Kapotte mondhoeken? Hoe kom je eraan, maar ook eraf?

In Gezichtsverzorging & make-up, Persoonlijk by Roryblokzijl14 Comments

Goed. Ditmaal een artikel met een onderwerp wat gevoelens van oversharing zou kunnen oproepen. Ik heb ergens last van en dat wilde ik met jullie delen. Want wellicht is dit juist een onderwerp waarmee ik jullie ook zou kunnen helpen. Ik weet niet of het te maken heeft met ouder worden (verminderde veerkracht van de huid), de kou waardoor droge lippen ontstaan (hoe zou het dan met de mensen in Lapland zijn?), of gewoon simpel dikke pech. Hoe het ook zij. Het onderwerp is … kapotte mondhoeken. 

Thuisarts helpt, ook bij kapotte mondhoeken

Wat zegt de enige site waar ik van mijzelf nog naar mag kijken – hypochondrisch als ik vroeger weleens kon zijn – die van Thuisarts? “Bij een kapotte mondhoek ontstaat een kleine inscheuring of kloof bij uw mondhoek. Ook kan er zich een korst vormen. Soms is niet alleen de mondhoek beschadigd, maar ook de huid erom heen.

Rory zegt

Wat zeg ik zelf? Ik krijg continu scheurtjes in mijn lippen. Zowel in de mondhoek als op mijn lippen zelf. Het jeukt als een tierelier. Is pijnlijk. Zeker als ik er met water opkom of met wat dan ook eigenlijk. Exit lippenstift (terwijl dit niet zo hoeft te zijn hè. Dit geldt nu voor mij). Wat vervelend is, want  ik heb van mijzelf geen kleur op mijn lippen. Zonder lippenstift zie ik er snel bleekjes uit. Alsof er iets mist (dat laatste heb ik mijzelf aangepraat). Maar goed. Wat langer afwachten is niet altijd handig, want inmiddels was de huid om mijn mond heen ook aangetast. Het zag er gezellig rood en schilferig uit.

Chill!

Het fijne van deze site? Bijvoorbeeld deze tekst naar aanleiding van mijn zoekwoorden ‘kapotte mondhoeken’: “Misschien maakt u zich dan zorgen over een ernstige huidaandoening. Dit is niet het geval.“. Dank u! Na twee weken heb ik toch maar een bezoekje aan de huisarts gebracht. Dat was een goed plan. Het bleek namelijk een combinatie van eczeem en een schimmelinfectie te zijn. Niet gillen over dat laatste! Dat komt namelijk omdat je mond natuurlijk steeds beweegt (ik noem: praten, eten, lachen) waardoor het maar open blijft gaan. Plus het is een warm plekje op je gezichtshuid. Waardoor het ook kan gaan broeien.

Tips & Tricks

Waar ik niet blij mee was is dat dit – kapotte mondhoeken – schijnbaar iets is (en ik heb het nog niet eerder gehad) wat vaak terug kan komen. Bummer. Maar wat kan ik hier uithalen? Tips and tricks misschien voor jullie en in ieder geval voor mijzelf. Want wat is handig om te weten?

  • Niet te lang wachten met een bezoekje aan de huisarts. Zij keek naar mijn mond. En vertelde dat het goed was dat ik was gekomen. Iets langer wachten en ik had met een gezellige rode clownsmond kunnen rondlopen
  • Vooral niet steeds je mondhoek vochtig maken met je tong. Gebruik liever een goede lipverzorging (ik zweer bij ‘Eight Hour Cream van Elizabeth Arden’. Op dit moment moet ik twee keer per dag aan de gang met een mix van miconazol en cortisone). Hoe lang? Waarschijnlijk een weekje of twee
  • Bewaar het geneesmiddel (maar let wel op de houdbaarheidsdatum) want dit is een euvel wat vervelend genoeg vaak kan terugkomen, snik
  • Niet geheel onbelangrijk: dun opsmeren (want je smeert toch een geneesmiddel op en om je lippen)
Kapotte mondhoeken? Hoe kom je eraan, maar ook eraf?
Naschrift

Goed. Ik ben geen dokter, geen huisarts, geen expert. Hetgeen ik schrijf – mijn kapotte mondhoeken – is wel iets wat mij zelf is overkomen, waar ik advies over heb ingewonnen bij een respectabele site (Thuisarts) en bij een daadwerkelijke expert (huisarts).

Dit leek mij een onderwerp wat het delen waard was. Vinden jullie dat ook? En wat is jullie ultieme tip voor droge lippen?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Afbeelding onderin is van Shutterstock (ik wilde jullie een afbeelding van mijn mond even niet aandoen. Ik wilde het mijzelf ook niet aandoen overigens)

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]