Lagom: niet te veel en niet te weinig, maar precies goed

In Gezichtsverzorging & make-up, Lifestyle, Persoonlijk by Roryblokzijl12 Comments

Lagom? Dat betekent ‘niet teveel en niet te weinig’? Een Zweeds principe waar ik zeker wat mee kan. Ik denk dan aan een goede balans. Dat was eigenlijk wel de bedoeling. Maar in die laatste paar drukke maanden aan het einde van het jaar? Lukte mij dat niet zo goed. De eerste keer dat ik mij dit realiseerde was tijdens een heel inspirerend event waarbij de heerlijke essentiële oliën van Physalis werden gepresenteerd. Met ons aanwezig waren Evelyn en Karlijn van Holistik.nl en zij gaven ons tips and tops over deze balans. Wat wijsheid is in de seizoenen van het jaar. En hoe je beter naar jezelf en je lichaam kunt luisteren. Goed. Het dééd wel wat met mij. Maar tegelijkertijd liep mijn agenda alweer vol en schoot het er dus bij in.

Lagom, niet te veel en niet te weinig

Een voorbeeld? Ik was uitgenodigd voor de ontzettend interessante lancering van Esthecin. Een serum wat haargroei bevordert. Een middel wat drs. Van Montfort en zijn vrouw zelf hebben ontwikkeld voor hun dochter Esther, die geheel onverwachts te kampen kreeg met verlies van haar haren. Omdat er medisch gezien nog niets bestond dat hun dochter kon helpen met dit probleem. Alhoewel niet levensbedreigend kan het verlies van je haren, (beginnende) kaalheid zowel bij mannen als vrouwen depressieve gevoelens teweeg brengen. Je zelfvertrouwen ondermijnen.

Esthecin, het haargroei bevorderende serum

Ik vind het geweldig dat dit middel bestaat en had het in principe ook willen testen, maar na onderzoek bleek dat mijn haren eigenlijk in topconditie zijn. Er komen zelfs meerdere haren uit een haarzakje (op bepaalde plekken) en mijn hoofdhuid en haren zien er gewoon goed uit. Eerder hoorde ik dat al eens tijdens een event, maar nu het recentelijk weer bevestigd werd, was ik heel blij. Mijn man daarentegen kampt al jaren met dunner wordend haar. Niet alleen een ‘hoger voorhoofd’, maar ook boven- en achterop zijn hoofd wordt het gewoon wat kaler. En dat is niet fijn.

Lagom: niet te veel en niet te weinig, maar precies goed

Niet drie, niet zes maar negen maanden

Hij probeert Esthecin nu een paar maanden uit (we mogen het zes maanden proberen en zelf heb ik – als kerstcadeau – ook nog een voorraad voor drie maanden voor hem aangeschaft). Een artikel hierover volgt later. De resultaten tot nu toe vinden we oprecht heel bemoedigend (we maken regelmatig foto’s), vandaar dus dat ik zelf ook nog een 3-maanden verpakking heb gekocht.

Van RS-virus naar full speed ahead

Afijn, dat was natuurlijk niet alles. Er gebeurde die laatste maand zóveel. Ik werd ziek. En waar ik dacht dat het een voedselvergiftiging was, kon het ook zomaar een RS-virus zijn waar heel veel mensen last van hadden. Hoe dan ook. Ik ben een week uit de running geweest en heb gewoon serieus een hele dag en nacht in bed doorgebracht. Ik kón gewoonweg niet uit bed komen. Niet eten, amper drinken. Niets. En daarna gewoon weer full force doorgaan hè. Lekker ‘Lagom‘, maar niet heus. Heb je dan niets geleerd Rory? Blijkbaar niet.

Lagom: niet te veel en niet te weinig, maar precies goed

Van Amsterdam naar Parijs

Want ik ging van event naar event. Op een donderdagavond – met lieverds Frieda (Beauty by Frieda), Shabnam (Shabnam Ashkar) en Claudia (Beautytag) naar een te gekke Care Kerstcocktail 2019 in het altijd gezellige café Van Puffelen in Amsterdam. Erna doken we nog een gezellig Thais restaurant in. Om de volgende ochtend vroeg samen met Claudia richting Parijs te gaan met de Thalys. Terwijl ons dochtertje niet zo lekker was (en na terugkomst uit Parijs steeds zieker werd en uiteindelijk ruim anderhalve week hoge koorts had). Twee dagen in Parijs was te gek en heel bijzonder om samen met Claudia mee te maken. Ik heb ontzettend genoten van alles.

Lagom: niet te veel en niet te weinig, maar precies goed

En even tussendoor, wat meer over binnen gekomen producten

Highlights van het jaar? Daar hoorde dat zeker bij. Alleen was het al met al wel een tikje veel… Want los van de events bleven de leuke pakketjes en kerstcadeautjes binnenstromen. Ontzettend dankbaar ben ik daarvoor overigens. En daarom wil ik er ook wat meer over vertellen. Laat ik beginnen met het pakketje van Zenner dat binnenkwam. Prachtige haarbanden, scrunchies en meer. Ik wilde zoveel mooie foto’s maken destijds. Maar kind was ziek (en die had haar belangstelling uitgesproken voor 80% van de items). Toen zij beter was begon ik mij ook niet zo lekker te voelen en daar ga je dan.

