Upcyclen in plaats van recyclen, meet my new bag

In Lifestyle by RoryblokzijlLeave a Comment

Upcyclen in plaats van recyclen, dat is nog eens met een positieve blik kijken naar het opnieuw gebruiken van materialen. Ik heb het zelfs over een upgrade op de oorspronkelijke functie (in dit specifieke geval thee oogstzakken). Een tweede leven voor afgedankte materialen. Toen ik las over wat het merk Used2b doet, waar ze voor staan. Namelijk mooie materialen een tweede leven geven. In de vorm van werkelijk ontzettend leuke en unieke – zelfontworpen – tassen. Was ik direct geïnteresseerd.

Iets met oude reddingsvesten

Waar ik het over heb? Wat voor soort materialen ik bedoel? Denk aan oude reddingsvesten (je weet wel, van de uitleg door de stewardessen in het vliegtuig), thee oogstzakken, cementzakken, al dan niet met weeffoutjes of losse draadjes. Soms bestempeld als ‘industrial waste‘. Afgedankt. Richting de afvalstapel gebracht. Maar waarom? Want ik zeg altijd maar zo, de kleine imperfecties maken een product juist mooi. Maken het echt en puur.

Een tweede leven

Hergebruik van materialen met een kloppend verhaal. Used2b noemt het niet reclyclen, maar upcyclen. Een nieuwe term die ik in mijn hart heb gesloten. Want hoe mooi is het dat oorspronkelijke thee oogstzakken, cementzakken, binnenbanden en reddingsvesten worden omgetoverd tot een tas. En niet zomaar een tas, maar werkelijk heel bijzondere exemplaren. Letterlijk ‘one of a kind‘. Want elke tas is anders.

Upcyclen in plaats van recyclen, meet my new bag

Fair Trade

Ook iets wat ik persoonlijk heel belangrijk vind. Eerlijke handel. Fair Trade. Aandacht voor de persoon. Wist je dat kleine Fair Trade ateliers in India, Bangladesh en Cambodja deze supermooie tassen maken? En wat vind je van de verschillende categorieën? Cement bags, Tea bags (ja! Zie mijn exemplaar hier), Tube bags, luiertassen (alle mama’s èn papa’s in de zaal, opgelet!), fietstassen en de hilarische Life jacket bags (aka the Cabin Crew Selection). Superleuk en gemaakt van de oorspronkelijke reddingsvesten uit vliegtuigen.

Upcyclen in plaats van recyclen, meet my new bag

“Annie, hou jij me tassie effe vast …”

Natuurlijk heb ik eigenlijk tassen genoeg. Want ik heb behoorlijk wat verzameld de afgelopen jaren. Hoe dat zo? Ik werkte in loondienst in het centrum van Amsterdam (Utrechtsestraat, fantastisch om te shoppen, koffie te drinken en heerlijke broodjes te eten). Verdiende een (heel) goed salaris. Zat ook nog eens dichtbij de Albert Cuyp. De portemonnee was altijd gevuld. Maar er werd ook altijd wel wat gekocht. Zo ook tassen, van pleather (plastic leather) en soms ook van leder.

Vroegah

Inmiddels zijn we flink wat jaren verder en ben ik veel meer naar kwaliteit gaan kijken in plaats van naar kwantiteit. Heb ik vele anderen gelukkig gemaakt met mijn collectie tassen van ‘vroegah’ en ben ik juist veel meer gericht op hergebruik, tweedehands, duurzaam en inmiddels ook op ‘upcycled’ items. Ik was dan ook dolblij dat ik deze tas toegestuurd kreeg van Used2b. Omdat ik jullie op deze manier kan laten zien hoe – naast uniek en gewoon heel erg mooi – handig deze tassen zijn.

Oei, wat een complimenten!

Ik gebruik de tas pas een paar weken maar ik heb al heel veel complimenten gekregen. “Wow, maar die is leuk!“, “Oh, maar dat is ècht een leuke tas“, “Wat een uniek dessin“. Jaja, je zou er bijna van naast je laarsjes gaan lopen. Wat – met name voor een moeder – erg handig is? Allerlei vakjes en ritsen. Aan de buitenkant voor de OV chipcards van dochterlief en mijzelf. De bibliotheekkaart kan er ook nog bij. Vakjes aan de binnenkant voor smartphone, pen. Rits aan de achterkant. Een vak aan de voorkant met ook nog een klep eroverheen zodat een eventuele snode plannenmaker er niet zo snel bij kan. De vakken aan de zijkant van de tas.

Upcyclen in plaats van recyclen, meet my new bag

Upcyclen it is

Maar ook. Niet geheel onbelangrijk. Ik vind de tas gewoon heel erg leuk, hip en stoer. Een kleur en dessin die vrijwel overal bijpassen. Jeans, werk outfit, avondje weg. Ik combineer het met veel outfits. Wat een mooi tweede leven voor ‘mijn’ thee oogstzakken waarvan het City schoudertasje is gemaakt. En de schouderband? Gemaakt van gerecyclede geupcyclede seatbelts. Het is ook nog eens duurzaam. Wat wil je nog meer.

Upcyclen in plaats van recyclen, meet my new bag

Mind you

Waar je wel op moet letten? Met deze tas gezellig naar het strand is handig (want veel vakjes), maar … het materiaal kan niet zo goed tegen veel en felle zon. Je tas zou zomaar flink kunnen verkleuren. Nu is het wel een tas die ‘leeft’, maar misschien toch wel handig om te weten. Ook kwam ik er tijdens een enorme stortbui achter dat de (zwarte) print iets kan afgeven. Een beetje opletten als je een lichte jas of vest draagt. Let wel. Ik heb het over een stortbui, niet over een paar drupjes regen.

Iets anders. Je wilt precies dezelfde tas voor je moeder, schoonzus, vriendin kopen? Helaas, elke tas is uniek en heeft een andere print. Het model daarentegen is wel hetzelfde. Een fijn pluspunt? De tassen van originele Indiase thee oogstzakken zijn gemaakt van waterafstotend gewoven polypropyleen. Want zelfs in de stortbui bleef de tas droog van binnen!

Upcyclen in plaats van recyclen, meet my new bag
Uh oh, dochtertje vindt de tas ook héél erg leuk!

Wat vind jij van deze superleuke tas? Welke tas van Used2b is jouw favoriet?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Deze tas heb ik toegestuurd gekregen. Dit verandert niets aan mijn oprechte mening

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]