7 benodigdheden voor een succesvolle zwangerschap

7 benodigdheden voor een succesvolle zwangerschap

In Babytalk, Persoonlijk, Zwanger! by Roryblokzijl16 Comments

Soms – zoals vandaag – denk ik weer eens terug aan mijn zwangerschap. Hoe anders was de tijd toen. Ik was inmiddels veertig jaar. Had toch wel het een en ander meegemaakt. En dacht dat ik het wel even allemaal zou doen, die zwangerschap. Hoe anders was het in werkelijkheid. Ik schiet er bijna van in de lach. Ik kan mij nog levendig herinneren dat ik vertelde (aan wie weet ik niet eens meer) dat mijn zwangerschap op latere leeftijd helemaal op rolletjes was gelopen. Letterlijk een succesvolle zwangerschap. En mijn beste vriendin toen met een schuine blik mij even tot de orde riep en vertelde dat het helemaal niet het geval was. Dat ik nogal op eieren heb gelopen die negen maanden.

Wake-up call!

Ai, soms komt er een wake-up call vanuit een hoek waar je het niet verwacht. Ze had natuurlijk helemaal gelijk. Succesvolle zwangerschap? Uiteindelijk wel, maar soepel liep het allemaal niet. Allereerst kon ik niet geloven dat ik zwanger was. Na al die jaren van proberen, uitstellen, weer proberen, niet lukken. Daar moest behalve een bevestiging van de huisarts – na een positieve test dus – nog een eerste echo aan te pas komen. Voordat ik het écht kon geloven. Vervolgens waren er allemaal gesprekken over een nekplooimeting, eventuele testen zoals een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie (beide niet gedaan overigens) en nog veel meer.

Een succesvolle zwangerschap? Hoe doe je dat dan?

Maar goed. Laten we dat even terzijde schuiven en ons focussen op een positieve boodschap. Namelijk, wat zijn nu eigenlijk 7 benodigdheden voor een succesvolle zwangerschap. Volgens mij dan, als ervaringsdeskundige. Want of je nu zwanger bent op jonge of latere leeftijd. In het algemeen gaat het toch om dezelfde benodigdheden en tips and tricks zou je denken. Al zit daar toch wel weer een heikel puntje aan. Want als je wat ouder bent zou je aan de ene kant al meer kunnen hebben meegemaakt (in al je levensjaren), aan de andere kant bemerkte ik bij mijzelf de neiging om sneller beren op de weg te zien. Ik denk dat als je jonger bent je er dan misschien toch een tikkeltje meer onbevangen in staat.

7 benodigdheden voor een succesvolle zwangerschap

Als eerste moet je van alles goed geregeld hebben. Waar wil je bevallen? In het ziekenhuis of thuis? Heb je – als je in het ziekenhuis wilt bevallen – een medische indicatie nodig of is het puur een voorkeur? Dat laatste kan namelijk best lastig te regelen zijn. Gelukkig had ik wel een medische indicatie (volgens de verloskundige aldaar niet. Gelukkig was mijn beste vriendin mee bij de eerste afspraak, anders had ik het zelf misschien niet voor elkaar gekregen. Ik kan echt zelfverzekerd en pittig zijn, maar tijdens mijn zwangerschap leek ik wel wat labiel) want uiteindelijk werd het een spoedkeizersnede. Dus met stip op nummer 1. Heb iemand bij je die je kan helpen tijdens gesprekken over belangrijke beslissingen (of dat nu je partner, moeder, schoonmoeder, vriendin of iemand anders is).

Wat heb je in huis nodig?

Over zaken regelen gesproken. Wat heb je in huis nodig (ook al wil je in het ziekenhuis bevallen)? Die klossen bleken dus niet nodig. Maar een bed dat een stuk hoger was dan ons ‘normale’ bed destijds was toch echt wel een ding. Want stel je voor dat je toch eerder bevalt. Of in huis moet blijven om wat voor reden dan ook. Dan moet de verloskundige niet bezig moeten zijn met jou in een te laag bed. Slecht voor haar rug en ook niet handig voor jou. Wij hebben destijds het logeerbed naar beneden getild. Dat wil zeggen, dat hebben schoonvader en H. gedaan. Ik mocht natuurlijk niet meer tillen.

