De kunst van het mooi ouder worden

In Gezichtsverzorging & make-up by Roryblokzijl19 Comments

Mooi ouder worden? Daar heb je mij al. Want dat is iets waar ik oprecht in geloof. Dat het kan of dat het een kunst is, mooi ouder worden? Dat weet ik niet precies. Deels is er al het een en ander voorbestemd, zo begreep ik van Mardge Pascaud – beauty innovator – tijdens het enorm interessante beautycollege bij Care Cosmetics van vorige week donderdag. Haar specialisaties? De huid en cosmetische chemie. Samen met een wetenschappelijk team ontwikkelt ze diverse producten en methodes gericht op de verzorging en het behoud van een mooie huid.

De kunst van het mooi ouder worden

Blurry, maar wel dé foto van de presentatie van Mardge Pascaud

Iets met DNA

Ontzettend interessant is het project waarbij gekeken wordt naar ons DNA en onze huid waar zij – samen met Professor Maurice Zeegers, hoogleraar Complexe genetica en epidemiologie aan de Universiteit van Maastricht – aan werkt. Hoe mooi is het dat je – door middel van het onderzoeken van je DNA (denk aan het afnemen van wangslijm) –  kunt zien hóe je ouder zult worden. Dat je van te voren inzage hebt in hoe de staat van je huid tegen die tijd zal zijn? Mardge legde deze ingewikkelde materie op de volgende manier heel duidelijk uit: “Als je weet voor welke aspecten je gevoelig bent, bijvoorbeeld vlekjesvorming of verslapping van de huid, dan kan je preventief het een en ander doen en kom je op de rol van DNA. Dit noemen we de epigenetica en dat is bepalend of genen wel of niet tot expressie komen“.

Hoe werkt dit dan precies?

Je kijkt naar een aantal aspecten. Allereerst het ‘fenotype’. Dat zijn alle waarneembare eigenschappen. Hoe zie je er uit? Hoeveel weeg je? Hoe diep zijn je rimpels? Hoe is je bloeddruk? Dit combineer je met het ‘genotype’. Dat is de code die is vastgelegd bij je geboorte. Dat wil je matchen en dat kan alleen door specifiek onderzoek. Daar komt het testen van je speeksel of wangslijm om de hoek kijken. Want daarmee kan je genetische profiel in kaart worden gebracht. Zo komt men – aldus Mardge Pascaud – tot je persoonlijke beauty-sleutel (er wordt gekeken naar vijf aspecten: hydratatie, pigmentatie, inflammatie, glycatie en hoe gevoelig je bent voor oxidatieve stress).

De kunst van het mooi ouder worden

Maar vergeet niet

Los van het dit alles doet ook je lifestyle doet ertoe. Hoe leef jij je leven? Het is natuurlijk ook van belang om te kijken of je wel voldoende beweegt en / of sport. Genoeg water drinkt. Gezond eet. Veel snoept of junkfood tot je neemt. Voldoende en regelmatig slaapt. Of je veel stress ervaart. Onderschat de impact van die externe factoren niet! Al deze dingen bij elkaar zouden moeten leiden tot het – van te voren – inzien voor welke zichtbare gevolgen van huidveroudering je aanleg hebt.

Personaliseren van serums

Daarmee zou je cosmetica en gezichtsverzorging kunnen personaliseren en dan heb ik het met name over serums (deze hebben namelijk een krachtig werkstofcomplex). Dit serum kun je dan dag en nacht te gebruiken onder je dag- en nachtverzorging. Wanneer je deze analyse en de gepersonaliseerde serums kunt verwachten? Vanaf januari 2020 onder het merk Pascaud. Revolutionair! Ik ben benieuwd.

De kunst van het mooi ouder worden
En een heel gezellige lunch met blogcollega’s

Gezelligheid kent geen tijd

Helaas moest ik eerder weg en kon ik niet de gezellige borrel bijwonen en bijkletsen met blog-collega’s al kon dat tussen de bedrijven door natuurlijk wel. Zoals tijdens de ontzettend lekkere lunch met sushi, een half glaasje witte wijn (want ik moest nog een flink stuk rijden) en lekkere salades. Dat is ook een van de ‘perks‘ van de events. Interactie met de merken, bedrijven en blog-collega’s. Ook kreeg ik een superfijne goodiebag mee van Care Cosmetics, waarvan ik de inhoud nog zal unboxen op mijn IG-stories.

