Hoe zorg je goed voor jezelf als vijftiger?

Hoe zorg je goed voor jezelf als vijftiger?

In Lifestyle by Roryblokzijl14 Comments

Ben jij een vijftiger, Rory? Yep, ik schreef het al eerder. Ik ben onlangs vijftig geworden, vijf-tig, fifty, 50… OMG. Ik kan het gewoon nog steeds niet geloven. Ja ja, ik weet het. Die gevoelsleeftijd – momenteel 35 jaar – blijf ik maar benoemen (maar zo voelt het ook echt). En los daarvan, hoe erg is het eigenlijk om ouder te worden? Het antwoord: helemaal niet erg. Ik ben blij en dankbaar dat ik ouder mag worden. Dat vond ik altijd al en helemaal in deze onzekere en ingewikkelde tijden.

Corona en de gevolgen
Los van corona merk ik om mij heen dat – in onze leeftijdscategorie als vijftiger en zeker ook ouder, maar ook weleens jonger – er hele nare dingen gebeuren met mensen. Ziektes, kwalen en moeilijke situaties. Dat zorgt ervoor dat je (nog) meer waardeert wat je hebt. Ook en juist in coronatijd. Hoe moet het zijn voor de mensen bijvoorbeeld op Bali, die volledig afhankelijk zijn van het toerisme? Bali is ‘op slot’ en deze mensen missen dan niet alleen hun inkomsten, maar ook de middelen om zich afdoende te beschermen tegen het virus (mondkapjes en handgel is niet voor iedereen beschikbaar, zeker als je geen geld hebt daarvoor).
Jeukwoord: middelbare leeftijd
Dan realiseer je jezelf ineens hoe goed we het hebben in Nederland, hoe moeilijk de situatie ook is. Want ik wil het zeker niet bagatelliseren. Maar goed, dat was even wat meer off topic. Ik had het over ouder worden, over nét vijftig zijn. Vroeger – toen ik een kind was – vond ik mijn ooms en tantes van in de dertig al stokoud. Toen ik zelf in de twintig was verschoof dat een beetje, maar had ik wel het idee dat het leven zo goed als over was als je een vijftiger was. Middelbare leeftijd is geloof ik het jeukwoord dat daarvoor wordt gebruikt.
Everything is possible, fifty and feeling fabulous
En weet je? Nu ik zelf een vijftiger ben en mag ervaren hoe het voelt. Is dat is zó niet het geval. Het leven is over? No way, everything is possible, was en ís mijn mantra en dat klopt ook gewoon gevoelsmatig. Ik raakte onverwachts en ontzettend gewenst zwanger op mijn veertigste. Startte met mijn blog op mijn 42ste. Ben inmiddels zo goed als ingeburgerd in de wereld van beauty en skincare. Zo nu en dan ben ik als Koffietijdvrouw te zien in het televisieprogramma Koffietijd. Ook doe ik met enige regelmaat toffe fotoshoots. Maar daar moet je wel wat voor doen? Zeker als vijftiger? Hoor ik je vragen.
Hoe zorg je goed voor jezelf als vijftiger?
Photocredits: Presstigieux
Bourgondisch to the max
Natuurlijk! Het is niet zo dat ik maar door kan gaan met eten en drinken zoals ik dat tot een paar jaar terug gewend was te doen. Aan de andere kant ben ik altijd wel gestructureerd daarin geweest. Let’s face it. Ik houd van eten, je kan mij denk ik best wel bourgondisch noemen. Een fles goede wijn, lekker speciaalbier of champagne. Daar houd ik wel van. Een vijf-gangen menu? Heerlijk. Maar waar ik een aantal dagen achter elkaar kan genieten, kan ik inmiddels ook heel goed de balans vinden door een aantal alcoholvrije dagen in te plannen (doordeweeks) en door zelf gezond en gevarieerd te koken.
Alles wat ’te’ is, is niet goed
Dat is een manier om (van binnenuit) goed voor je lichaam te zorgen. Naast natuurlijk voldoende water en (kruiden)thee drinken. Niet teveel cafeïne, niet teveel alcohol (altijd geleerd: alles wat ’te’ is, is niet goed). En voldoende bewegen. In coronatijd lukte dat niet altijd even goed. Ik bedoel. Iedere dag yoga doen is fijn, maar die echte beweging, wat je uit bijvoorbeeld hele stukken lopen haalt. Dat zat er niet in. Ook daar heb ik een oplossing voor gevonden. Los van het feit dat ik ons dochtertje lopend naar school breng (en haal). Ga ik aan het einde van de middag ook altijd een uurtje met haar wandelen in de wijk.
Hoe zorg je goed voor jezelf als vijftiger?
Dance, dance, dance
Ook ben ik sinds een aantal dagen begonnen met een heuse dance-workout van tien minuten. Tien minuten ?!? Dat is niets, hoor ik je denken. Ik kan je vertellen: tong op je enkels als je enthousiast meedoet. Aanvullend is het natuurlijk ook fijn om je lijf goed in te smeren met een rijke body lotion na het douchen. Een goed innerlijk en een goed uiterlijk is dus mijn devies. En dat lichaam? Dat mag je dan ook showen. Ik draag dan ook graag goede, mooi zittende sportkleding als ik aan yoga of dansen doe. Een sport bh is een van de items waar ik nooit meer op ga bezuinigen. Denk aan het behoud van (de spieren in) je borsten.
Upgraden van nacht-, sportkleding en lingerie
En ook ben ik sinds een aantal jaren mijn nachtkleding en lingerie aan het ‘upgraden’. Hoe lang ik al niet met bepaalde nachthemdjes en setjes heb gedaan. Inmiddels ben ik zo ver dat ik merk hoe belangrijk het is om jezelf goed te voelen. En ook dat werkt bij mij zo. Als je jezelf goed en mooi aankleed (ook al ziet verder niemand – behalve je partner – je lingerie onder je kleding) dan voel je je ook daadwerkelijk beter en fijn. Deze zomer heb ik dan ook veel in bikini rond gedarteld in onze tuin. Een van de beste aankopen van 2020 was een eigen zwembad. Want op vakantie zijn we niet gegaan. Maar we hebben gewoon een staycation gehouden in onze eigen tuin.
Hoe zorg je goed voor jezelf als vijftiger?
It’s a woman’s world
Waar vind je al dat leuks dan, vraag je? Van badmode en sportkleding tot lingerie? Heb je weleens op de site van LASCANA gekeken? De site inspireert mij! Met mooie en stijlvolle foto’s, prachtige producten. Ik word er wat hebberig van. De ondertitel is op mij dan ook helemaal van toepassing: “It’s a woman’s world” (ook als vijftiger)…
Mooi van binnen en van buiten als vijftiger

Resumerend werkt een (licht)bruin tintje door de zon (en de vitamine D die je daardoor binnen krijgt), een goede hydratatie van buitenaf en binnenin, voldoende beweging en gezond eten heel goed voor je (ouder wordende) lichaam en huid. Jezelf goed voelen werkt zowel van binnenuit (een gezonde mindset) als van buitenaf. Niet alleen je huid goed verzorgen maar jezelf ook mooi aankleden zorgt voor een goede mindset, een positieve kijk op jezelf, de situatie waarin je jezelf bevindt en … op het leven!

Hoe zorg jij op een goede en positieve manier voor jezelf? Tips and tricks zijn altijd welkom!

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl