Luiers, hoe anders ik het nu zou doen

In Lifestyle, Ouders by Roryblokzijl16 Comments

Luiers? Yep, soms heb je weleens van die momenten, dat je nadenkt over hoe je het ook anders had kunnen doen. En dan bedoel ik niet van ‘als als, dan dan’ maar meer dat je met je neus op de feiten wordt gedrukt, zoals een paar jaar geleden toen ik als onderdeel van een bloggerstour de Negenmaandenbeurs bezocht. Ook al is mijn dochter inmiddels geen baby meer, toch vind ik het interessant om de ontwikkelingen te blijven volgen. Zodat je niet alleen jezelf blijft prikkelen maar ook je lezers kunt blijven meenemen hierin.

Wasbare luiers?

Tijdens een van die tours maakte ik voor het eerst kennis met het fenomeen ‘wasbare luiers’. Ik ken het – heel eerlijk – alleen nog maar van heel vroeger. Mijn moeder kreeg mij toen ze zelf nog erg jong was, in de zeventiger jaren. En toen bestond er volgens mij nog weinig anders (of mijn moeder wist gewoon niet beter) dan de welbekende hydrofiele luiers en … de spelden. Ja, het is weleens mis gegaan met prikken. Al neem ik dat echt helemaal niemand kwalijk hoor. Het was zoals het toen was. En dat hoorde er nu eenmaal bij.

Geen wasmachine en geen badkamer…

Want wegwerp luiers? Correct me if I’m wrong,ย maar volgens mij bestond dat toen niet. Maar hoe deden ze het toen dan? Want mijn ouders woonden in bij mijn vaders ouders. Ze hadden gรฉรฉn wasmachine, geen badkamer of douche. Alleen maar de gootsteen in de keuken en een wasbakje in de slaapkamer. Hoe dan? Hoor ik je denken. Dat doe ik zelf namelijk ook. De luiers werden met de hand uitgewassen (het water moest eerst worden gekookt in een ketel) en dan in de centrifuge voorgedroogd en vervolgens te drogen opgehangen.

In de seventies… iets met een centrifuge en hydrofiele luierdoeken

Ken je het nog? Een losse centrifuge, waar je zo’n plastic bak onder moest zetten, want tijdens het centrifugeren (hels lawaai) kwam uit het ’tuutje’ onderin gestaag en continu een straaltje water uit het apparaat sijpelen. Echt, dat was mij toch volgens mij een werk! En het werd gewoon gedaan. Hoe anders was dat toen ik – in 2012 – bevallen was van ons dochtertje. Ik was nog niet bekend met de blogwereld, had mij van te voren nog niet echt heel goed ingelezen en wist niet beter dan dat ik ‘gewoon’ wegwerp luiers zou gebruiken. Omdat iedereen dat – dacht ik – deed.

Zelf? Way back in 2012 … kocht ik wegwerp luiers

Ik kocht ze – heel eerlijk – maar van รฉรฉn specifiek merk. Omdat ik van iedereen om mij heen hoorde dat die gewoon het beste waren. Wel kocht ik ze (bijna) altijd in de aanbieding. Of ik weleens een rijtje heb gemaakt wat al die luiers ons hebben gekost? Nou nee. Maar dat het om heel veel geld ging, dat kan ik wel beamen. Goed. Over wasbare luiers dus. Mijn moeder vertelde destijds weleens over hoe zij het vroeger deed bij mij, met de hydrofiele luiers. Bij mijn broertje – 17 jaar later – kocht ook zij de wegwerp luiers. En zo werkt het vaak hรจ. Je doet wat je om je heen ziet gebeuren.

Wasbare luiers zijn in opkomst!

En nu vind er dus een kentering plaats. Want ik hoor het steeds vaker. Wasbare luiers zijn in opkomst. Je kan ze zelfs als een luierpakket kopen (handig!). Wat erover gezegd wordt? Het is beter voor het milieu, gezonder, goedkoper en je baby is eerder zindelijk. Klinkt goed! Toch merkte ik aan mijzelf dat ik wat sceptisch bleef. Want je gaat de wasmachine nรณg vaker gebruiken? Ik herinner mij nog zo goed dat er behoorlijk wat werd afgepoept en geplast. Dat kost toch ook behoorlijk wat energie en water? Is het wel zoveel goedkoper en hoezo is je kindje eerder zindelijk?

Sympathiek en verhelderend

Wist je dat de antwoorden op deze vragen duidelijk terug te lezen zijn? Ik heb mij georiรซnteerd op de site van de sympathieke ‘Billenboetiek’. Ik heb Anne en Hanna destijds kort gesproken op de Negenmaandenbeurs en hun aanpak (heldere informatie verschaffend, enthousiasmerend zonder opdringerig te zijn) sprak mij erg aan. Kijk eens naar de uitleg op de filmpjes en lees de uitleg over ‘wegwerpluiers versus wasbare luiers’. Ik zal je eerlijk vertellen. Het zet mij zeker aan het denken. Waarom wist ik dat destijds niet?

Wat zijn dan de voordelen?

In wegwerp luiers zitten natuurlijk ook chemicaliรซn die eenvoudigweg ontbreken in wasbare luiers. Ja, je wast die luiers vaker, maar ook daar heb je de keuze welk wasmiddel (met of zonder parfum) je wilt gebruiken. Extra wasbeurten in de machine zijn er zeker, maar als je een berekening maakt dan kan je met wasbare luiers echt goedkoper uit zijn dan met de wegwerp exemplaren. Qua zindelijkheid? Dit is wat de Billenboetiek zegt: “In een wegwerpluier wordt vocht zo snel opgenomen dat je kindje niet merkt dat het geplast heeft. In een wasbare luier merkt een kind wat er gebeurt en is het sneller in staat om in te grijpen.” Je leest. Ik vind het een heel interessant concept.

Voor alle (aanstaande) moeders

En daarom vind ik het een goed idee om – ook al heb ik ze zelf niet kunnen gebruiken – dit onder jullie aandacht te brengen. Voor alle (aanstaande) moeders onder ons. Van jong tot op latere leeftijd. Allemaal zijn we volgens mij steeds meer bezig met het milieu. Ervoor te zorgen dat onze ecologische voetafdruk een stukje kleiner wordt. Alle kleine beetjes helpen. En waarom niet bij de basis beginnen. Bij het allereerste begin? Hoe mooi is het dat je bij de geboorte van je kind een start kunt maken hiermee.

Hoe sta jij hierin? Team wegwerp- of team wasbare luiers? En waarom?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

disclaimer