Mooi ouder worden = goed je huid verzorgen

Over externe factoren gesproken. Hoe onderhoud jij je huid momenteel? Een goede huidverzorging doet (bijna) wonderen. Ik zweer bij een goede reiniging, zowel ’s ochtends als ’s avonds. Ik gebruik graag laagjes. Serum, huidolie, dag- of nachtverzorging. Een aparte oogcrème (en zo nu en dan zelfs een oogserum of olie). Natuurlijk een gezichtsmasker op zijn tijd. En een scrub eens per week of twee weken. Goed voor je huid zorgen. Iets wat heel logisch lijkt, maar waar – als ik zo mij heen kijk – niet altijd de tijd voor wordt genomen.

De kunst van het mooi ouder worden

Vichy’s anti-aging ampullen

Vichy speelt daar ook goed op in met hun (nieuwe) producten, zoals bijvoorbeeld de Liftactiv Specialist Peptide-C anti-aging ampullen. Wat het effect daarvan is? Denk aan hydratie en versteviging van je (gezichts)huid. Hoewel het breken van de ampullen bij mij nog wel een dingetje is, zag het er tijdens de demonstratie heel ‘easy peasy‘ uit. Na het breken breng je een hulsje aan waardoor je heel eenvoudig de benodigde hoeveelheid op je hand aan kunt brengen. Daarna een dopje erop en je zet het restant klaar voor het slapen gaan. Easy as that. Hoe eenvoudiger je de handeling maakt, hoe meer je aanzet tot het gebruik van producten. Vind ik zelf.

De kunst van het mooi ouder worden

Hoe leuk is het dat Isa Hoes en Medina Schuurman – actrices van onder andere de televisieserie ‘Rozengeur & Wodka Lime‘ (ik heb ooit als figurant gewerkt bij deze serie) en schrijvers van het boek ‘Te Lijf. De kunst van het mooi ouder worden‘ via een ‘heart to heart‘ op humoristische wijze hun tips en ervaringen met ouder worden, wilden delen met ons. Het publiek? Naast een enkele dertiger, met name veertigplussers (waaronder moi)en vijftigers, ook een of twee zestigers. Zelfs een man was aandachtig aan het luisteren (je moet wel op de hoogte blijven van wat er speelt hè? Maar serieus, deze mijnheer werkt ook bij een magazine, dus júist alleen maar goed dat hij waarneemt wat belangrijk is voor hun doelgroep).

De kunst van het mooi ouder worden
Links Medina Schuurman, rechts Isa Hoes. De dames waren zo enthousiast in beweging dat Medina er wat ‘blurry’ uitziet…

Mooi ouder worden en de overgang

Goed, het ging natuurlijk niet alleen over mooi ouder worden. Ook een ’taboe’-onderwerp als de overgang werd niet geschuwd. Sterker nog, dat was de grote gemene deler van dit event. Alleen maar mooi dat je op een real life manier – doorspekt met humor, dat kan je wel aan deze actrices overlaten – wordt getriggerd om je bezig te houden met dat wat eraan zit te komen. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik van de véle symptomen van de overgang er – gelukkig – nog weinig herkende. We kregen in ieder geval het eerder genoemde boek mee. Want wíllen we iets opzoeken of weten? Dan hebben we nu een naslagwerk bij de hand.

De kunst van het mooi ouder worden

Producten voor elke levensfase

En dat is meteen een mooi opstapje richting de huidverzorging van Vichy. Want je huid hydrateren en verzorgen met de juiste producten voor de levensfase waarin je jezelf bevindt is en blijft belangrijk. Ik schreef al eerder over de Neovadiol Phytosculpt (ideale crème specifiek voor de hals en gezichtscontouren) en de Minéral 89 (ik geloof heilig in laagjes en deze dagelijkse booster heb ik meerdere malen gebruikt). In de goodiebag trof ik ook een fijne gezichtsspray met thermaal water aan. Zoals Vichy zelf zegt: “Mineralizing Thermal Water, born in the French volcanous. Rich in 15 minerals for a stronger barrier and healthier looking skin“. Allemaal producten die bijdragen aan een goede hydratatie en verzorging van onze (ouder wordende) huid.

Douglaslab!

