Luisteren naar je gevoel en je lichaam

In Lifestyle by RoryblokzijlLeave a Comment

Luisteren naar je gevoel en je lichaam, waarom is dat zo belangrijk?

Grenzen

Het is zo makkelijk om over je grenzen heen te gaan. Wie kent het niet? Je wilt aardig gevonden worden dus je zegt snel ‘ja’ op dingen waar je eigenlijk geen tijd of ruimte voor hebt. Soms heb je gewoon ergens geen zin in, toch ga je wel in op verzoeken van anderen. Waarom? Omdat je wilt dat anderen je aardig, lief, meewerkend vinden? Wat is de toegevoegde waarde daarvan voor jezelf? Wat heb je hier concreet aan?

Onderbuik gevoel

Maar ik dwaal af. Als het goed is heb je – en vrouwen hebben dat over het algemeen sneller en vaker dan mannen, volgens mij (geen oordeel!) – over het algemeen een onderbuik gevoel bij de dingen die je doet en die je beslist. Je kan ervoor kiezen om daar naar te luisteren in plaats van het te negeren en voor hetgeen te gaan wat zich met name in je hoofd afspeelt. Denken, denken, denken. In principe is denken of nadenken heel goed om te impulsief gedrag te voorkomen. Maar alleen maar in je hoofd zitten zorgt er weer voor dat je ver van je gevoel komt af te staan. En juist het gevoel, zorgt ervoor dat je luistert naar jezelf.

Obsessief

Een voorbeeld. Zoals ik al in een eerdere post vermeldde ben ik dol op sporten. Je bent even lekker met je lichaam bezig en je bent dan echt even uit je hoofd. Soms is het sporten zo intensief dat je ook echt niet anders kan, heerlijk! Toch merk ik aan mijzelf dat ik behoorlijk kan doorschieten in dit soort dingen. Sinds de geboorte van ons dochtertje is het namelijk niet zo vanzelfsprekend meer om de deur uit te rennen en je ding te doen. Met andere woorden, spontaan naar de sportschool gaan is er niet meer bij. Mijn man en ik hebben een ‘schema’ moeten maken om onze sportactiviteiten te plannen. Hij sport dinsdag- en donderdagavond en zaterdagmiddag. Ik volg mijn sportlessen op maandagavond, woensdag- óf vrijdagochtend (afhankelijk van wanneer hij thuis werkt) en zaterdagochtend. Jullie begrijpen, ik MOET dan ook echt sporten. En daar komt een zeer obsessief trekje van mij naar boven.

Luisteren

Luisteren naar je gevoel en je lichaam, waarom is dat zo belangrijk? In dit geval heel belangrijk. Ik ben de afgelopen dagen erg moe, maar loop de benen onder mijn lijf vandaan. Ik ben ook nog eens enorm ongesteld en we hebben een heel druk weekend. De wekker is de afgelopen twee ochtenden vroeg gezet zodat ik kon gaan sporten. Op het moment dat de wekker ging voelde ik mij zo belabberd en toch ben ik bijna – ja echt – bijna gewoon gegaan! Waar ben ik eigenlijk mee bezig, vroeg ik mij af? Sporten omdat ik er ‘recht’ op heb (want hij gaat ook en anders mis ik ‘mijn’ tijd), of sporten omdat het ‘moet’ (anders zorg ik niet goed voor mijn lichaam). Gooi het over je schouder. Als je echt luistert naar je gevoel (en je lichaam) dan weet je dat het nu gewoon even tijd is om een pas op de plaats te maken. Kortom, de wijze les die ik weer heb geleerd: luister goed naar je gevoel en lichaam. Heb oprechte aandacht voor jezelf.

Luisteren naar je gevoel en je lichaam

Luisteren jullie goed naar jezelf? En dan eerder naar je gevoel of naar je lichaam? Gaan jullie wel eens over je grenzen heen?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl