Kiezen voor nieuw kopen of hergebruiken en 'opleuken'?

Kiezen voor nieuw kopen of hergebruiken en ‘opleuken’?

In Lifestyle by Roryblokzijl15 Comments

Nieuw kopen of hergebruiken en opleuken? Heel eerlijk? Ik doe aan allebei. Het heeft iets met mijn opvoeding te maken. De normen en waarden waarmee ik ben groot gebracht. “Doe niet iets weg tenzij het stuk is” en “Geef geen geld uit dat je niet hebt“. Tegelijkertijd heb ik daar zelf aanpassingen in gemaakt. En die wil ik ook graag doorgeven aan mijn dochtertje. Ik ben benieuwd wat zij daar later zelf mee gaat doen. Praat ik in raadselen? Wil je een voorbeeld lezen van wat ik bedoel? Here you go.

Once upon a time

Ik begin even bij het begin. Ooit (echt zo’n jaartje of negen geleden) – toen ik nog als directiesecretaresse werkte bij een grote Nederlandse bank – kregen we een iPad uitgereikt (ik hoefde ‘m dus niet zelf te kopen). Tof! Hoor ik je denken. Klopt. Want we hebben het over de iPad 2. Waanzinnig veel geheugen erop (voor die tijd dan hè) en gewoon hartstikke stoer om zoiets te krijgen. Maar let wel. Je kreeg het zodat je in de avonden, weekenden en tussendoor als je thuis was en niet op het werk. Lekker door kon werken. Zodat je jouw mail èn die van de directeur waar je voor werkte in kon kijken en meer.

Een iPad van 2011 wordt nu nog gebruikt

“Elk voordeel heb zijn nadeel?” Whatever. Feit is dat ik toch echt wel heel blij was met deze iPad. Zo blij dat ik ‘m heb overgenomen op het moment dat ik weg ging bij mijn toenmalige werkgever. En dat we deze iPad nog steeds (ja echt!) gebruiken. In die zin. Dochterlief van 8 jaar houdt enorm van tekenen en gebruikt deze iPad om leuke voorbeelden te vinden om na te tekenen. Denk aan spookjes (want Halloween), pompoenen (want herfst) en eenhoorns (die vindt ze namelijk te gek). Maar diezelfde oude iPad had ook nog zo’n oude, niet meer goed – ook als standaard – werkende beschermhoes. Waardoor ze de iPad plat op het vloerkleed of de tafel neer moest leggen.

Kiezen voor nieuw kopen of hergebruiken en 'opleuken'?
Nu kan de iPad echt meer rechtop staan

Hoesje erbij?

En dus ging ik op zoek naar een hoes – het liefst ook nog een tikje stootvast en in een kek kleurtje – waarbij ik de iPad in verschillende standen kon zetten. Om het natekenen van dingen te vergemakkelijken. Bingo! Want bij hoesjesdirect.nl vond ik dit leuke roze exemplaar. Stiekem vind ik ‘m zelf eigenlijk ook heel erg leuk. Dus een win-win situatie. Afijn, dit dus even over hergebruiken en opleuken. Waarom zou je iets weg doen, alleen omdat het apparaat wat oud is geworden? Natuurlijk kan ik voor de nieuwste versie van de iPad gaan met ‘a zillion‘ mogelijkheden. Maar deze functioneert nog goed voor het doel waarvoor die wordt gebruikt en dit is toch veel beter voor het milieu (en mijn portemonnee)?

Kijken, kijken en toch gaan kopen?

Having that said kom ik dan bij mijn andere punt. De *kuch* keuze om iets nieuws te kopen. Dat vereist ook even wat uitleg. Ooit ben ik begonnen met ‘de zwarte bes’ (jaja, officieel is het een braam. Maar ‘zwarte bes’ was gangbaar waar ik werkte). De mensen onder ons die oud genoeg zijn, zullen begrijpen dat ik het over de Blackberry heb. Een smartphone uit de oertijd vraag je? Nee, maar wel eentje die ik destijds – wederom via mijn werk – kreeg om het zo veilig mogelijk (want dat was in die tijd voor veel werkgevers het belangrijkste voordeel van dit merk vergeleken bij andere devices) langer / thuis / extra door te werken wat makkelijker te maken. Afijn, dan hebben we het nog niet over een touchscreen, leuke apps en meer. Dat kwam later pas.

