Back to our roots, Hotel Jakarta

Back to our roots, Hotel Jakarta

In Lifestyle, Ouders, Persoonlijk by Roryblokzijl11 Comments

Hotel Jakarta? De oplettende kijker heeft op Instagram en Facebook met enige regelmaat foto’s op mijn feed voorbij zien komen van allerlei heerlijke gerechten, fijne drankjes, mooie backgrounds én een mooie omgeving aan ’t IJ. Ik heb het natuurlijk over Hotel Jakarta – by Westcord – in Amsterdam. Waarom ik dat zo zeg: ‘by WestCord‘? Omdat mijn eerste kennismaking met Hotel Jakarta op papier was. In het huismagazine ‘HARRY’ van WestCord Strandhotel Seeduyn (Vlieland) las ik destijds – ergens in 2016 gok ik – over de plannen om dit energieneutrale, duurzame en écht groene hotel te bouwen.

Back to our roots, Hotel Jakarta

Hotel Jakarta ligt – voor ons – binnen handbereik

Hoe geweldig is het dat ik best dicht in de buurt van Amsterdam woon en dat het ‘groenste’ hotel van Nederland – Hotel Jakarta – dus binnen handbereik ligt. En echt, is er iets te vieren, dan kiezen we al snel voor een bezoekje aan hun restaurant Café Jakarta. Want de kwaliteit van de Indonesische gerechten is echt heel goed! Ik zeg dat niet snel, want als ‘dubbelbloedige’ (ik kreeg onlangs op mijn kop omdat ik mijzelf halfbloed noemde) ben ik echt wel wat gewend. Van huis uit (Oma en mama konden zó goed en heerlijk koken) maar ook van andere restaurants en natuurlijk van onze vroegere reizen naar Indonesië.

Café Jakarta, de huiskamer van Java-eiland in Amsterdam

Maar Café Jakarta verrast je en ik vind de keuken gewoon heel erg goed. Nu we al best een tijd van dezelfde kaart hadden gegeten, waren we echt ontzettend benieuwd naar de nieuwe kaart. Helaas was er een kink in de kabel en bleek de nieuwe menukaart pas vanaf 2 maart in te gaan (en wij logeerden er juist van 1 op 2 maart). Maar niet getreurd. Timo van Café Jakarta dacht heel goed met ons mee, ging met de chef in conclaaf en uiteindelijk vonden we een prima oplossing voor die avond.

Back to our roots, Hotel Jakarta

Een nieuwe menukaart per 2 maart 2023

Want de kaart wordt niet zozeer heel anders, maar wél veel uitgebreider. Net zoals vóór de periode waarin corona hoogtij vierde. Er zijn gewoonweg meer opties om uit te kiezen. Helaas was dat de woensdag dat Mila en ik er waren niet helemaal het geval omdat nog niet alle ingrediënten in huis waren. Maar daarom kozen mijn dochter en ik nu eens voor een ander voorgerecht – in plaats van het Indonesisch assortiment (pangsit | rendang kroket | krab kroket | kroepoek | loempia) – namelijk voor de heerlijke ’tonijn tartaar’ (avocado wakamee puree | sesam | sambal mayonaise).

Back to our roots, Hotel Jakarta

Selamat makan!

En als hoofdgerecht koos Mila in plaats van soto ayam voor de (overheerlijke) ‘gado gado’ (tempeh | tofu | pindadressing | taugé | zachtgekookt ei | ketjap). En ging ik voor de ‘udang woku’ (tijgergarnalen | tomaat | courgette | woku saus | nasi putih). Maar… ik koos daarnaast ook voor een tasting van aubergine (soja gember | tofu | lenteui) en jackfruit (tempeh | cashew noten puree | tamarinde) en dat was geen straf. Wat is de aubergine waanzinnig lekker klaargemaakt! Zelfs Mila -niet fan van de substantie en smaak van aubergine – genoot van een aantal hapjes. De jackfruit was eveneens heerlijk van smaak, maar wel een tikje machtig.

