veel van je houden. Jullie zijn een eenheid. En ineens – BAM – is dat over.

De liefde van je ouders voor jou is blijvend

Niet de liefde van je ouders voor jou. Wel de basis eenheid die jullie waren. Met een beetje pech gaat het uit elkaar gaan – het scheiden – niet zo soepel zoals je dat als kind het liefste ziet (natuurlijk wil je helemaal niet dat je ouders uit elkaar gaan, maar soms kan het beter zijn voor de situatie en voor iedereen). Hoe kun je nu proberen om dat een beetje in goede banen te leiden? Let wel, niet de scheiding zelf, of de focus op de ouders. Nee, met ‘Scheidingklets’ kijken Gezinnig en Michal Janssen puur naar het kind (met wel adviezen en tips voor de ouders overigens).

Scheidingklets, what's in a name

‘Kleuterklets’ en de checkpad

Toen ik dit persbericht las, was ik direct aangedaan. Ik ken Gezinnig van het boekje ‘Kleuterklets’ en de checkpadΒ (dagplanner om de ochtend- en avondroutines te versoepelen en tegelijkertijd de zelfstandigheid van je kind te vergroten) en dus wist ik al het een en ander over de filosofie van dit bedrijf. Over de gedachtengang achter de vaak mooie producten, die echt iets toevoegen aan de band tussen ouder en kind. De verbinding die zo nodig is als basis om van kind naar de volwassene van de toekomst te groeien. Ook kinderpsycholoog, opvoedkundige & speltherapeutΒ Tischa Neve heb ik eerder gezien en gehoord. Een inspirerende persoonlijkheid die veel leuks en nuttigs te vertellen heeft.

In scheiding liggen

Zo ook in verband met de lancering van het boek Scheidingklets. Tischa is helaas ervaringsdeskundige en heeft dus behoorlijk wat mee te brengen over dit onderwerp. Ik volgde dan ook het webinar dat aan de lancering van dit boek voorafging. Waarom Rory, als je jezelf niet in deze situatie bevindt? Just because. Er zijn veel mensen in mijn omgeving die zich in deze situatie bevinden en daardoor leeft het behoorlijk voor mij. Los daarvan vind ik dit ook extreem nuttige en waardevolle informatie voor mijn doelgroep. Plus het interesseert mij. Want er wordt naar het gevoelsleven van een kind gekeken en dat is altijd heel waardevol en belangrijk.

Scheidingklets, what's in a name

Zeg nooit nooit

En weet je? Zeg nooit nooit. Je weet niet hoe het leven gaat lopen. Dat geldt voor mij maar ook voor jullie. Dus waarom zou je een onderwerp vermijden dat moeilijk is als je er wat van op kunt steken. Er iets uit kunt halen. Kunt leren. Voorbereid kunt zijn op moeilijke en ingewikkelde situaties in plaats van ze vooraf krampachtig te vermijden. Als een struisvogel je kop in het zand steken. Op de een of andere manier maak je iets dan nog groter, terwijl dat helemaal niet nodig is.

Zijn er in jouw omgeving veel mensen gescheiden? En wat denk jij van ‘Scheidingklets’ als ondersteuning voor kinderen, waarvan de ouders in scheiding liggen?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Het boek ‘Scheidingsklets’ heb ik toegezonden gekregen

Het (gratis) webinar heb ik live gevolgd

Je kunt ‘Scheidingsklets’ bestellen via de site van Gezinnig voor € 14,95

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]