Terugkijkend op een enorm gevulde week realiseer ik mijzelf dat ik ook afgelopen woensdag enorm veel informatie heb ontvangen tijdens het bijzondere en inspirerende #douglaslab event van Douglas Nederland. ‘Clean Beauty‘ en ‘Beautyfood‘ waren trending topics. Die wil ik ook nog belichten in deze uitgebreide blogpost. De ontvangst in het mooie Machinegebouw van de Westergasfabriek is al heel bijzonder. Een mooie, industriële entourage waar letterlijk alles – van omgeving tot props tot food – gewoonweg helemaal matcht. Met recht was het thema dan ook #douglaslab

De kunst van het mooi ouder worden

Beautyfood, ook voor mooi ouder worden

Ontdekken en experimenteren, daar draaide het om. Ontzettend interessant, want voor wat betreft het thema ‘beautyfood‘ heb ik nog heel wat te leren. Denk aan beautysupplementen die veel voor je huid en conditie kunnen betekenen, maar dan van binnenuit. De merken die zich aan ons presenteerden? ‘Ivybears’ (supplementen voor veerkrachtig en glanzend haar boordevol biotine, foliumzuur en vitamines). ‘#Innerbeauty’ (een kuur van 28 dagen waarin je een flesje per dag drinkt. Beschermt de huid tegen oxidatieve stress. Schoonheid van binnenuit).

Van capsule tot poeder tot drankje

‘KLARSKIN’, een merk dat zich richt op duurzame resultaten, een gezonde darmflora en ook nog acné bestrijdt en huidveroudering tegengaat. ‘Bears with Benefits’ (vegan gummy bears, eveneens voor de versterking van je haar, huid en nagels). ‘HECH’ (bomvol actieve, premium ingrediënten voor ultieme hydratatie en een verbeterde weerstand). En last but not least, ‘Regulatpro Hyaluron’. Zorgt voor vertraging van het biologische verouderingsproces èn voor een stralende huid, sterke nagels en haar. Zo beloven de merken.

De kunst van het mooi ouder worden
Rechts onderin Shabnam Ashkar met wie ik – samen met Claudia Struijck – bijna het hele event gezellig ben opgetrokken

Aging gracefully met Clean Beauty

Maar ook vanaf de buitenkant valt er nog genoeg te ontdekken voor je huid. ‘LÖWENGRIP’ (uit Zweden) is een merk dat ik nog niet ken. Inmiddels ben ik bijzonder geïnteresseerd en sta ik te trappelen om hun producten – vol premium ingrediënten – uit te proberen. ‘ZARKOPERFUME’ kende ik natuurlijk al van het vorige Douglas-event in restaurant De Kas in Amsterdam. Hun eau de parfum ‘Ménage à Trois‘ was vrijwel onmiddellijk favoriet. Waanzinnig door de moleculaire technologieën die ervoor zorgen dat je een unieke geurbeleving krijgt (want gebaseerd op je eigen lichaamsgeur).

Mooi en clean

Even oversteken en we stonden bij de enige echte Bee Shapiro (beauty editor van de New York Times) die ons enthousiast vertelde over haar eigen geurlijn – met duurzame en eerlijke ingrediënten – ‘Ellis Brooklyn’. Het eau de parfum ‘MYTH‘ is inmiddels in mijn badkamerkast beland, naast ‘Ménage à Trois‘. ‘UpCircle’ is weer zo’n bijzonder initiatief, waarbij in de (handgemaakte en ocean friendly) producten gerecyclede componenten – zoals koffieresten – worden gebruikt. Niet voor niets is hun credo: “100% natural, 100% briljant“.

De kunst van het mooi ouder worden

Mooi ouder worden met deze beautymerken

Het merk ‘KORA’ (van model Miranda Kerr) kende ik al. Alleen de puurste en actiefste ingrediënten worden in haar (certified organic) producten gebruikt. Ik ben al fan van de oogolie en ben enorm benieuwd naar het product dat in de goodiebag zit. Van model naar actrice. Ook Jessica Alba (actrice en gewoon een hele mooie vrouw) heeft een eigen merk ontwikkeld, genaamd ‘Honest Beauty’. Denk aan botanische formules en een clean design.

IG stories en IG TV!

Je leest. Ik word helemaal enthousiast van al deze ontdekkingen. Natuurlijk zou ik het liefst alles direct willen uitproberen, maar dan zou ik niet in alle oprechtheid kunnen vertellen wat het effect van de verschillende producten is op mijn huid. Houd daarom mijn IG stories in de gaten voor reviews en updates! En wist je dat Claudia van Beautytag en ik samen onlangs een hele leuke unboxing video hebben opgenomen? De video staat – in twee delen – op haar IG TV (hier en hier)!

De kunst van het mooi ouder worden

Geloof jij in mooi ouder worden, oftewel aging gracefully? En van welk product of merk zou jij graag iets meer willen weten?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Voor de genoemde events ben ik uitgenodigd

Uitgelichte foto: Claudia, Bee Shapiro – beauty editor van de New York Times – en ik

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]