Een volgende keer?

Nu moet ik eerlijk bekennen dat de tasting wat groot was uitgevallen. En dat het hele schaaltje met aubergine ook nog op was gesmikkeld. We zijn dan wel geen grote eters, maar aan de andere kant geniet ik enorm van lekkere (Indonesische) gerechten. Een volgende keer? Ben ik ontzettend benieuwd naar de ‘saté lilit’ (tijgergarnalen | krab | sambal matah | sereh), ‘coquilles Saint-Jacques’ (doperwten puree | edamame boontjes | limoenblad korst) en stiekem toch ook naar de ‘bebek pelalah’ (eendeborst | peultjes | koolrabi | citroengras).

Back to our roots, Hotel Jakarta

Waarom daar logeren? Dat wilde ik al zo lang… back to our roots

Ik denk dat we hier inmiddels al zo’n tien keer hebben gedineerd? Voor, tijdens en na coronatijd. Waarom? het voelt als een ware traktatie. De entourage, het eten en natuurlijk het sympathieke personeel. Zelden heb ik het gevoel om zo fijn en attent bejegend te worden in de randstad. Dus ja, ook al genoten we regelmatig van een Indonesisch diner bij Café Jakarta, de vraag bleef hoe het zou zijn om te logeren in dit groene hotel met een prachtige binnentuin (deze is in samenwerking met de Hortus Botanicus Amsterdam bedacht en aangelegd).

De verbinding voelen

Ik kan het niet zo goed uitleggen, maar ik voel mij heel ‘senang’ wanneer ik hier ben. Ik heb oprecht hart voor dit prachtige hotel. En ik wil Mila graag veel meegeven van de Indische cultuur. Een stukje (familie)geschiedenis voor zover ik dat nog boven water kan toveren, het heden in alle opzichten – de Tong Tong Fair in Den Haag is daarvoor ook en prachtige gelegenheid – maar ook de cultuur van lekker eten. Niet voor niets vond en vind ik het heel belangrijk dat ze van jongs af aan alles leert proeven. Vind je iets niet lekker? Later proberen we het weer. Dat werkt – voor ons – heel goed want inmiddels eet ze (nagenoeg) alles.

Back to our roots, Hotel Jakarta

Hotel Jakarta, groener wordt het niet

Maar nog meer over dit ‘groene’ hotel. Hoe bewijst dat zich? De rondleiding door Pien Hoogland was heel verhelderend, informatief en vooral erg leuk. Want niet voor niets staat Hotel Jakarta bekend om zijn groene uiterlijk (en innerlijk). Een stukje Java in Amsterdam. Ik wist bijvoorbeeld niet dat de ‘Jakarta-Tuin’ (de subtropische binnentuin in het atrium) een verlengstuk is van de overige binnentuinen op het Java-eiland! Geïnspireerd op de Indonesische wouden heeft men – in samenwerking met Hortus Botanicus Amsterdam – echt iets heel bijzonders neergezet. Ook goed om te weten is dat regenwater wordt opgevangen in een bassin waarmee de planten hun water krijgen.

Back to our roots, Hotel Jakarta

Selamat Datang – Two Worlds Connected

En wat dacht je van de drie meeting rooms. Het was mij niet eerder opgevallen, maar er zijn uitsparingen aangebracht in de plafonds van de drie vergaderzalen (die onderling met elkaar te verbinden zijn) in de vorm van Java! Niet voor niets dragen de zalen de volgende namen: Bandung, Yogyakarta en Surabaya. Heel tof: de lampen zijn er ook op aangepast. Grotere lampen representeren de grotere steden, kleinere lampen de kleinere plaatsjes. De kleding van de medewerkers is gemaakt van reststoffen (By Rockland) en de oudere collectie is zelfs hergebruikt en daar zijn deze stoelen van gemaakt!

