Hoe een verzwaringsdeken ineens heel populair is (en hoe zit het met een hoes?)

Hoe een verzwaringsdeken ineens heel populair is (en hoe zit het met een hoes?)

In Lifestyle, Persoonlijk by Roryblokzijl13 Comments

Je hebt het vast gelezen. Ik schreef onlangs over het effect van een verzwaringsdeken op mij (en mijn kind). Waar ik aanvankelijk wat angstig was dat het benauwend zou kunnen zijn, bleek dat zó niet het geval. Zowel ons kind als ik slapen nu veel makkelijker in. We slapen niet alleen dieper maar worden ook nog eens minder vaak tussentijds wakker. Heel fijn! En ja, ik zou niet meer zonder willen slapen. Dat inzicht kwam binnen bij mijn man. Eigenlijk wilde hij tijdelijk onder mijn verzwaringsdeken slapen. Maar dat heeft geen zin, want ieder persoon heeft baat bij een (verzwarings)deken met een specifiek gewicht. Daarbij heb ik geen hoes om de deken en vind ik het daardoor fijner dat we ieder een eigen exemplaar gebruiken.

Hoe een verzwaringsdeken ineens heel populair is (en hoe zit het met een hoes?)
Iets met last van jezelf hebben

Hij heeft alweer een flinke tijd last van een peesontsteking in zijn arm. Dat is niet alleen heel pijnlijk, maar het zorgt er ook voor dat hij slecht(er) slaapt. Hij had er nu daadwerkelijk zelf last van, dat hij zo vaak draaide, onrustig sliep en heel regelmatig wakker werd (meestal van de pijn). Hij is gaan lezen op sites als DokterFit (een site van twee huisartsen en een redacteur die al jaren onderzoek doen in de gezondheidsruimte). Toen mijn man dan ook nog een smartwatch had aangeschaft met features die werkelijk alles bijhouden qua gezondheid – ook de concrete en kwalitatieve slaap – was hij definitief om. Hij wilde heel graag een verzwaringsdeken om zo te ervaren wat het voor zijn slaapkwaliteit zou betekenen.

Hoe een verzwaringsdeken ineens heel populair is (en hoe zit het met een hoes?)

Hoe kies je nu het gewicht van een verzwaringsdeken?

Met zijn gewicht had hij een zwaardere deken nodig dan waar ik onder lig. Je kijkt naar hoeveel je weegt en je kiest vervolgens voor een verzwaringsdeken van rond de 10% van je gewicht. Hij wilde ‘m liever iets zwaarder hebben en ging voor die van 8 kg. Waar ook hij in eerste instantie relatief sceptisch was, is het resultaat verrassend. Want hij ervaart meer kwalitatieve slaapmomenten sinds het gebruik van de deken (van de smartwatch uit wordt de slaapkwaliteit in percentages gemeten en dat is daadwerkelijk omhoog gegaan). Kortom, hij merkt en ziet nu ook echt de voordelen van een verzwaringsdeken.

Hoe een verzwaringsdeken ineens heel populair is (en hoe zit het met een hoes?)

Werkt het voor hem?

Waar hij in het begin nog dacht: “Het zal wel, ik merk er nog niet zoveel van“. Zeggen de resultaten vanuit de smartwatch dus het tegendeel. Hij is dan ook oprecht heel blij met zijn verzwaringsdeken. Want door zijn behoorlijk intensieve en eigenlijk best stressvolle baan én een relatief druk privé leven – waarin het ook niet altijd pais en vree is – zorgt de verzwaringsdeken voor een betere slaap en dus meer rust. En dat heeft zeker zo zijn invloed op je gesteldheid.

Verzwaringsdeken mét hoes voor een kind

Zoals ik in mijn eerdere blogpost al schreef was ons kind al vanaf de eerste nacht superblij met haar deken. Maar bij een kind krijg je nu eenmaal sneller vlekjes plus het donkergrijs van de deken vond ze wat saai. Ideaal is deze bijpassende hoes met ook nog eens een gezellig dessin! Je maakt het van binnen vast met lusjes waardoor het niet te snel verschuift, doet de rits dicht et voilá. Kortom, ze is dolbij met de gezellige hoes. Die je ook nog eens kunt wassen in de wasmachine en dat is handig, zeker in de zomer als ze waarschijnlijk alleen de hoes met deken erin zal gebruiken.

