Beauty en dermatitis perioralis, niet zo'n goede combinatie

Beauty en dermatitis perioralis, niet zo’n goede combinatie

In Gezichtsverzorging & make-up, Persoonlijk by Roryblokzijl9 Comments

Dermatitis wat? Om precies te zijn ‘dermatitis perioralis’. Een uitleg. Eerder vertelde ik jullie al over het winterse probleem van de kapotte mondhoeken. Een lastig probleem wat er voor zorgt dat ik al maanden (eigenlijk) geen lippenstift meer op mag doen. Alleen een combinatie van mycanozol (anti-schimmel) en hydrocortison (tegen eczeem) mocht ik – maximaal twee weken – gebruiken om de kapotte mondhoeken tegen te gaan. Voor de droge lippen gebruikte ik eerst alleen Purol, totdat dat zich ook tegen mij(n) (lippen) ging keren.

Exit Purol, hello Vaseline!

Exit Purol. Hello Vaseline met Aloë Vera. Dat was letterlijk het enige wat ik ben gaan gebruiken. Ok ok, met heel af en toe stiekem een keertje een luxe, hydraterende lippenstift. Als ik mijzelf echt even iets te bleek eruit vind zien. Toch was en is het best lastig. Want ik test regelmatig  gezichtsverzorgingsproducten. En soms – zoals nu – ook make-up producten.

Beauty en dermatitis perioralis, niet zo'n goede combinatie
This is me! Een absolute voor-foto

Concealer, foundation? Wat doe ik daarmee?

Eventjes leek het de goede kant op te gaan, dus ik besloot mij te wagen aan een experiment. Ik hou van kleurtjes, van make-up. Maar bij mij valt daar eigenlijk meer mascara, oogpotlood en lippenstift onder. Een concealer, foundation? Dat kende ik niet echt en gebruikte ik dus ook niet. Totdat ik eens tegen de concealer (Touche Éclat) van Yves Saint Laurent aanliep en ik dat móest proberen. Zo gezegd zo gedaan. Twee exemplaren had ik er inmiddels doorheen gejast. En eigenlijk gebruikte ik het alleen maar voor onder mijn ogen.

Newby-mommy-slaapgebrek-wallen

Je weet wel. Om de newby-mommy-slaapgebrek-wallen-onder-de-ogen wat verdoezelen. Maar toen ik exemplaar nummer 3 wilde aanschaffen vertelde de verkoopster mij dat ik dat nu juist net niet moest gebruiken. Het had iets met lichter maken, shaping en de lichtval te maken. Ik begreep het niet helemaal. Hoe het ook zij. De Clinique All About Eyes concealer moest ik volgens haar hebben. Laat ze nu helemaal gelijk hebben gekregen. Het stond véél natuurlijker èn … je zag bijna geen ‘wallen’ meer. Prettig.

De kracht van W7

Maar foundation dus. Terwijl ik blij rondliep op het event De Proefparade Beauty Collection 2017, zag ik om mij heen allerlei merken vertegenwoordigd die ik nog helemaal niet kende. Een daarvan was het merk W7. Bekend van onder ander de waanzinnig hebberig makende eyeshadow paletten. En nog veel meer moois. Voor een fijn prijsje. De aanwezige enthousiaste visagiste maakte mij heel kundig op. Maar wel mèt foundation. Wow. Kon mijn huid er echt zó flawless uitzien? Ik was letterlijk impressed. En zou ik dat zelf ook kunnen?

Beauty en dermatitis perioralis, niet zo'n goede combinatie

Beautytools van Zenner

Erg fijn. Ik kreeg de ‘Genius Foundation’, mascara ‘Forever Lashes’, highlighter ‘Strobe Time!’ en bronzer palette ‘Solar Glow’ mee zodat ik het rustig eens uit kon proberen. Ontzettend leuk! Totdat ik mij ineens bedacht. Uhm, hoe breng je foundation ook alweer aan? Met je vingers, een kwast, een andersoortig beautytool? Gelukkig kwam juist op dat moment een persbericht van Zenner met werkelijk ontzettend toevallig een heel scala aan beautytools. Na overleg en toelichting kreeg ik allerlei superhandige attributen toegezonden (dankjewel Zenner!) zodat ik uitgebreid de producten van W7 kon testen. En niet alleen dat. Ik kon ze nu ook professioneel aanbrengen.

Beauty en dermatitis perioralis, niet zo'n goede combinatie

Geen beautyblogger, toch een mooi resultaat

Gek hè, dat zijn dan toch dingen die ik spannend vind om te doen. Met name omdat ik natuurlijk geen beautyblogger ben en omdat ik normaal gesproken niet al te veel make up gebruik. Dat ik er tegelijkertijd een vlog van ging maken (ja, ik vlog regelmatig voor Almere Deze Week TV) maakte het niet makkelijker. Enfin, ik heb ook veel foto’s gemaakt. En als ik die terugzie denk ik: “Ok, Rory, dat heb je best mooi gedaan!“. Niet teveel, subtiel, wellicht heb ik te weinig foundation gebruikt. Of heb ik de strobing-techniek (heftigere contouring, kenners weten waar ik het over heb) niet helemaal adequaat toegepast. Maar het eindresultaat? Best goed!

Beauty en dermatitis perioralis, niet zo'n goede combinatie

Beauty en dermatitis perioralis, niet zo'n goede combinatie

Zenner kabuki brush (voor blush / bronzer), blending kwast ( voor foundation), kwast (voor highlighter), blending spons (voor foundation / concealer), kwastje (voor oogschaduw crème / concealer)

Reinigen, reinigen, reinigen!

Wat ik wel merk? Ik reinig mijn gezicht standaard tweemaal per dag. Met een elektrisch gezichtsborsteltje. En huidzeep van Clinique. Daarvóór haal ik nog de make up van mijn ogen en lippen met een speciale reiniger (bij voorkeur met mijn favoriete reiniger van Clinique). Maar nu? Na deze opmaaksessie? Ik heb behoorlijk mijn best moeten doen om het allemaal van mijn gezicht af te halen. Dus wellicht heb ik het niet té voorzichtig opgebracht? Als je dit iedere dag doet, dan ben je best wel even bezig.

Beauty en dermatitis perioralis, niet zo'n goede combinatie

Iets met ‘shapen’ en ‘contouren’

Desalniettemin vond en vind ik het fantastisch om te zien hoe je jouw huid heel gelijkmatig kan maken. Hoe ‘flawless‘ je jouw look kunt maken. Wég pigmentvlekken, onregelmatigheden en andersoortige plekjes en vlekjes. Ik stond te trappelen om het nog vaker te doen. Om het aanbrengen van foundation te perfectioneren. Om te leren hoe ik moet ‘shapen’ (wat dat is: met een matte bronzer schaduwen aanbrengen in je gezicht. Bijvoorbeeld onder de jukbeenderen). Maar toen .. begon de ontsteking dermatitis perioralis.

Dermatitis perioralis?

Ja, ik link even de enige – meest betrouwbare – gezondheidssite waar ik van mijzelf mag kijken, ‘Thuisarts’. Een tip van de huisarts waar ik nog steeds heel dankbaar voor ben. Geen rare, spannende of griezelige verhalen. Dermatitis perioralis is een ontsteking van de huid rondom de mond, maar het kan ook voorkomen naast de neus en op de kin. Zodat je een zogenaamde ‘clownsmond’ kan krijgen. Wat ik nu dus heb. Waardoor je minimaal twee weken niets, maar dan ook echt helemaal niets op dat gebied mag smeren. En wat gewoon maanden kan duren. Fijn.

Beauty en dermatitis perioralis, niet zo'n goede combinatie
Hier zie je nog niets van de ontsteking. De kapotte mondhoeken waren nét weg en vlak na deze dag begon de ontsteking langzaam maar zeker op te komen

Clownseczeem, een ander woord voor dermatitis perioralis

Hoe het eruit ziet, die ontsteking zoals dermatitis perioralis (ook wel ‘clownseczeem’) wordt genoemd? Rode, droge pukkeltjes, soms ook puistjes of blaasjes. Ze kunnen branderig aanvoelen, jeuken of prikken. Het is niet besmettelijk. Het advies? Stop direct met alle cosmetica, huidverzorgingsproducten en corticosteroïdcrèmes. De bemoedigende zin? Hou vol. Na twee weken begint de huid weer tot rust te komen. Leuk. Met events in het vooruitzicht. Met huidverzorgingsproducten die ik wil testen.

Even verplicht rustig aan doen dus met make up en huidverzorging. Heb jij weleens van dermatitis perioralis gehoord? 

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Naschrift: op dit moment heb ik – na maanden aanmodderen – nog zóveel last van de hardnekkige huidontsteking, dat ik weer naar de huisarts ga. Hoogstwaarschijnlijk krijg ik òf antibiotica voorgeschreven òf ik krijg een verwijzing voor een dermatoloog. Wordt vervolgd.

De producten van W7 en Zenner heb ik ontvangen

Mascara Forever Lashes – € 5,55
Strobe Time! – € 6,95
Genius Foundation – € 5,95
Solar Glow – € 10,65
Kabuki brush (voor blush / bronzer) – € 4,99
Blending kwast ( voor foundation) – € 5,99
Kwast (voor highlighter) – € 2,99
Blending spons (voor foundation / concealer) – € 5,99
Kwastje (voor oogschaduw crème / concealer) – € 2,99