Wat als je hoofdhuid zo enorm jeukt?

In Gezichtsverzorging & make-up, Lifestyle by Roryblokzijl7 Comments

Een jeukende hoofdhuid? Niet fijn, maar helaas iets waar ik ieder jaar opnieuw een periode behoorlijk last van heb. Vlak vóór en gedurende de zomer. Dan speelt de hoofdhuid ineens op. Ik voel het meestal aankomen. Het begint met een lichte kriebel.

Kriebel wordt jeuk

Maar de kriebel wordt jeuk. De jeuk wordt een enorme jeuk. Totdat je niet anders kan dan beginnen met krabben. En dan is het hek van de dam. Je creëert schilfertjes, dus het ziet er niet uit. De jeuk wordt erger en erger. En voordat je het weet heb je de fase bereikt dat je niet meer naar de kapper durft.

Met je kop in het zeewater hangen

Vermoeiend, vervelend en hinderlijk. Maar je kan er vrij weinig aan doen. De vraag is alleen niet hoe je eraan komt, maar vooral hoe je eraf komt. Dit jaar heb ik in Griekenland tijdens onze vakantie flink met mijn hoofd in het zoute water gehangen, omdat zeewater zou moeten helpen bij aandoeningen als eczeem. Maar behalve dat mijn haardos flink uitgedroogd en zelfs ontploft leek. Blééf ik de jeuk maar houden. Om gek van te worden.

Wat als je hoofdhuid zo enorm jeukt?

Harde maatregelen voor de hoofdhuid

Normaal gesproken is er maar één oplossing. Een flacon redelijk agressieve Head & Shoulders kopen en het ‘harde’ haar (na het wassen) voor lief nemen. Want hoe langer ik het wassen met H&S volhield, hoe sneller de jeuk op mijn hoofdhuid wegtrok en hoe sneller de ontsteking weg leek te zijn. Toch heeft het niet mijn voorkeur, omdat ik de shampoo persoonlijk als vrij agressief ervaar.

Dercos van Vichy

Onlangs was ik met mijn schoonmoeder bij een superleuk event van Vichy en La Roche-Posay en in de goedgevulde goodiebag vond ik een fijne ‘ultra soothing color high-tolerance cleansing cream’, genaamd Dercos (van Vichy). Oftwel een ultrazachte -niet schuimende – shampoo zonder sulfaten, kleurstoffen en parabenen. Zacht voor de hoofdhuid, vanaf het moment van gebruik tot en met 48 uur daarna. En ook beschermt het lichtgevoelig, gekleurd haar. Nu verf ik mijn haar niet, maar ik gebruik wel de Syoss Color Refresher (mousse met een kleurtje). Baat het niet dan schaadt het niet. De Dercos-shampoo is een prettig product wat ik precies op tijd kreeg (gezien de situatie met mijn hoofdhuid) voor een uitgebreide testperiode.

Iets met een niet-schuimende shampoo

De geur? Vrij neutraal, zacht en licht geurend. Dat is fijn! De substantie? Redelijk dun en wit van kleur. Bijzonder? Het schuimt niet! Wat er in het begin – als je het niet gewend bent – voor zorgt dat je snel teveel shampoo gebruikt. Na de eerste vier keer haren wassen, was de pompflacon voor een vierde deel leeg. Ai. Het is overigens een misverstand dat shampoo moet schuimen om je haar schoon te kunnen maken. Sterker nog, bij het uitspoelen heb ik juist het gevoel dat mijn haren schoner zijn dan bij een reguliere shampoo.

Dat gekrab op de hoofdhuid!

Maar het gaat mij nu ook specifiek om het effect op mijn hoofdhuid. Ik kan in alle eerlijkheid en oprechtheid zeggen – na een gedegen testperiode – dat de jeuk weg is. Geen gekriebel en gekrab meer. Een hoofdhuid die niet alleen rustig aanvoelt maar er ook rustig uitziet. Nog meer pluspunten? Een pompflacon die afsluitbaar is. Prettig qua dosering en ook dat er daardoor weinig zuurstof bij kan komen (mits je ‘m steeds netjes afsluit natuurlijk).

Ervaringsdeskundige Rory

De ingrediënten? Ik ben geen wetenschapper, laborante of deskundige, dus jullie moeten het met mijn persoonlijke mening en gevoel doen. Maar als ervaringsdeskundige zeg ik: fijne shampoo. Het voelt als een hele prettige, zachte en niet-agressieve oplossing voor de jeukerige en beschadigde hoofdhuid. Een ontwikkelpunt? Je moet echt even wennen aan de niet-schuimende substantie. Maar als je dat eenmaal gewend bent, wil je niet anders.

Heb jij weleens last van een jeukende hoofdhuid? En wat is jouw ideale oplossing?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Deze shampoo heb ik ontvangen in een goodiebag. Dit is mijn oprechte mening over het product

De prijs is rond de 15 euro voor 250 ml (online verkrijgbaar of in de apotheek)

 

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]