Back to our roots, Hotel Jakarta

Groen, groener, groenst

Nog even wat feiten. Een houten hoofddraagconstructie, bamboe en glas geven het iconische hotel een industrieel, maar zeker ook warm en duurzaam karakter. De WestCord Signature-boxsprings van Avek zijn duurzaam geproduceerd (en liggen heerlijk), FAYR Cosmetics zorgt voor producten zoals shampoo, bodylotion met als basis biologische arganolie (als blogger die regelmatig skincare producten test is dit ook reuze interessant om te weten). Het gebouwverbonden energieverbruik is 0! Alles komt terug in de kleinste details, zoals de bamboe hotelsleutels, maar ook in de mooie flesjes delfts blauwe WestCord-flesjes gevuld met Nederlands bronwater (en navulbaar!) op de kamer. En ook zo goed om te weten. Zodra de temperatuur op de eerste verdieping boven de 21 graden komt, gaan de dakramen van het atrium automatisch open. Goed voor de frisse lucht en met recht een natuurlijke circulatie!

Back to our roots, Hotel Jakarta

Skybar Malabar

Met een verlangende blik keek ik regelmatig op de site en op social media naar de Skybar Malabar (net als de stratovulkaan Gunung Malabar op Java heb je een prachtig uitzicht vanaf deze hoogste verdieping van het hotel). En nu was het dus zover. Weliswaar vroeg op de avond, maar Mila en ik hebben genoten van een fijn drankje en een waanzinnig uitzicht. Mila genoot van een frisdrank en ik van een heerlijke ‘SAU met tonic’. En laat ik nu met de mensen van SAU (Sau Spirits is een jenever gemaakt met kruidnagel en limoen en ontwikkeld door twee broers met Molukse roots) – Nigel en zijn moeder – kennis hebben gemaakt een paar dagen voordat we bij Hotel Jakarta gingen logeren! Er bestaat geen toeval.

Back to our roots, Hotel Jakarta

WellCome Wellness

Ja, natuurlijk was de eerste vraag van mijn dochtertje of Hotel Jakarta beschikt over een zwembad. En aldus moest er bijna direct na aankomst gezwommen worden. Helaas ben ik niet in de gelegenheid geweest om te genieten van een massage of gezichtsbehandeling. Iets voor een volgende keer. Want de behandelruimtes zijn niet alleen modern ingericht, maar zijn ook voorzien van Indonesische invloeden! Het zwembad is relatief ruim, voorzien van leuke extra’s en fijne ligbedden met dikke matrassen. Heerlijk genieten achter het glas van het voorjaarszonnetje.

Back to our roots, Hotel Jakarta

Back to our roots, Hotel Jakarta

En last but not least

Wist je dat in het hotel objecten uit de collectie van het Tropenmuseum te zien zijn? Hiermee wil het museum inspireren tot wereldburgerschap én een open blik op de wereld. Momenteel is nog een selectie van het beroemde ‘Jogja zilver’ te bewonderen. Uit mijn hoofd per 1 juni zal er een collectiewissel plaatsvinden. Daar ben ik ook erg benieuwd naar! Houd mijn socials in de gaten, want dat zal ik zeker even delen. Tijdens de rondleiding mochten we binnenkijken in een van de prachtige suites, waar ook iconische foto’s hangen uit de collectie. Wat ik ook zo mooi vind is dat zowel Café Jakarta, bakkerij Westers én de Wellness allemaal toegankelijk zijn voor buurtbewoners. Niet voor niets wordt Hotel Jakarta als de huiskamer van Amsterdam gezien.

Heb jij al eens in Hotel Jakarta gelogeerd? Of heb je gedineerd in Café Jakarta? Ik denk dat je wel hebt gelezen dat Mila en ik enorm enthousiast zijn. Heb je vragen? Stel ze gerust!

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Het verblijf en het diner heb ik aangeboden gekregen. Zoals je kunt lezen kom ik hier privé ook zeer regelmatig, dus dat wat je leest is mijn oprechte mening