Omdat je het (altijd) waard bent

In Beeld, Lifestyle by RoryblokzijlLeave a Comment

Omdat je het waard bent? Wat bedoel je daar precies mee? Ik heb het weleens vaker genoemd. Je bent niet alleen moeder. Of partner. Maar ook nog jezelf. En je kan het beste van anderen houden … als je ook van jezelf houdt. Klinkt dat zweverig? Zo bedoel ik het niet. Wat ik dan wel bedoel? Af en toe oprechte aandacht aan jezelf schenken. Lang zo gek nog niet.

Me, myself and I

Of dat nu een kopje koffie in de stad drinken is. Een fijne sportles volgen in de sportschool. Een lange wandeling maken met de hond (mits je die hebt. En anders lekker in je eentje wandelen). Een nieuwe jurk kopen (jullie weten volgens mij al dat ik dól ben op de prachtige LaDress-jurken). Skinny jeans. Lingerie. Een sieraad (ja, dat mag je ook best voor jezelf kopen). De tijd nemen om een boek te lezen. Een lang bad te nemen en je erna lekker in te smeren met een fijne bodylotion. Het is goed om jezelf de moeite waard te vinden. En jezelf te belonen. Met aandacht. Van jezelf.

Omdat je het (altijd) waard bent

Ik ben het waard, ècht!

De tijd voor jezelf nemen. Zo nu en dan. Ik ben zelf zéker schuldig aan uitroepen als: “Ik heb echt nergens tijd voor” of “Waar moet ik de tijd vandaan halen?“. Ja, boehoe. Weet je, ik kan mij gaan wentelen in mijn zieligheid. Maar ik kan er ook iets aandoen. Opstaan. En iets gaan veranderen. Let’s go! Leuk streven Rory, maar moet dat nu precies in een drukke feestmaand? Met de hectische kerstdagen? Ja, júist dan! Je bent het waard!

Omdat je het (altijd) waard bent

Tijd voor jezelf nemen

Een voorbeeld vraag je? Ok. Sowieso neem ik altijd uitgebreid de tijd voor mijn ochtend- (en avond)ritueel qua verzorging van mijn huid. Al moet ik er eerder voor opstaan. De huid goed reinigen is – heb ik gelezen – een van de belangrijkste dingen om te doen. Ik gebruik veel en goede crèmes. Nee, niet alleen omdat ik een veertigplusser ben. Ik ben hiermee begonnen op – pakweg – mijn vijfentwintigste. En waarom zou je niet goed voor je huid zorgen? My body is my temple? Dat geldt voor mij in ieder geval wel.

Omdat je het (altijd) waard bent

Omdat je het (altijd) waard bent
(Prachtig kettinkje! Ik ben er ontzettend blij mee. Dat rode handje? Tja, het was toch 7 graden…)

Outfit of the day. Ja, óók als je geen afspraken buiten de deur hebt

En dan … kleding. Waar ik vroeger – toen ik nog bij een grote bank in loondienst werkte – iedere avond een outfit klaarlegde voor de dag erna (inclusief bijpassende pumps, tas en sieraden). Laat ik het nu aan de dag en mijn mood over wat het wordt. Een voordeel van thuisblijfmoeder / ondernemende moeder / thuiswerkmoeder zijn? Het maakt niet zoveel uit wat je aandoet. Soms heb je hele dagen dat je alleen maar op en neer naar school loopt. Pas op! Dat kan ook meteen een valkuil worden. Voor je het weet loop je hele dagen in dezelfde outfit rond.

Omdat je het (altijd) waard bent

Pas op! Valkuil!

Daar is overigens niets mis mee, als je jezelf daarin comfortabel voelt. Maar voor mij geldt: alles wat té is, is niet goed. Waar ik destijds bij de bank snakte naar een outfit met een skinny jeans. Merkte ik in de eerste schoolmaanden van kleuter dat ik juist nooit meer iets anders droeg dan eerder genoemde spijkerbroek. Wel in alle kleuren en maten, maar toch. Afijn, ik kom weer even terug op mijn oorspronkelijke onderwerp ‘Omdat je het (altijd) waard bent‘.

Omdat je het (altijd) waard bent

Laat jezelf zien, want je bent het waard om gezien te worden

Niets is fijner dan per ochtend te bepalen hoe je jezelf voelt en daar je kleding op aan te passen. Een tikje chagrijnig? Beetje somber? Ik maak mijzelf een beetje vrolijker door knalrode pumps te dragen. Of juist een mooi jasje van een mantelpakje uit ‘zakelijke tijden’ te combineren met een skinny en sneakers. Knalkleuren kiezen. Een mooie lippenstift dragen. Weer eens afwisselen met alle mooie sieraden die ik heb (draag eens die bijzondere ketting of armband in plaats van die te bewaren voor een speciale gelegenheid). Jezelf laten zien. Jezelf prikkelen. Leven. Genieten.

Omdat je het (altijd) waard bent
(Wooooow, een tikje ‘in your face’? Yep, maar met deze profi-foto – photocredits Lucardi – zie je wel in detail hoe mooi de ketting is)

Symboliek van sieraden

Weet je dat ik best veel mooie sieraden heb. Maar dat ik daar eigenlijk veel te weinig in afwissel? In het dragen ervan? Zo jammer, want als je de symboliek in dingen kunt zien. Kan je dat ook aangrijpen als een middel om te groeien. Zoals deze ketting van s.Oliver. Mijn blik werd er direct naartoe getrokken. Een boom staat – voor mij – voor persoonlijke groei. Als ik door alle eventuele negativiteit heen kan kijken. Mijzelf echt durf te waarderen. Dan kan ik oprecht zeggen dat ik aan het groeien ben. In zakelijke zin, maar zeker ook persoonlijk.

Omdat je het (altijd) waard bent

Ik ben wie ik ben en ik ben het waard om mijzelf te durven en mogen zijn“. Noem het een mantra. Mij helpt het. Vind jij van jezelf dat ‘jij het waard bent’?

Tot de volgende keer en hele fijne kerstdagen!

Rory Blokzijl

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Lucardi