Hoe een verzwaringsdeken ineens heel populair is (en hoe zit het met een hoes?)

Kies je voor een hoes of niet?

Want ja, wij gebruiken de verzwaringsdeken – zonder hoes – bovenop ons dekbed. En dat is – als ik zo de instructies op de site van Calmzy lees – eigenlijk niet de bedoeling. Het gewicht van de deken schijnt op die manier minder goed verdeeld te worden en je dient de deken rechtstreeks op je lichaam te dragen. Maar zoals nu – waarin het soms ’s nachts nog eens vriest – doen we de deken gewoon wel bovenop het dekbed. Ik wil het namelijk niet te koud hebben (wij doen nooit de verwarming aan in de slaapkamers). Mijn eerlijke mening? Ik vind het prima liggen.

Hoe een verzwaringsdeken ineens heel populair is (en hoe zit het met een hoes?)

Wat zegt Calmzy zelf over het gebruik van een verzwaringsdeken?

Het doel is de gebruiker een veilig en geborgen gevoel te geven. Door dit gevoel maakt het lichaam hormonen zoals serotonine en melatonine aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat jij je prettiger voelt en dieper slaapt. Een verzwaringsdeken is dan ook zeer geschikt voor mensen met slaapproblemen, psychische klachten en zelfs met lichamelijke klachten. Ook voor kinderen is dit een zeer goed alternatief voor andere, vaak medische, hulpmiddelen. Verzwaringsdekens zijn ook een goede aanvulling op sensomotorische therapie of integratietherapie“.

Een eerlijke review

Dan kom ik ook bij het punt dat ik – persoonlijk – als een ontwikkelpunt zie. Je kunt de verzwaringsdeken niet wassen. Ja, officieel kan het wel volgens de instructies. Maar het uitwringen van een deken van 8 kilo en dan ook nog als die nat is en veel zwaarder? Dat zie ik mijzelf toch niet zo eenvoudig doen. En het drogen daarvan is ook nog een ding. Ik begrijp vanzelfsprekend dat je ‘m niet even over een lijn kan hangen (want dan zakken de glazen nanokorreltjes en zo worden ze ongelijk over de deken verspreid) maar dan is plat drogen in mijn opinie de beste oplossing, alleen waar doe je dat dan?

Hoe een verzwaringsdeken ineens heel populair is (en hoe zit het met een hoes?)

Dat is dan ook meteen het enige nadeel

Dit kun je – naar mijn mening – ondervangen door de verzwaringsdeken tóch bovenop je dekbed (of in de zomer op je laken) te leggen. Of door dan toch die hoes te bestellen. Natuurlijk probeer je altijd zorgvuldig met je deken om te gaan. Een eventuele vlek kun je trouwens gewoon weghalen met koud water, een reinigingsmiddel zónder bleekmiddel en met je vingers of een oude tandeborstel. Wat voor vlek vraag je? Een voorbeeld. Ik kneep voor het slapen gaan in de tube handcrème. En ja hoor, dat gebeurde mij weer. De handcrème spoot eruit, precies in het midden van mijn verzwaringsdeken.

Gebruik jij een verzwaringsdeken? En zou jij wel of niet voor een hoes gaan en waarom?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Deze Calmzy verzwaringsdeken en hoes voor de kinder verzwaringsdeken heb ik ontvangen van Slaapwijsheid. Onze review is gebaseerd op onze oprechte ervaring gedurende een aantal weken

Calmzy Kids Happy Jungle duvet cover – 100 x 150 cm – polyester – € 33,95

Calmzy bamboe verzwaringsdeken – 8 kg – 150 x 200 cm – duurzaam 100% bamboe – € 109,95