Restaurant Blauw goes Foodtruck!

In Lifestyle by Roryblokzijl4 Comments

Zeg ‘Rory’ en je zegt Indisch. Je kan het meisje uit het Indische halen (tell me. Hoe dan?) maar niet het Indische uit het meisje. Leefde mijn Oma nog maar. Dan kon ik haar de foto’s laten zien van al het lekkers wat ik heb gegeten. Van de ontzettend lekkere foodtruck dishes. Dan kon ze de heerlijke geuren nog ruiken aan mijn kleding. Kon ze zich laven aan mijn ervaringen van die dag. 

Geen droge ogen

Gek genoeg word ik emotioneel nu ik dit schrijf. Want ik herinner mij nog een ervaring van in de laatste jaren dat we Oma en Opa nog regelmatig nog konden bezoeken. Iets waar ik destijds niet vaak aan dacht omdat ik het gewoonweg vergat. Omdat Oma altijd zelf zulke lekkere gerechten maakte, stond ik er niet bij stil dat Oma ook weleens ‘ander’ Indisch eten wilde proeven. Gelukkig dacht Huib daar wel aan.

Restaurant Blauw goes Foodtruck!

Oma, iets lekkers van de toko

Ik weet het nog heel goed. Huib nam – van de toko in Amsterdam – een aantal gerechtjes mee. Tahoe Telor, wat vleesgerechtjes, een sajour (groentegerecht). Speciaal voor Oma. Mijn Oma. En ze was verrast! Dat iemand op die manier aan haar dacht. Ze proefde. Genoot intens van de andere smaken. Indische gerechtjes die waren klaargemaakt door iemand anders. De dankbaarheid die ik op haar gezicht zag? Onbetaalbaar. Een mooie herinnering. Aan mijn roots. Aan mijn Oma. Mijn Opa. Mijn familie.

Restaurant Blauw goes Foodtruck!

Foodtruck presentatie van Blauw

Op maandag paste mama op, zodat ik naar de foodtruck presentatie van restaurant Blauw in Amsterdam-Zuid kon gaan. Een tasting menu. Een voorproefje van het heerlijks wat jullie de komende tijd bij events als ‘Taste of Amsterdam’ en ‘Lekker Laren’ kunnen verwachten. Verwacht niet de traditionele snacks zoals een bapau, lemper of pasteitjes (begrijp mij niet verkeerd. Ook heel lekker hoor), maar gerechten waarmee Blauw zich echt zal weten te onderscheiden.

Restaurant Blauw goes Foodtruck!

Blauwe hap

Van te voren bedacht ik mij vanochtend nog dat ik in ieder geval een potje – homemade by Blauw – sambal voor mama wilde meenemen. Maar het liep anders. Er was zóveel te ervaren. Het heerlijke eten. De gezellige (food)bloggers. Mijn onverwachte kennismaking met de Ambassadeur van Indonesië. En ok. Een glas wijn en toen ook nog een glas feestelijke bubbels ter gelegenheid van de verjaardag van de eigenaar van de restaurants (Blauw heeft een restaurant in Utrecht – sinds 2005 – èn in Amsterdam sinds 2008), Henk van Hees. De uitleg van chefkok Hendra Subandrio. Ineens was mijn focus even weg.

Restaurant Blauw goes Foodtruck!

Uhm, ik eet morgen weer

Waar die focus dan wel was? Bij het genieten van de heerlijke foodtruck gerechtjes. Het herkennen van de bijzondere lekkere (rijsttafel) gerechten zoals ik ze al ken. Ja, wij komen zelf met enige regelmaat bij de restaurants van Blauw. Wat opvallend is? Waarin Blauw zich onderscheidt? In de kwaliteit van zowel het eten als de service. Je voelt je thuis. Alsof je in een familie-restaurant dineert. Feit is wel dat ik de avond van de ’tasting’ maar niet meer heb gegeten. Ik was best trots op mijzelf want thuisgekomen draaide ik vanuit de losse pols een lekker gerecht met zelfgemaakte zoetzure saus, varkenshaas en flink wat Oosterse groente in elkaar. Voor de man en het kind. Ikzelf? De dag erna zou ik wel weer eten…

Restaurant Blauw goes Foodtruck!

Enak Sekali!

Maar Rory, wat heb je dan allemaal gegeten? Heb je even? Ik maakte foto’s van deze ‘foodtruck-dishes’ en ik hoop dat je – ondanks dat ik geen foodblogger ben – ook trek krijgt in al dit lekkers. Wat een rijkdom dat ik deze foodtruck presentatie mocht meemaken. Gewoon omdat ik van lekker eten hou. Omdat ik Indisch ben. En omdat ‘Indonesian food is always a good idea’. Dus dat.

Loempia Semarang

Heer-lijk! Knapperig. Lekker. Loempia gevuld met garnalen, wortel, soe-oen, bamboescheuten. Geserveerd met een saus van gula jawa en ketjap.

Restaurant Blauw goes Foodtruck!

Sate Kambing

Ja! Mijn alltime favourite. “Ik lust geen geitenvlees?“. Ik zou willen zeggen: “Niet miepen, gewoon proberen“. Malser dan mals is deze overheerlijke saté kambing. Malse geitenhaas gemarineerd in gember, knoflook en ketoembar. Gegarneerd met rode ui, rode peper, atjar en limoen.

Restaurant Blauw goes Foodtruck!

Bakso

Zoals de Indonesische ambassadeur mij al toefluisterde: “Very authentic“. Ook deze rundvleesbouillon met balletjes van rund, knoflook en diverse kruiden, smaakte naar meer. Gegarneerd met noedels en selderij.

Restaurant Blauw goes Foodtruck!

Tahu Gejrot

O maar dít was en is heerlijk! Aanrader! Pedis (heet), dat is waar. Maar werkelijk een verrassend gerecht, waarmee Blauw zich zal weten te onderscheiden (is mijn bescheiden mening). Gebakken Aziatische tofu met een vegetarische, pittige ketjapsaus met sjalotjes, knoflook, groene pepers en tamarinde.

Restaurant Blauw goes Foodtruck!

Ketoprak

Mjam mjam. Ik ben een fan van gado gado. Al is dat een gerecht wat we allemaal wel kennen. Maar ketoprak … net even anders. En daardoor een heerlijke aanvulling op de foodtruck dishes. Een frisse vegetarische salade van mihoen, selderij en vegetarische kroepoek met een sausje van pinda’s, tamarinde, knoflook, gula jawa en rawit.

Restaurant Blauw goes Foodtruck!

Rudjak

En natuurlijk kan deze fruitsalade van mango, granny smith, ananas en komkommer niet ontbreken. Geserveerd met een saus van ketjap, gula jawa, tamarinde en rawit. Mjam! Ook een heel handig hulpmiddeltje bij grieperigheid. Ik maak het zelf weleens als ik niet zo lekker ben. Alleen ziet het er dan niet zo fantastisch uit. Dat dan weer niet.

Restaurant Blauw goes Foodtruck!

Ik vermoed dat jullie wel begrijpen waarom ik diezelfde avond niet meer gegeten heb. Eind maart is de foodtruck ‘ready to go‘ en dit jaar kunnen jullie de truck gevuld met ‘stylish Indonesian Cuisine‘ op veel events en gelegenheden zien. En wist je dat je de foodtruck ook kunt inhuren? Voor catering of business events? Ik zeg: doen!

Eten jullie weleens Indonesisch? En wat is jouw favoriete restaurant?

Selamat makan! en tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]