Wat heerlijk dat we weer naar de 62e editie van de Tong Tong Fair mochten gaan dit jaar. Ik keek er zó naar uit. Weer even onvervalst plezier en afleiding. Ja jongens, ieder huisje heeft zijn kruisje. En dat wat je op social media ziet is niet altijd alles. Dat geldt ook voor mij. En hoewel ik sta voor echtheid en oprechtheid, laat ik ook niet altijd het achterste puntje van mijn tong zien. Gewoon omdat het soms te privé is. Goed. Waar het om gaat is dat het bij mij dus ook niet altijd een roze wolk is en dat is tegelijkertijd ook het leven.
Niets doen is ook een keuze
Hoe ga je daarmee om? Soms niet. En dat is ook een keuze. Al is dat misschien niet altijd de beste optie. Een andere manier is maar doorgaan. Daarmee bedoel ik overigens niet hetzelfde. Met ‘doorgaan’ bedoel ik je zegeningen tellen, maar ook afleiding zoeken en daar uithalen wat goed voor je is. Zo waren er ineens wel heel veel events in de eerste week na de vakantie, maar dat zijn ook tegelijkertijd de leuke en mooie momenten die ik koester. De momenten van contact en verbinding met andere mensen.
Tong Tong Fair 2022
Tijdens het schrijven – ik schreef een deel van dit epistel in beginsel in de intercity naar Den Haag – moest ik stiekem gniffelen om de zin dat ik niet altijd het achterste puntje van mijn ’tong’ laat zien. Ik ging op dat moment namelijk naar de openingsceremonie van de Tong Tong Fair (het festival was vroeger bekend als de Pasar Malam Besar) op het Malieveld in Den Haag.
Alle zielen verzamelen
Eindelijk – na bijna drie jaar – mocht en mag dit Indische festival weer plaatsvinden. De beurs die mij sinds 2018 zoveel troost heeft gegeven. De mensen, de sfeer, de cultuur, het eten. Het doet mij zóveel. Waar ik mama altijd bij mij voel, in mijn hart. Voel ik haar aanwezigheid als ik op de Tong Tong Fair loop nog een beetje extra om mij heen. Geloof erin of niet, maar op sommige momenten lijken de grenzen dunner en ben je nóg dichter bij elkaar.
Moesson, hét Indisch maandblad
Dat gezegd hebbende denk ik daarbij meteen aan Moesson (hét Indisch maandblad). De leuke mensen van dit Indische magazine zijn niet voor niets op mijn pad gekomen. Aanvankelijk begon ik als vrijwilliger en sinds een paar maanden houd ik mij bezig met de advertentieverkoop voor dit mooie maandblad, en voel ik mij zo thuis bij deze familie. Het is Indisch. Het is veel, er wordt gelachen en gehuild, er is gekkigheid, ’t is niet altijd even makkelijk, maar wél met gezelligheid als basis. Precies zoals familie hoort te zijn.
Family all over
And so it was! Family all over tijdens deze Tong Tong Fair-dagen. Want behalve de leuke Moesson-family kwam ik gewoon ineens nichtjes Serena, Larissa en Tara tegen. Eindelijk weer eens bijkletsen over food, supplementen maar ook tattoo’s. Zo gezellig! En schudde ik trouwens niet alleen Siem Boon – directeur van de Tong Tong Fair – de hand, maar maakte ik ook kennis met de (nieuwe) ambassadeur van Indonesië, Mayerfas.
Ambassade van Indonesië
Een flink aantal jaar geleden had ik bij een heel gezellig event bij Restaurant Blauw in Amsterdam kennis gemaakt met zijn voorganger: Mr I Gusti Agung Wesaka Puja, destijds de ambassadeur van Indonesië in Nederland en daarna werd ik met enige regelmaat uitgenodigd voor mooie evenementen in zijn residentie in Wassenaar zoals de viering van ‘One Day in Bali and Beyond‘. Prachtige ervaringen die ik koester.
De Tong Tong Fair zorgt voor verbinding
En dit is precies wat ik bedoel. De Tong Tong Fair – het festival – zorgt voor verbinding. Met anderen, met elkaar en misschien juist ook wel met jezelf. Ik kan er dan ook echt van genieten, om in mijn eentje over de pasar te slenteren, hier een lemper te bestellen, daar een cendol. En natuurlijk van een heerlijke gado gado (mét lontong) te smikkelen bij mijn favoriete Warung Gina.
Genieten van de pasar der pasars
Je leest. Ik heb oprecht genoten. Van de indrukwekkende openingsceremonie (tranen in mijn ogen bij het mooie lied van Wieteke van Dort en Aïs Lawa-Lata), maar ook van de mooie woorden van Siem Boon, het enthousiasme van ambassadeur Mayerfas en wethouder van Den Haag, Saskia Bruines. En wat dacht je van de hilarische daadwerkelijke opening (het slaan op de Tong Tong) en natuurlijk het bijkletsen met iedereen tijdens de receptie bij de Hospitality Lounge van de Tong Tong Fair.
De 62e editie van de Tong Tong Fair
Maar dat was niet alles. Want ik wilde mijn tienjarige dochter ook meenemen in de ‘feel and touch‘ van het Indische en Indonesische – bezig zijn met onze roots – dus togen wij op de eerste zaterdag van het festival opnieuw richting het Haagse. En wat was het druk! En panas! (warm). Zo lief dat we tijdens het wachten in de rij een glas water kregen aangeboden van de organisatie. Goede tip voor volgend jaar: in het weekend is het extra druk. Houd daar rekening mee. En koop je ticket van te voren online.
Kijken naar dat wat er wél is! Het glas is halfvol
En ja, het was druk. En ja, de Tong Tong Fair was – door omstandigheden – kleiner dan we gewend waren. Maar wát is het fantastisch dat het überhaupt weer mocht en kon na die jaren van een pandemie! Hoe geweldig is het om weer naar het Malieveld af te reizen en de geur op te kunnen snuiven van de cultuur. De batik stoffen weer te mogen aanraken. Te kunnen smullen van lekkers. En te genieten van de Indische sfeer, de muziek, de verbinding, van elkaar. Dankjulliewel Tong Tong Fair voor dit mooie festival en heel graag tot volgend jaar!
Heb jij de Tong Tong Fair dit jaar bezocht?
Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl
Voor de opening van de Tong Tong Fair ben ik uitgenodigd. En ook mocht ik nog een dag met mijn gezin het festival bezoeken