Lagom: niet te veel en niet te weinig, maar precies goed

Lagom: niet te veel en niet te weinig, maar precies goed

Een vegan oogmake-up remover?

Wel blijf ik in alle tijden – behalve toen ik dag en nacht op bed lag – mijn gezicht reinigen en verzorgen, dus de volgende producten zijn zó van pas gekomen. Ken je de Stylpro vegan oogmake-up remover al? Ik heb ontzettend gevoelige ogen (deze winter heeft het eczeem zich wederom gemanifesteerd rondom mijn ogen) dus ik vond het wat spannend. Maar geloof mij, wát een fijne remover. Je brengt het zo uit de tube met je vingers op je ogen aan. Je hoeft niet te schrobben maar brengt het zachtjes over ogen en wimpers aan. Met de bijgeleverde super zachte cloth (vochtig gemaakt met warm water) haal je de make-up er vervolgens zó af. Ik spoel altijd eventjes na met water, maar eigenlijk hoeft dat niet eens. Ideaal! En het irriteert je huid / ogen dus helemaal niet.

Lagom: niet te veel en niet te weinig, maar precies goed

Vichy en La Roche-Posay

Een ander prettig product dat ik al een flinke tijd gebruik en waar ik op de een of andere manier steeds vervanging voor krijg is Minéral 89 van Vichy (dank voor het fijne kerstcadeautje Vichy!). Een fijne hydratatieboost voor je huid. Heerlijk om te gebruiken als serum onder je dag- en nachtverzorging. Ik geloof in verschillende laagjes (die je wel eerst goed moet laten intrekken, om ‘rullen’ te voorkomen). En van gezichtsverzorging naar heel wat anders. Jullie weten dat het merk La Roche-Posay bij mij ook al jaren favoriet is. Maar wisten jullie ook dat de lijn Toleriane nu ook nagellak en een mascara bevat? De laatste heb ik nog niet getest, maar de nagellak…

Lagom: niet te veel en niet te weinig, maar precies goed

Nagellak to the max

Ge-wel-dig. Het brengt heel mooi aan. Makkelijk ook. Zelf doe ik er overigens wel een basecoat onder en topcoat overheen. Maar wat een prachtige Toleriane silicium hypoallergene nagellak ! Het blijft ook nog eens lang zitten en is makkelijk bij te werken. UV bestendig, silicium zorgt versterkt en herstelt de nagels. Wat wil je nog meer. Ik kreeg 4 hele mooie kleuren toegestuurd en eerlijk is eerlijk. Ik heb nog nooit zo vaak nagellak opgedaan. En ook niet zo vaak donkere kleuren (rood, chocolade, framboos en mauve) en zelfs knalrood. Heel blij mee. En een oprechte aanrader.

Lagom: niet te veel en niet te weinig, maar precies goed

Jessica Alba’s Honest Beauty

Waarom ik de mascara nog niet heb getest? Omdat ik momenteel die van Honest Beauty (online verkrijgbaar bij Douglas) gebruik. Een merk waarvan ik momenteel ook de gezichtsolie en gezichtscrème test. Gezicht en eigenaar van Honest Beauty – mooie actrice Jessica Alba – staat volledig achter haar ecologische merk. En dat begrijp ik heel goed. Je voelt en ervaart dat dit hele pure producten zijn die ook echt wat voor je huid doen. Het is wellicht even wennen aan de geur (gezichtsolie en gezichtscrème) want best kruidig, maar het ‘schiet er doorheen’ bij mij. De mascara – met ingebouwde primer – gebruik ik inmiddels drie maanden en helaas is deze ook al bijna op (al geeft de houdbaarheid aan dat drie maanden ook maximaal is).

Lagom: niet te veel en niet te weinig, maar precies goed

Lagom: niet te veel en niet te weinig, maar precies goed

Lagom betekent niet ‘cutting things out‘, maar genieten van ervaringen tijdens een gewone dag

Afijn, langzaam maak ik het bruggetje naar in jezelf keren – en weer terug naar de betekenis van het Zweedse Lagom– want tijdens het ontzettend leuke event van Kneipp met als thema ‘Goodbye Stress’ (naar de gelijknamige lijn producten. Denk aan badolie, douchegel, thee en veel meer) kwamen wederom de dames van Holistik in beeld. En werd ik opnieuw gewezen op het belang van je tijdig terugtrekken in jezelf. In een cocon van rust. Juist in die al drukke decembermaanden hebben we met zijn allen – lijkt wel – de neiging om meer, meer en nog meer te doen. Terwijl de focus juist op terugtrekken, genieten van familie en vrienden zou moeten liggen. Jezelf in rust opmaken voor ‘a brand new year‘. Iets met Lagom to the max.