Wat als in bad gaan spannend is?

Ben je zwanger en wil je graag met enige regelmaat in bad? Dat kan heel fijn en helend zijn. Dat warme water om je buik. Relaxen tijdens een bij tijd en wijle best stressvolle periode. Heerlijk! Alleen merkte ik wel dat een groot bad zoals wij dat in huis hebben ook best wel ‘link’ kon zijn. Tijdens mijn zwangerschap ben ik namelijk in een nat geregende parkeergarage vol op mijn buik gevallen. In het ziekenhuis konden ze mij vertellen dat er gelukkig niets aan de hand was. Maar als je dan thuis in je best grote bad wil stappen met een bolle buik en een ander evenwichtspunt dan voorheen is dat wel een ding. Achteraf gezien zou een zitbad voor volwassenen zo gek nog niet zijn geweest. Dat is kleiner en over het algemeen iets smaller waardoor je minder snel alle kanten op kunt slippen.

Laat je niet gek maken!

De vierde benodigdheid voor een succesvolle zwangerschap? Relativeringsvermogen. Voor mijn gevoel staat dat ook hoog op de lijst. Ik weet niet of je ooit weleens online hebt zitten scrollen op zwangerschap? Er is een aantal fora waar ik écht heel ongelukkig van werd. Sensatie- of spannende verhalen. Dingen die fout kunnen gaan. Nare ervaringen. Vergeet die en kijk alleen maar naar de neutrale sites waar je echt wat aan hebt. Laat je vooral niet gek maken!

Speciale aankopen? Dit is de tijd ervoor

Regel je aankopen van te voren zodat je daar na de zwangerschap niet meer mee bezig hoeft te zijn. Dan moet je geen aankoopsores hebben, maar gewoon de aandacht hebben voor je baby (en jezelf). Wat voor aankopen dan bijvoorbeeld? Een autostoel! Want als je eenmaal naar huis mag vanuit het ziekenhuis kom je het pand niet uit met baby zonder autostoeltje. Voor de veiligheid van de baby is het van het grootste belang. Dat ze in de jaren zeventig gewoon met baby in de armen op de voorstoel of achterbank zonder gordel om naar huis reden vergeten we maar even voor het gemak. Daarbij ben ik thuis geboren en hadden we niet eens een auto. Maar dat is een ander verhaal.

Neem je rust…

Neem van te voren – dus tijdens die zwangerschap – genoeg rust. Want na de bevalling heb je alle reserves keihard nodig. Werk dus (als dat kan) niet al te lang door in de zwangerschap. Probeer overdag tussendoor powernaps in te lassen. Ik merkte namelijk dat ik ineens in de nachten moeilijk kon in- en doorslapen. De baby was ’s nachts super actief. Al snel mocht ik niet meer op mijn ene zij liggen. Op mijn buik ging natuurlijk allang niet meer. Dat resulteerde in een vermoeidheid. O en ga niet ineens het huis verbouwen, verhuizen of andere grote levensbeslissingen nemen. Als dat kan dan hè. Sommige dingen kun je niet uitstellen, maar als dat wel kan? Doen!

Geniet!

Die kan ik ook niet genoeg benadrukken. Geniet! Ook al moet er veel geregeld worden, kun je wellicht een tikje labiel zijn op specifieke momenten (of altijd tijdens je zwangerschap). Een succesvolle zwangerschap betekent in mijn ogen ook dat je er later op kunt terugkijken met een glimlach. Dat je ook de mooie momenten herinnert. Dat eerste trapje in je buik. Het gevoel alsof er een vlinder in je beweegt. En schrijf het op! Het lijkt zo onnodig maar geloof mij, later weet je het niet meer goed. Ik kocht een negenmaanden dagboek en stiekem heb ik al een paar keer terug gelezen hoe ik mij toen voelde. Heel dierbaar.

Wat is jouw ultieme tip voor een succesvolle zwangerschap?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

disclaimer