Van tweedehands naar nieuw

Afijn – toen ik mijn vaste baan was kwijtgeraakt –  begon ik zelf eerst met tweedehands smartphones. Ik had gewoonweg even geen geld voor een nieuwe toestel. Toen ik van mijn broertje zijn oude iPhone mocht overnemen, was ik dan ook enorm blij. Ik begon bij zijn iPhone 4 en die gebruikte ik een fikse tijd. Totdat ik voor mijn verjaardag de eerste iPhone SE van H. kreeg. Super mooi en eindelijk eens weer een nieuwe telefoon. Ik heb er erg van genoten (ongeveer anderhalf jaar) … totdat hij waterschade opliep (don’t ask).

Van sparen naar kopen…

Het werd dus tijd om ‘selluf’ een nieuwe smartphone te kopen. En na grondig onderzoek werd dat de iPhone 7. Niet de nieuwste, wel een goed exemplaar vond ik. Want ik doe er alles mee. Foto’s maken, Reels voor Instagram. Zo nu en dan maak ik concept blogposts in WordPress. Soms kijk ik naar belangrijke nieuwsfeiten. Mijn socials houd ik bij. En stiekem moet ik bekennen dat ik via een bepaalde app inmiddels een waarschuwing heb gekregen dat ik gemiddeld vijf (5 !!!) uur per dag op dat ding rondhang. Not so good, I know. Maar ja, het is ook mijn werk om blogposts te schrijven. Foto’s en video’s, aka ‘content’ te maken. Aldus om op social media aanwezig te zijn.

Blijven hangen bij Apple, iOs en dus toch de iPhone

Om een lang verhaal kort te maken. Na ruim anderhalf jaar begint mijn huidige iPhone (al) kuren te vertonen. Het opladen gaat niet meer zo soepel. Mijn IG-lives met Claudia (Struijck van Beautytag) haperen aan alle kanten. Schreef ik al eerder over mijn idee om eventueel switchen naar een ander (goedkoper) merk, met een geheel ander besturingssysteem. Maar ergens blijft dat stemmetje knagen dat – met een iPad en een MacBook Air (die ook al bijna aan vervanging toe is) – ik toch graag het iOs-besturingssysteem wil houden. En dus toch naar een nieuwe iPhone ga kijken.

Kiezen voor nieuw kopen of hergebruiken en 'opleuken'?
En wat een leuke hoes is het trouwens ook!

Meteen maar een nieuw hoesje kopen dan

En dan maar meteen een goede. En het nieuwste model. Waar ik hopelijk de komende tig jaar mee kan doen. Want ok, we hebben het over vreselijk veel geld. Maar ik doe er dan ook wel echt alles mee, dus waarom zou ik niet investeren in iets wat mijn blog, mijn foto’s, mijn video’s naar een hoger niveau kan trekken? You guessed it. Ik denk aan de iPhone 12 Pro. En ja, daar heb ik dan ook accessoires bij nodig. Zoals bijvoorbeeld een iPhone 12 Pro hoesje . Ik twijfel over een bookcase (handig met bankpasjes en ook bescherm je het scherm dan meteen goed) of toch een extra stevig hoesje (want stel je voor dat ik deze laat stuiteren… ai).

Meteen de iPhone 12 Pro kopen?!?

En echt hoor. Ik hanteer de stelregel dat ik in ieder geval een maand moet hebben nagedacht over een aankoop (zeker eentje van dit formaat) voordat ik überhaupt verder ga met grondig (uit)zoekwerk. Waar is de iPhone 12 Pro het goedkoopst? Maar ook: wie levert de beste service? Wie heeft de beste reviews? Want ik ga het toestel los kopen. Dat vind ik het fijnst. En ook in de bijpassende accessoires moet ik nog gaan verdiepen. Want met een case (hoesje) alleen ben je er nog niet. Wat kies ik als bescherming voor het scherm? Een dunne sticker of juist een glazen screenprotector?

Keuzes…

Keuzes, keuzes, keuzes. En tegelijkertijd een luxe probleem. En aan de andere kant juist weer iets dat van groot belang is voor mijn blog, dus voor het werk dat ik uitoefen. Als ik zoiets al niet serieus neem, hoe kan ik dan mijzelf serieus nemen? Je kan ernaar kijken hoe je wilt. Ik probeer het in ieder geval allemaal gedegen te doen. Ik ga geen broodje kopen, maar een attribuut, een product dat – voor mij – misschien wel net zo belangrijk is als een laptop. En had ik al verteld dat die ook al bijna aan vervanging toe is…

Wat is het eerste apparaat dat jij de komende tijd gaat / wilt vervangen?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

disclaimer