Lagom: niet te veel en niet te weinig, maar precies goed

Holistik Moeder Genoeg zijn? Dat klinkt als ‘Lagom’

Toen ik ook nog het boek van Florine Duif toegestuurd kreeg (‘Moeder Genoeg’) en ik zelf nogmaals door het boek ‘Holistik’ van Evelyn van Hasselt en Karlijn Visser heen las werd de boodschap mij steeds duidelijker. Ik moest even pas op de plaats maken. Sterker nog, misschien wel een paar stappen terug doen. Dat gezegd hebbende ging ik – toch weer – vrolijk door met waar ik mee bezig was en vond ik mijzelf op een dag bij het Concertgebouw (kinderconcert), aansluitend een hapje eten bij Mades Warung (heerlijk Balinees eten. Aanrader!) en erna bij een ‘dansen op blote voeten’-feestje nadat ik ervoor even had bijgekletst in een café met dezelfde vriendin van het feestje. Word jij er ook al moe van? Ik wel als ik dit weer lees…

Lagom: niet te veel en niet te weinig, maar precies goed

Een gids voor iedere moeder…

Wat ik trouwens zo fijn vind aan het boek van Florine? Het is als het ware een gids voor iedere moeder die op zoek is naar geluk, ruimte en kracht in haar leven. Want het lijkt wel alsof het ‘druk-druk-druk’-leven ons wordt opgelegd. Heel eerlijk is denk ik de meest krachtige factor hierin… onszelf. We leggen de lat zó hoog. Sowieso al, maar laat staan als we moeder worden. We willen als het ware een supervrouw zijn. Er goed uit zien, een fijne partner zijn, een goede moeder, carrière maken, maar ook nog een gezellige en blije vriendin die graag meegaat in het drukke sociale leven. Ik word al moe als ik dit typ.

Eerlijke vragen aan jezelf stellen, durf jij het aan?

Want ga er maar aan staan. Ben je zelf eigenlijk nog wel gelukkig? Weet je nog hoe je moet genieten? Florine vertelt in haar boek alles over deze verschillende aspecten van je leven. Werk, relatie, vriendschappen maar ook je financiële positie, gezondheid en de manier waarop je voor jezelf zorgt komen aan bod. Wat is nu echt belangrijk voor je? Durf jij om hulp te vragen? Hoe zorg je ervoor dat je jouw eigen vrijheid ook blijft ervaren? Herkenbaar! Verhalen over haarzelf, maar ook van andere moeders zorgen ervoor dat je geprikkeld blijft. En nadenkt over het perspectief waarmee je het leven, jouw leven bekijkt. Houd mijn Instagram in de gaten, want binnenkort geef ik een exemplaar van dit boek weg!

Het gemis in de randen van de dag, maar ook tijdens de ‘feest’-dagen…

Afijn, ik had het over de drukke laatste paar maanden aan het einde van het jaar. Tel daarbij de stress op van de ‘feestdagen’. Waarom tussen haakjes Rory? Omdat het voor iedereen feestelijke dagen zijn en voor mij eerlijk gezegd ook ingewikkelde dagen. Het verlies van mijn moeder is nog zo pril. Ik vind het lastig om tijdens die dagen te doen zoals verwacht lijkt te worden. Blij, gezellig en in feestelijke kleding genieten van elkaar en alles om je heen. Het leven is niet alleen genieten en ik wil graag de ruimte om dat ook te doorvoelen. Misschien ben ik de enige die dat zo ervaart, maar ik heb niet altijd het idee dat het er ook mag zijn.

Van paniek naar aarden en herijken

Hoe het ook zij, ergens zo rondom de jaarwisseling gaf mijn lijf aan dat het genoeg was. Of is het eigenlijk mijn ‘mind‘? Na de eerste paniekerige reactie (ik ken het zó goed van mijzelf, van vroeger) ben ik meer gaan aarden en herijken. Heb ik besloten om te gaan minderen. De stress verlagen en meer balans aan te brengen in de combinatie werk en privé. Let’s face it, dat is ook gewoon lastig als je vanuit huis werkt. Als je dan ook nog eens veel leuk vindt… tja, dan hang je. Keuzes maken. Want dat is eigenlijk waar Lagom ook om gaat. Niet ‘cutting things out‘ maar (de juiste) waarde toekennen aan de dingen waar we het meest van genieten.

Lagom baby

Wat betekent Lagom dan in mijn geval? Meer quality time met man en kind. Aandacht voor mijn body en mind. Hoe ik dat doe? Door meer te sporten (en dan met name yogalessen te volgen. Om zo ook meer naar binnen gericht te zijn) zodat mijn conditie weer wat beter wordt. En meer te genieten van dat wat er is. Want Lagom gaat ook om het genieten van alles wat je ervaart op een gewone dag. Bye bye bucket lists (toch al niet mijn ding) and hello in the here and now… 

Heb jij weleens van de Zweedse term Lagom gehoord? En hoe heb jij de laatste paar maanden van 2019 ervaren?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

De hierboven genoemde producten en diensten heb ik ontvangen

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]